Running Festival idén is a megyeszékhelyen

Maraton, félmaraton, maratonváltó, éjszakai terepfutás a Somlyó hegyén, családi futás és egy rövidebb, 5 kilométeres futás: augusztus 28-ig lehet nevezni a Running Festival Csíkszereda eseményre, amely ezúttal sem egy egyszerű futóverseny, hanem igazi közösségi élmény – állítják a szervezők.

Rendhagyó helyszínen, a csíksomlyói hegynyeregben tartottak sajtótájékoztatót az idei esemény szervezői hétfőn. A tavaly első alkalommal megszervezett csíkszeredai Running Festival népes mozogni vágyó nevezőt hozott. A kétnapos rendezvény a korábbi Székely Maraton továbbgondolt, megújított verziója.

– Megálmodtunk tavaly a futófesztivált, amely nemcsak a helyi közösséget, hanem a székelyföldi futó közösséget szólítja meg egy minőségi programsorozattal. Tavaly közel 700 versenyző állt a rajthoz, a nagy érdeklődésnek köszönhetően indítjuk el az idei fesztivált is. Tegnap éjfélig az idei különböző próbákra már 760 versenyző jelentkezett be. Újdonság az idei éjszakai terepfutás útvonala, amelyet idén itt lesz a csíksomlyói nyeregben, valamint az 5 kilométeres futás, amely ideális az olyanok számára, akik szívesen szaladnak, de még nem érzik késznek magukat egy 10 kilométeres távra – fogalmazott Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Hozzátette: a szervezők, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, szerették volna továbbvinni a hagyományt, másrészt az új útvonalakkal a környék értékeit igyekeztek bemutatni.

A városvezető türelmet kért a forgalomkorlátozások miatt azoktól, akik nem vesznek részt a programokban, kiemelve, hogy a város életében fontosak és hasznosak az ehhez hasonló sportesemények.

Miklós Edit főszervező a programsorozatot részletezte: pénteken, szeptember 16-án lesz a 7 kilométeres éjszakai futás. Este 8-tól a Szent István központ parkolójában lesz a rajt, a futók a sípálya felé haladva gyalogolnak fel a kálvária úton. Majd a kápolna mellett fel a kilátóhoz, a Nagysomlyó délnyugati részén, a Suta felé veszik az irányt lefelé, majd a zarándokútón, a borvíz előtt elhaladva érnek a célhoz. Nem lesz könnyű, de biztosan élvezetes lesz, igyekszünk minden évben megváltoztatni az éjszakai futás útvonalát.

Korodi kiegészítette Miklós Edit szavait, miszerint nem kell tartani a medve veszélytől, a szervezők gondoskodtak a helyszín biztonságossá tételéről.

–  Szombaton tartják meg az utcai versenyeket: délelőtt 10 órakor a Szabadság téren rajtol a maraton, a maratonváltó, a félmaraton. 15 perccel később indulnak az új versenyszámunk, a „You Can Do It!” 5 kilométeres táv futói. Tavaly is nagy népszerűségnek örvendett a családi futás, így idén sem hanyagoltuk el, délután 4 órakor lesz a rajt, előtte koncert, a város központjában egy 2,5 kilométeres kör – ismertette a tudnivalókat az olimpikon.

A díjazásról elmondta: külön díjazzák a leigazolt versenyzőket, valamint a kedvtelésből futókat. Mindenki, aki célba ér, helyezéstől függetlenül érmet kap.

Az esemény védnökei idén is Novák Károly Eduárd sportminiszter, paralimpiai bajnok, Szabó Gabriela világ- és olimpiai bajnok atléta, illetve Adrian Teslovan ralibajnok. További részleteket, útvonalakat az esemény honlapján és közösségimédia-oldalain olvashatnak.

Adorján Zsófia

: an accessible web community