Romániában helyezték forgalomba a legtöbb új autót

Illusztráció: Erik McLean/Pixabay

Miközben Európában csaknem 14 százalékkal kevesebb új személygépkocsit helyeztek forgalomba az idei első hat hónapban, mint a tavalyi első fél évben, Románia növekedést könyvelhetett el ezen a téren, a legnagyobb mértékűt az európai országok közül – derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) pénteken közzétett adataiból.

Ezek szerint 2022 elejétől június végéig az Európai Unió tagállamaiban, Nagy-Britanniában, valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz tartozó négy országban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) 5,597 millió személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami 13,7 százalékkal elmarad a tavaly ugyanebben az időszakban jegyzett 6,485 milliótól.

Az EU négy legnagyobb piaca (Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország) egyaránt két számjegyű csökkenést könyvelt el. A visszaesés Spanyolországban volt a legkisebb, 10,7 százalékos, és Olaszországban a legnagyobb, 22,7 százalékos. Ezzel szemben Romániában éves összevetésben 23,1 százalékkal több autót helyeztek forgalomba az idei első fél évben (58 712 darabot). Európai viszonylatban ez volt a legnagyobb arányú növekedés.

2022 júniusa immáron zsinórban a tizenegyedik hónap volt, amikor csökkent az Európában forgalomba helyezett új személygépkocsik száma. Csak júniusban 15,4 százalékos volt a visszaesés, miután mindössze 886 510 forgalomba helyezést regisztráltak. Romániában jóval az európai átlagon aluli, 6,6 százalékos csökkenést mértek az idei hatodik hónapban.

Agerpres

: an accessible web community