Rendhagyó irodalomóra Gyergyóban is

Petőfi Sándor és Arany János barátságáról fog szólni az előadás | Fotó: Fórika Dóra

Gyergyószentmiklóson is megtartják Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica-díjas tanár, versvándor rendhagyó irodalomóráját, „Toldi írójához elküldöm lelkemet…” – képek Petőfi Sándor és Arany János barátságáról címmel szeptember 22-én, este 6 órától, a Salamon Ernő Gimnázium dísztermében – jelentette be Fórika Sebestyén, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ igazgatója a keddi sajtótájékoztatóján.

Az esemény része a Petőfi Sándor-emlékév rendezvénysorozatnak. Mint köztudott: 2023. január elsején lesz a legnagyobb magyar költő születésének 200. évfordulója. Fórika Sebestyén emlékeztetett: a Petőfi Sándor-emlékévben a Nemzeti Művelődési Intézet programsorozatot hirdetett meg Petőfi Klub címmel, amelyhez a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ is csatlakozott. Ennek a projektnek köszönhetően több programot is szerveznek az ősz folyamán – tájékoztatott.

Mint részletezte, először Tóth Péter Lóránt előadását láthatják az érdeklődők. A műsor Petőfi Sándor és Arany János barátságából emel ki kevésbé ismert részleteket, levelezéseket, verseket, visszaemlékezéseket. A Művelődési Központ általános, illetve középiskolás korosztályú diákokat is szívesen lát az eseményen.

Fórika Sebestyén hozzátette: a Petőfi Klub programjaihoz csatlakozó intézmények egy könyvespolcot kapnak ajándékba rajta különböző, főként kortárs írók kiadványaival. A gyergyószentmiklósi városi könyvtár ennek köszönhetően körülbelül nyolcvan kiadványt kapott ajándékba, amelyek már szabadon kölcsönözhetők.

Fórika Dóra

: an accessible web community