Rendkívül hideg volt az éjszaka megyeszerte

Jégcsapok az ereszen. Marad a hideg Fotó: László F. Csaba

Az idei tavasz eddigi legalacsonyabb hőmérsékleteit jegyezték csütörtök éjszaka Hargita megyében: Gyergyóalfaluban mínusz 11,5 Celsius-fokot, míg Csíkszeredásban mínusz 10,2 fokot mértek.

A megye más meteorológiai központjaiban is rendkívül alacsony értékeket mutattak a hőmérők, Maroshévízen mínusz 9,7, Székelyudvarhelyen mínusz 5,4, míg a Bucsin-tetőn található mérőállomásnál mínusz 9,6 Celsius-fokot jegyeztek.

Gabriela Harpa, a Dél-Erdélyi Regionális Meteorológiai Központ meteorológusa szerint a rendkívüli hideg a térségünkben található sarki légörvénynek köszönhető. A következő időszakban a nappali hőmérséklet fokozatosan emelkedik az évszaknak megfelelő értékekig, azonban az éjszakák továbbra is fagyosak lesznek.

Fotó: meteoromania.ro

A tavaszi fagyok veszélyt jelentenek a kistestű madarakra, amelyek rovarokkal táplálkoznak, ám a frissen lehullott hó miatt nehezebben találnak élelmet, ráadásul az ősszel felhalmozott energiakészleteik is csökkenőben vannak – nyilatkozta az Agerpresnek Szabó József, a székelyudvarhelyi Otus Madárvédelmi Egyesület részéről.

Felhívta a figyelmet, hogy ebben az időszakban ajánlott élelemmel segítenünk őket: semmiképpen ne tegyünk ki nekik kenyeret, sózott zsiradékot, viszont biztosíthatunk sótlan, nem pörkölt napraforgómagot, illetve másféle magokat, almát és nem sózott szalonnát. Amennyiben a hidegtől elgyengült madarat találunk, vigyük meleg helyre és kérjünk tanácsot egy állatorvostól, hogy mi a teendők. A szakember szerint jó eséllyel hamar megerősödnek a kistestű madarak.

Hargita megyében a legalacsonyabb áprilisi hőmérsékletet 1978-ban mérték, Csíkszeredában, akkor mínusz 14,4 Celsius-fokig süllyedtek a hőmérők szálai.

HN-információ