2021. július 29, csütörtök.

Sakksuli (470.)

Sakkoznak Man-szigeten

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) október 25. és november 8. között Man-sziget fővárosában, Douglasban rendezi a Chess.com Grand Swiss-tornát. A 2021-es esztendő legjelentősebb nyílt versenyének a Villa Marina ad otthont, és immár hagyományosan a Chess.com és a Scheinberg család szponzorálja a tornát. A 11 fordulós torna fő vonzerejét a hagyományosan magas nyereményalap adja, mely idén 425 ezer dollár. Az első helyezett hetven-, míg a második helyezett ötvenezer dollárral lesz gazdagabb, és mindketten bejutnak a világbajnokjelöltek 2022-es tornájára. A dobogóról lecsúszottak sem távoznak üres zsebbel. Két évvel ezelőtt negyvenkét ország 154 sakkozója (köztük 136 nagymester) ült asztalhoz a 11 fordulós Grand Swiss-tornán, akkor Hao Wang és Fabiano Caruana végzett az élen 8 ponttal, Magnus Carlsen világbajnok fél ponttal leszakadt az élmezőnytől.
Az Ír-tengeren fekvő Man-sziget a Brit-szigetek földrajzi középpontja. Nem része az Egyesült Királyságnak, viszont a brit koronafüggőségek közé tartozik. Az Európai Unió területének nem része, de vámterületének igen. Valaha önálló állam volt, a középkorban egy kelta királyság létezett a területén. Régi mondás, hogy a Snaefell csúcsáról körbetekintve hét királyságot láthat maga körül az ember: először is magát a Man Királyságot, aztán Írországot, Skóciát, Angliát és Walest, valamint az eget és a tengert… Az említett országok partjai mind látótávolságra vannak. A Grand Swiss főszponzora, a 47 éves Mark Scheinberg izraeli–kanadai üzletember és befektető három és fél milliárd fontos vagyonnal rendelkezik és Man-sziget leggazdagabb embere, aki különféle ágazatokban, többek között ingatlan és luxus vendéglátás területén fektet be. Társalapítója és korábbi tulajdonosa a PokerStars online szerencsejáték-társaságnak, amelyet 2014-ben 4,9 milliárd dollárért adtak el az Amaya Gamingnak. 2014-ben a PokerStars elnevezésű sakkversenyt szponzorálta, melyen az angol Nigel Short nagymester pontelőnnyel győzött.

Arany Glóbusz-díj
A vezércsel (The Queen’s Gambit) sakkminisorozat minden idők legsikeresebb Netflix-sorozata, amely most a Golden Globe díjátadóján is kellő elismerést kapott. A világot „megmozgató” sakktémájú hétrészes film a legjobb minisorozat (vagy televíziós film) minősítést kapta. A főszereplő, Anya Taylor-Joy megkapta az Arany Glóbuszt és a kritikusok Choice-díját (Cate Blanchett és Nicole Kidman előtt) a „Legjobb színésznő egy minisorozatban vagy egy tévéfilmben” kategóriában. Magát a sorozatot is díjazták. Megkapta a Golden Globe-t a „Legjobb televíziós korlátozott sorozatok, antológiai sorozatok vagy a televíziónak készült mozgókép” kategóriában. A vezércsel 2020 szenzációs sikere volt és minden idők legnézettebb Netflix-sorozatává vált. A tavaly október 23-i bemutató utáni néhány hét elteltével a Netflix több mint 60 millió nézőt jelentett világszerte. Walter Tevis azonos nevű regényén alapuló sorozat az 1960-as években játszódik, és arról szól, hogy egy árva lány a világ egyik legjobb sakkozójává nőtte ki magát. Ugyanakkor a főszereplő Beth Harmonnak saját gyógyszer- és alkoholfüggőségével kell megküzdenie. Beth Harmon alakjának igazi példaképe az amerikai sakkozó, a jelenleg 65 éves, 2040 Élő-ponttal rendelkező Diana Lanni volt, aki a regény szereplőjéhez hasonlóan depressziós és alkoholfüggő volt. A Variety március 1-i interjújában Anya Taylor-Joy a sakkhoz fűződő viszonyáról beszélt. „Most állandóan sakkozol, vagy egész életedben eleged van a sakkból?” – kérdezte a riporter. „Ó, istenem, dehogy. Szeretem a sakkot! Új készségeket kellett megtanulnom az újabb filmjeimhez, de alig várom, hogy legyen egy kis időm, hogy visszatérhessek a sakkhoz” – mondta az amerikai születésű argentin–brit színésznő. A The Guardian szerint A vezércselt musical formájában is színpadra állítják az Egyesült Államokban, valószínűleg New Yorkban.

Carlsen meghívásos tornája
A Magnus Carlsen Invitational (https://championschesstour.com/) a Meltwater Champions Tour negyedik szakasza, és március 13. és 21. között zajlik. A 16 fős körmérkőzéses torna mezőnyét Magnus Carlsen vezeti, a Chess24.com segítségével a világhálón zajló tornán a játékosok 10 percet kapnak egy játszmára, lépésenkénti 5 másodperc bónuszidővel. A főtámogató Meltwater a társadalmi és médiahírszerzés vezető globális szolgáltatója. A több versenyből álló Bajnokok tornájára másfél millió dollár összdíjalapot biztosít. A szombaton kezdődő viadal díjalapja százezer dollár, ebből a győztes harmincezret tehet zsebre. A mezőnyben jelen van a turné jelenlegi vezetője, Teimour Radjabov és Wesley So is.

Sakktanulmány
Vezér és futó harcol a két bástya ellen Henri Rinck 1951-ben alkotott miniatűr tanulmányában. Téved, aki hosszú „állóharcra” számít: világos a csodálatos 1.Ve6!! tanulmánylépéssel sötétet lépéskényszerbe (Zugzwang) hozza, és hamar eldönti a küzdelmet. A futó leütése azonnali matt: 1…Bfe7 2.Vg8 matt vagy 1…Bde7 2.Vc8 matt. Gyors befejezéshez vezet 1…Bh7 is: 2.Fc5+! Bde7 3.Vg8+ Kd7 4.Kb7!! Beg7 5.Vc8 matt. Sötét még „elevenkedhet”: 1…Ba7+! 2.Kb6! Bb7+! (2…Bfe7 3.Vg8+ Kd7 4.Ka7 nyer) 3.Kc6 Bc7+! 4.Kd6! Bg7 5.Ff6+ Kf8 6.Fg7+ Bg7 7.Vf6+ Kg8 8.Ke6 Kh7 9.Vd4! világos nyer (1–0), mert a tábla szélére szorult sötétnek hamarosan nem lesz hasznos lépése.

Biró Sándor

Kapcsolódó cikkek:

Nagykorúvá lett a székelyudvarhelyi Pulzus alkotótábor

Nem véletlenül hívták meg Vécsi Nagy Zoltán művészettörténészt, hogy nyissa meg az idei művésztelep kiállítását, amely július 19. és 29. között zajlott a Spanyár-házban....

Viharok számottevő károk nélkül

„A szerdai gyors viharok következtében Hargita megyében egyetlen alkalommal sem riasztották a hivatásos tűzoltókat” – tájékoztatta lapunkat Adrian Pănescu, Hargita Megye Prefektusi Hivatalának szóvivője....

Legfrissebb