Rendhagyó karácsonyi vásárokat szerveznek

Több településen is tartanak karácsonyi vásárokat a régióban, amelyeknek bevallott célja, hogy  a közösség együtt hangolódjon a közelgő ünnepekre. Csík­szent­mártonban Szere­tetnapot szervez a helyi önkormányzat, ahol adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, Csík­bánk­falván pedig zenés előadás, pásztorjáték és kézműveskiállítás szerepel a programkínálatban. A járványhelyzetre való tekintettel a szervezők fokozottan figyelnek az egészségügyi előírások betartására.


Idén, december 13-án negyedik alkalommal rendezi meg a helyi önkormányzat Csík­szent­mártonban a községi karácsonyi vásárt és Szeretetnapot. A vásár mellett délelőtt egyéb programokat is szerveznek. Bocskor István, a helyi önkormányzati tanács tagja lapunk érdeklődésére elmondta: kis karácsonyi vásárt rendeznek, amelynek célja megismerni a község kézműveseinek termékeit. A tanácsos kiemelte: nem kell nagy tömegre számítani, csíkszentmártoniak fogják kínálni termékeiket a helyi lakosoknak. Emellett a Szeretetnapot is ekkor tartják, melynek ötlete már évekkel ezelőtt megszületett a szervezők fejében. Céljuk az, hogy adományokat gyűjtsenek a községben lakó, idős rászorulók számára – tudtuk meg Bocskor Istvántól. Az önkormányzati tanács minden adományt szívesen fogad, a pénzadományokból és különböző ételekből tartós élelmiszercsomagokat állítanak össze. Kiemelte, hogy ez a nap az adományok felajánlásáról szól, hiszen a cél az, hogy örömet szerezzenek minél több embernek. Az összeállított csomagokat a tanács tagjai fogják kiosztani. A tanácsos úgy véli: az évek során egyre népszerűbb lett ez az esemény, ugyanis egyre többen adakoznak. A vasárnapi szentmisével kezdődnek a programok, majd zenés-táncos előadásokkal folytatódik a nap. Ekkor fogják díjazni a községi rajzverseny nyertes diákjait is. 

Sült gesztenye és forró csoki várja a résztvevőket 

Csíkbánkfalván december 11. és 13. között szervezik meg a Fiságmenti Góbé Piacot, amely mindenekelőtt a karácsonyról szól. A szervezőcsapat helyet biztosít a térség termelőinek és kézművesei­nek portékáik kínálására, de lesz karácsonyfa-díszítés, zenés előadás és gyerekfoglalkozásokat is tartanak. A járványhelyzetre való tekintettel viszont fontos lesz betartani az egészségügyi előírásokat. A csoportos foglalkozásokra már beteltek a helyek, a programok pedig pénteken négy órakor kezdődnek karácsonyfadísz-készítéssel. A háromnapos rendezvénysorozat alatt folyamatosan elérhető lesz a helyi termelők és kézművesek kiállítása. A NaturClean Egyesület, a Mini Zoo Étterem, Balla Gellért helyi lakos és Csíkszentgyörgy Község Polgármesteri Hivatala közösen szervezi meg az eseményt.

Szombaton Mikulás-vonaton utazhatnak a gyerekek, és SZIN trió-koncert is lesz, ahol Szilá­gyi Nóra, Boldizsár Szabolcs és Krizbai Imre szórakoztatják majd a közönséget, este pedig a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék is fellépnek. 

– A helyszínül szolgáló Mini Zoo étterem teraszán megtalálhatnak mindent az érdeklődők, mi szem-szájnak ingere, hiszen lesz forró csoki, sült gesztenye és forralt bor is. A vírus miatt arra kérjük a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot, fertőtlenítsenek és tartsák a távolságot – közölte lapunkkal Györgyicze Anna szervező. A kiállító termelők és kézművesek egy-egy kis fából épített kuckóban kapnak helyet. A részletes program és a piaccal kapcsolatos információk elérhetők az esemény Facebook-oldalán. ww