Rossz hírt közölt az orvos

A közösségi médiában tett közzé videófelhívást Gyergyószárhegy polgármestere, Danguly Ervin és a községi családorvos, dr. Müzlinger Attila. Fokozott óvatosságra intenek, hiszen koronavírus-gócpont alakult ki a községben.

Újabb gyergyószárhegyi fertőzöttekről számolt be Danguly Ervin, a község polgármestere a videóüzenetben. Azt mondta, őket is kórházban ápolják, azt azonban, hogy hány kontaktszemély lehet, nem tudják. Emiatt fokozott óvatosságra kéri a szárhegyieket, hogy a vírus és a betegség terjedését megállítsák. Azt is bejelentette, ismét szigorúan veszi a községháza a bejárást, zárva lesz az ajtó, és csak azokat engedik be lázmérés után, akik korábban telefonon foglaltak időpontot. 

– Habár nem engedi meg a törvény, hogy kötelezzük a szárhegyieket a korábbi kijárási tilalom alatti szabályok betartására, mégis arra kérünk mindenkit, próbálják a márciusban, áprilisban érvényes szabályokat betartani most is. Az idősek ne járjanak ki, a fiatalok segítsenek nekik bár két-három hétig, amíg kiderül, mennyire bontakozik ki nálunk a járvány – kérte a falubelieket az elöljáró. 

Keményebben fogalmazott dr. Müzlinger Attila:

– Rossz híreket kell közölnöm. Jelenleg Szárhegyen kialakult egy koronavírusos gócpont, ketten eddig meghaltak a fertőzés miatt, és négyen vannak emiatt kórházban jelenleg. Sajnos úgy néz ki, hogy a betegség egyre terjed, nem kizárt, hogy átlépünk az exponenciális fázisba, amikor folyamatosan duplázódni fog a betegek száma – jelentette ki.

Ismertette a tüneteket, és azt kérte, aki észleli magán ezeket, azonnal értesítse a helyi rendelőt vagy a gyergyószentmiklósi sürgősséget, és ne terjesszék a betegséget. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tapasztalat alapján a betegek nem vallják be, kikkel találkoztak korábban, így nem lehet elkülönítésbe küldeni a kontaktszemélyeket. Azt kéri a családorvos, aki tudja, hogy fertőzöttekkel érintkezett, jelentse be ezt. Másképp betegszabadságot sem írhatnak számára az elkülönülés időszakára. A vírustagadóknak is üzent a háziorvos: több millió szakember, kutató és orvos munkáját kérdőjelezik meg és teszik fölöslegessé ezek a személyek.