Románul tanítja sportolóit a Kézilabda Akadémia: Játékos nyelvórák vakációban

A sport mellett a kommunikáció is fontos. Románórán a kis kézilabdások Fotó: Székelyföldi Kézilabda Akadémia

A társalgási szint elsajátítása a célja az Együtt Növünk Fel! Alapítvány által a kézilabdázó növendékeknek szervezett rendszeres románnyelvóráknak. Az állam nyelvének elsajátításával is a szülőföldön maradásra szeretnék ösztönözni a sportolókat, és ezáltal is erősíteni kívánják versenyképességüket – itthon.

A Székelyföldi Kézilabda Akadémiát működtető Együtt növünk fel! Alapítvány a határon túli magyar utánpótlás-kézilabdázás támogatására egyaránt fontosnak tartja a gyerekek fizikai és szellemi képességeinek fejlesztését, ezt már a tavalyi induláskor célul tűzték ki – nyilatkozta lapunknak Jakab Árpád.
Az akadémia ügyvezető igazgatója háromgyermekes családapaként maga is naponta szembesül azzal, mennyire megkínlódnak lányai a román nyelv elsajátításával.
– A nyolcadikosok országos vizsgáján vagy érettségin román nyelvből és irodalomból évről évre elkeserítő eredményeket produkálnak a székelyföldi magyar diákok, de mi is tapasztaltunk már olyant, hogy egy űrlap kitöltésénél a kézilabdázó nem tudta, hogy mit írjon a „vârsta” rovatba. Nem volt kérdés, hogy első körben román nyelvórákat szervezünk, de ősztől a tervek szerint lesz angol nyelvtanfolyam és matematikafelkészítő is – mondta Jakab Árpád.
A tavaszi szünidőben első körben tizenöt, 12–14 éves gyermeknek szerveztek két héten keresztül napi két órában románórákat a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központnál.
– Rengetegen érdeklődtek, ezért jelentkezési sorrendben fogadtuk a gyermekeket, sok kézilabdázó viszont át sem adta szüleinek az alapítvány által kiküldött, románórára vonatkozó levelet. Bánhatják, hiszen a tanórákat látogatók máris sajnálják, hogy csak két hét a laza, játékos képzés, ahol Egyed Gergely tanár könnyűzenéről, kézilabdáról és sok más, fiatalokat érintő témáról beszélget velük, értelemszerűen románul – közölte Jakab.
A kéthetes képzés ára gyermekenként 450 lej, a Magyar Kézilabda Szövetség által életre hívott Együtt növünk fel! Alapítvány az összeg 70 százalékát biztosítja, vagyis 315 lejt. Ősztől az akadémia szociálisan hátrányos helyzetű kézilabdázói számára is lesz lehetőség felkészítő órákra járni, hiszen az alapítvány várhatóan a nyár folyamán ösztöndíjban részesíti az arra érdemeseket.

Asztalos Ágnes