Részarányosan történő közös gazdálkodás: Húsmarháknak építenek istállót Máréfalván

Legelő szarvasmarhák. Az állomány javát a Pro Economica Alapítvány támogatásával vásárolták a tagok Fotók: Unitis Mezőgazdasági Szövetkezet

Szövetkezetet alapított Máréfalván a helyi gazdák egy kisebb csoportja. Céljuk a közös, hosszú távon fenntartható gazdálkodás. A szövetkezet sikeresen pályázott, és egy európai uniós kiírásnak köszönhetően 2 millió eurós támogatásban részesült, amelyből 150 férőhelyes húsmarhaistállót építenek a település határában.

Kevés a termelőszövetkezet Hargita megyében, ezek egyike a máréfalvi Unitis Mezőgazdasági Szövetkezet, amelyet hét lelkes gazda alapított. Céljuk az volt, hogy megőrizzék és fenntartsák azokat a hagyományos gazdálkodási formákat, amelyeket egyénileg, családonként mára szinte lehetetlenné vált elvégezni úgy, hogy az fenntartható legyen és megélhetést biztosítson számukra. Közösen azonban, szövetkezetbe tömörülve számos együttműködési formát találhatnak a megmaradás és a fejlődés érdekében.

Túllépni a kollektivizálás emlékén

Amint azt Dávid Lajos, a szövetkezet egyik tagja elmondta, svájci gazdaszervezettel ápolnak kapcsolatot, akiktől számos szakmai jó tanácsot kaptak, hogyan lehetne megőrizni és hosszú távon fenntarthatóvá tenni a gazdálkodást. Felelevenítette: 2017-ben körvonalazódott egy olyan európai uniós pályázati kiírás, amely pontozási szempontból és a támogatás intenzitása szempontjából is megfelelt volna számukra, ha létrehoznak egy szövetkezetet. Éppen ezért konzultációt indítottak a faluban, amely keretében közel 50 gazdát hallgattak meg arról, hogy ki, hogyan látja jelenlegi helyzetét és hogyan értékelné egy közös gazdálkodási szövetkezet létrehozását.
– Elsőre mindenkinek a kollektivizálás jutott eszébe a kérdés kapcsán, mivel nem egy ismert szervezeti forma a szövetkezet, és így a kollektivizáláshoz hasonlították. Azt láttuk, hogy nem volt koncepcionális elképzelésük róla, hogyan működhetne, így a konzultáció kiértékelését követően a közel 50 gazdából végül 7-en maradtunk, akik létrehoztuk ezt a szövetkezetet 2018-ban – vázolta Dávid Lajos.

A gépeket már beszerezték, indulhat a pályázat építkezési része. Nagyot álmodtak a máréfalvi gazdák

150 férőhelyes istállót építenek

Az Unitis Mezőgazdasági Szövetkezet megalakítása után nem sokkal megjelent az EU-s pályázati kiírás, amelyre be is nyújtották a szükséges dokumentációt, és pozitív elbírálásban részesültek 2019-ben. A pályázat értéke áfával együtt 2 millió euró, amelyből 10 százalékos önrészt kellett biztosítson a szövetkezet. A projekt 150 férőhelyes hízómarha-istálló építésére vonatkozik, a hozzá tartozó melléképületekkel, adminisztrációs épületekkel, széna-, valamint műtrágya- és szervestrágya-tárolókkal együtt.
– Az eredeti koncepció az volt, hogy helyi piacra termelünk, vegyes hasznosítású állatokkal, és egy kisebb feldolgozót, illetve egy vágópontot is kialakítunk, hogy amit megtermelünk, azt helyben tudjuk is értékesíteni. Időközben azonban kiderült, hogy Romániában a kettős hasznosítás nem megengedett, vagy tejet, vagy húst lehet csak termelni, így végül a húsmarhák mellett döntöttünk – részletezte Dávid Lajos, az Unitis Mezőgazdasági Szövetkezet tagja.

A gépeket és állatokat már megvásárolták

Mivel a pályázatnak több része van, a takarmány előállításához szükséges mezőgazdasági gépeket már az elmúlt évben megvásárolták. Jelenleg a kivitelezéshez szükséges tervek a szakhatóságnál vannak, ahol ellenőrzik és véglegesítik azokat.
– Reményeink szerint idén már elkezdődhet az építkezés – tette hozzá Dávid Lajos. Elmondta, a Pro Economica Alapítványnak a kiírására is pályáztak a szövetkezet tagjai, magánszemélyként, és így az állatállományt is sikerült megvásárolniuk, amelyek istálló híján egyelőre bérelt istállóban teleltek ki.
– A projektben 70 anyaállat és annak a szaporulata szerepel, jelenleg 96 marhával rendelkezünk, ennyit vásároltunk, de mire az istálló beüzemelődik, arra még számos szelekciós folyamaton kell átessenek ezek az állatok, hogy a termelésbe anyaállatként beállíthatók legyenek – mutatott rá.

Türelem és alázat

A szövetkezeten belül részarányok vannak a tagok között, ki mennyit vállalt lehetőségéhez mérten. A tízszázalékos önrészen kívül számos nem elszámolható, előre nem látott költséggel is szembesülniük kellett a tagoknak, pl. közösen vásárolták a területet, amelyre az istálló megépül, de a középfeszültségű hálózatról való lecsatlakozás is pénzbe kerül, hiszen a telken kívül eső rész sem elszámolható költség, akárcsak a bekötőút megépítése sem.
– Nagyon sok türelemre és alázatra van szükség egy ilyen szövetkezet üzemeltetésénél, de ha meg akarjuk tartani a földeket, akkor hosszú távon ez az egyetlen lehetőség a megmaradásra. Mi is most tanuljuk, próbáljuk mindennek kialakítani a rendszerét, bár elég sok a kérdőjel még most is. Igyekszünk jó példával járni mások előtt, hogy elhiggyék, ez egy olyan együttműködés, amit lehet közösen, sikerrel üzemeltetni – zárta gondolatait a mezőgazdasági szövetkezet tagja.

Hadnagy Éva