Ritkítják a zavaró madarakat

Munkában a vadászok. Zavarják, de lövik is a madarakat. Fotó: Székelyudvarhely polgármesteri hivatala/fb

Rendszertelen időközönként, a madarak elijesztésének céljából zajlik a székelyudvarhelyi csókaprobléma megoldására indított akció. Ami igazából nem is annyira a csókákról szól, a vadászok szerint sokkal inkább az elszaporodott vetési varjúállomány okoz gondot. Ma ismét lövöldözni fognak.

Lakossági panaszok nyomán ebben a hónapban kezdték el a városban fészkelő csókák, vetési varjak, szarkák állományának ritkítását, a feladat elvégzésére a polgármesteri hivatal a Nagy-Küküllő Vadász-Horgász Társulással kötött szerződést még májusban.
Az akció elsősorban a Kórház negyedet, a Köztársaság ne­gyedet, valamint a Bethlen lakótelepet érinti, a madárállomány ritkítását kilövéssel oldják meg. Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagy-Küküllő Vadász-Horgász Társulás vezetője tájékoztatott, hogy Székelyudvarhelyre vonatkozóan 125 vetési varjú, 88 csóka, 25 szarka és 15 dolmányos varjú kilövésére kaptak engedélyt. Az említett városrészeken fészkelő madarak száma ennél lényegesen nagyobb, a vadászok például a vetési varjak állományát 4-5 ezerre becsülik, s talán ennél is több a csóka. Fészekrabló „természete”, hangos károgása, a rengeteg madár után keletkező ürülékszennyezés miatt a vetési varjak ritkítását, elijesztését még a csókáknál is fontosabbnak tartja a vadásztársulás elnöke.
– Tulajdonképpen egy kísérlet, amit végzünk. Igazából azt szeretnénk elérni, hogy elköltözzenek a madarak a város területéről. Ezért rendszertelenül, különböző napszakokban vonulunk ki, legutóbb, hétfőn délután lőttünk le néhány példányt, ma pedig reggel lepjük meg a madarakat. Szóval nem is az a lényeg, hogy mennyi pusztul el, hanem az, hogy menjenek el a város területéről – magyarázta.

Fotó: Székelyudvarhely polgármesteri hivatala/fb

Az akció első napján egyébként 20 varjút és 7 csókát lőttek le. A vetési varjakat január 31-ig lehet vadászni, a csókákat egészen március végéig. A vadásztársulás vezetője azt mondja, hogy több alkalommal is kimennek a terepre, ameddig az engedélyezett egyedszámot kilövik.
– Máris látszik az eredmény. Terepszemléink során úgy tűnt, hogy nagyobb a csend, kevesebb madár jött vissza a fészkére – mondta az elnök.
Tegnapelőtt a városi kórháznál magunk is ezt tapasztaltuk, és ezt mondták többen is az ott dolgozók közül. Az egészségügyi intézmény környékén fészkel a problémát okozó madarak jelentős része.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community