2021. április 15, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Sakksuli (469.)

Kaszparov szimultánja
Strassbourgban
Garri Kaszparov exvilágbajnok, a sakk fenegyereke, 2012. február 15-én szimultánt adott Strassburgban az Európai Parlament képviselőiknek. A szimultán egyik résztvevője a képen látható, 2007 és 2019 között EP-képviselő Sógor Csaba volt. A sakkot kedvelő, négygyerekes református lelkész a játszmában nagy ellenállást fejtett ki sötéttel (1.d4 d5 2.Ff4 Hc6! 3.e3 a6 4.c4 e6 5.Hc3 Hf6 6.Hf3 Fd6 7.Fe7 stb.). Fél év múlva ismét találkoztak a képviselői büfében, Kaszparov emlékezett a partijukra, és azt mondta, hogy „Mr. Sógor nagyon agresszívan játszott”. Polgár Judit és Garri Kaszparov többször is lobbizott az Európai Parlamentben a sakk iskolai oktatásba való bevezetéséért. Kaszparov az iskolai sakkoktatás fontosságáról többek között így nyilatkozott: „meggyőződésem, hogy a sakktanításnak komoly hatása lehet az oktatásban, ez a játék segíti ugyanis a kritikus gondolkodást, valamint fejleszti a kreativitást és a döntéshozó képességet. Manapság kiemelten fontos, hogy az őket érő rengeteg információból a gyermekek képesek legyenek a hasznos információk kiszűrésére és a problémamegoldási minták kialakítására.”

Aronjan Amerikába igazolt
Amiről eddig csak suttogtak, mára valóra vált: a világranglista ötödik helyezettje, Levon Aronjan (2781) örmény nagymester Saint Louisba költözik és az Egyesült Államokat képviseli a továbbiakban. Amerikában így már öt játékos van a világranglista Top 20 sakkozói között: Caruana (2820), Aronjan (2781), So (2770), Dominguez Perez (2758) és Nakamura (2736). Ilyen csapattal nehéz lesz felvenni a versenyt a sakkolimpián! A Saint Louis Sakk Klub örömmel jelentette be, hogy Levon Aronjan nagymester Saint Louisba költözik, és a jövőben az Egyesült Államok Szövetségét fogja képviselni. „Büszke vagyok, megtiszteltetés számomra, hogy jelentős mértékben hozzájárulhattam az örmény sakk legnagyobb sikereihez. Lehetetlen ilyen sikert elérni otthoni kiváló csapattársaim és sakkbarátaim támogatása nélkül. Különösen nagyra értékelem, hogy személyes támogatást kaptam Örményország harmadik elnökétől, Serzh Sargsyantól a hosszú évek alatt” – nyilatkozta Aronjan.

Sakkmozaik
Az Európai Parlament képviselői számára április 16-án 7 fordulós online sakkversenyt szerveznek 10-10 perces játszmákkal (és lépésenként 2 másodperc bónuszidővel). Országonként a legjobb három eredményt a csapathelyezésbe is beszámítják. Egy újabb örvendetes lépés a sakk népszerűsítésére és tananyagként való iskolai bevezetésére.
A Román Sakkszövetség április 18. és 25 között a jászvásári Moldova szállóban rendezi a felnőttek országos döntőjét. A 28 300 lej összdíjazású torna 1–8. helyezettje és a 2600 Élő-pont feletti két nagymester (Constantin Lupulescu és Bogdan Deac) is bejut a világkupa küzdelmeire.

Portisch a sportszerűségről
Portisch Lajos nagymester, olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, minden idők egyik legjobb magyar sakkozója. A futballért is rajongó nagymester szenvedélye a sakk mellett a zene. Fiatalon sokáig hegedült, majd rátalált a muzsikára. 48 évesen kezdett el komolyan énekelni, de elsősorban a szívéhez közeli áriákat ad elő. A sakkberkekben elterjedt mondás szerint „ő a sakkozók között a legjobb operaénekes és az operaénekesek között a legjobb sakkozó. A 83 éves sakklegenda a világ legsportszerűbb sakkozója is. Tizenöt évvel ezelőtt Kocsis L. Mihály beszélgetett el a zalaegerszegi születésű nagymesterrel és A sakk az én keresztem könyvecske hátoldalán szép szavakat idéz Portischtól: Úgy éreztem, hogy a sakkot a Jóisten adta nekem (szó szerint isteni ajándék), és ezzel nem szabad visszaélnem. A „civilben” elkövetett bűnökkel valahogy jobban el tudtam számolni, mintha a sakkban követtem volna el. Csalni! Hogy visszavegyek egy lépést! Hogy megbeszéljek egy folyó partit, vagy akár csak jegyzeteket készítsek mérkőzés előtt, amit a mellékhelyiségben aztán előveszek… Nem. Ha ilyesmit megtettem volna a győzelem érdekében, akkor nincs tovább. Valahogy úgy éreztem, hogy még ha Isten megbocsátaná is, én magamnak nem. Éppen azért, mert akkora ajándéknak éreztem a sakkot, hogy az ezzel kapcsolatos fogalmakat semmiképpen sem sérthettem meg.”

Sakktanulmány
A harkovi születésű Alekszandr Szergejevics Kakovin 1962-ben alkotott tanulmányában mindkét világos tiszt ütésben van, ráadásul a b-gyalog is nagyon közel van az átváltozáshoz. Gondolná valaki, hogy a győzelem érdekében világos mindkét tisztjék feláldozza és a gyalogvégjátékban a d-gyalog lesz a hős? A megoldás: 1.Be2+!! Kd1 2.Bb2 Kc1 3.Bb3 Kc2 4.Ba3 Kb2 (4…a5 5.Kb7 a4 6.Kc6 nyer) 5.Ba6 Kc3 6.Ba3+ Kb4 7.Kb7!! Ka3 8.Kc6 Kb4 9.Kd5 Kc3 10.Ke4 és világos nyer (1–0), mert „felneveli” gyalogját.

Biró Sándor

Kapcsolódó cikkek:

Florin Cîţu miniszterelnök lesz az ügyvivő egészségügyi miniszter

Florin Cîţu miniszterelnököt bízza meg az egészségügyi tárca ideiglenes vezetésével Klaus Iohannis, az államfő aláírta az erről szóló rendeletet - jelentette be az Államelnöki...

Akcióban a Hargita megyei rendőrök

Fát koboztak, jogosítvány nélküli, hamis iratokat bemutató sofőrt büntettek a kedden végzett ellenőrzések során a Hargita megyei rendőrök. Épületek bontásából származó faanyag megfelelő papírok nélküli...

Lángok csaptak fel egy csíkszentkirályi lakóházban

Tűz ütött ki szerda délután Csíkszentkirályon: leégett egy lakóház tetőszerkezete. A helyi önkéntes tűzoltók vonultak ki elsőként a helyszínre, hamarosan csatlakoztak a csíkszeredai hivatásos...

Legfrissebb