RMDSZ-kongresszus: Cîţu számít a szövetségre a közös munkában

Megbízható, szavatartó partnerként jellemezte és a közös munka folytatására biztatta az RMDSZ-t Florin Cîţu miniszterelnök pénteken, a szövetség 15. kongresszusán, Marosszentgyörgyön.

Az USR PLUS szövetség kilépése miatt válságba került koalíciós kormány miniszterelnöke megállapította: az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, nem hátrál meg a nehézségek láttán, így együtt tudnak dolgozni az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért.

Üdvözlőbeszédében a kormányfő leszögezte: felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását. Florin Cîţu a szövetség kongresszusának előestéjén a román közszolgálati televíziónak azt mondta: ha az USR PLUS nem vonja vissza a „neofasiszta, oltásellenes” Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen beterjesztett bizalmatlansági indítványát, akkor nincs más megoldása, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ jelöltjeivel kell kiegészítenie kormányát, és ehhez kell megszereznie a parlament támogatását.

Cîţu párton belüli politikai ellenfele, Ludovic Orban PNL-elnök és házelnök is az RMDSZ korrektségét, megbízhatóságát, a közös kormányprogram iránt tanúsított hűségét, tisztségviselői szakértelmét méltányolta, felidézve, hogy a szövetség legtöbbször a jobbközép pártokkal vállalkozott közös kormányzásra, amikor pedig a baloldal volt hatalmon, többnyire parlamenti támogatás révén érvényesítette a magyar kisebbség politikai érdekeit.

A kormányból frissen kilépett USR PLUS nem képviseltette magát eddigi koalíciós partnere kongresszusán.

Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az RMDSZ kongresszusán mondott üdvözlőbeszédében nem ígért parlamenti támogatást az USR PLUS nélkül kisebbségben maradt Cîţu-kabinetnek, de jelezte: a legsürgősebb feladatnak a megugrott energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni. A PSD elnöke szerint a román politikustársadalom is tanulhat abból a komolyságból és szakszerűségből, ahogyan az RMDSZ politizál és gondoskodik az utánpótlásról.

Ciolacu a nemzeti kisebbségek partnereként jellemezte a PSD-t, amely mindig korrekt párbeszédet folytatott a kisebbségekkel.

A kongresszuson nem lesz tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint módosítja az alapszabályát. Tematikus beszélgetéseket tartanak ugyanakkor a kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi népszámlálásról.

MTI