2021. április 19, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Rekordszámú viadallal számol a szakszövetség

Nyilvánosságra hozta a Román Autósport Szövetség a jövő évi ralibajnokság versenynaptár-tervezetét. A hétfőn este közzétett tervezetben rekordszámú, tizenegy verseny szerepel, és ez még nem is az egyetlen újdonság, hiszen az összetett bajnokság mellett külön pontvadászata lesz az aszfalt borítású utakon zajló viadaloknak. Legalább hét versenyt kell teljesíteni ahhoz, hogy az összetett bajnokságban számításba vegyék a pilóták pontszámait.

Valószínű, hogy a „Merj nagyot álmodni” mottó vezérelte a Román Autósport Szövetség (FRAS) vezetőit akkor, amikor megtervezték a 2021-es országos ralibajnokság versenynaptárát. A hétfőn este nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a jövő évi – egyelőre csak tervezetként közzétett – versenynaptár rekordszámú, tizenegy viadallal számol. Négy olyan helyszín került be a versenynaptárba, amelyen vagy sosem, vagy nagyon régen szerepeltek a pilóták – Kovászna, Bukovina, Munténia, Máramaros –, egy viadalnak – Arad – búcsút inthetünk, egynek – Kolozs – pedig a szervezője változik meg. A Hargita megyei ralisok közül többen is túl optimistának tartják a versenynaptár-tervezetet.

Stratégia szükségeltetik

Eléggé érdekes, de ugyanakkor meglepő is a tervezet – véli Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor azonban kíváncsi, a tizenegy versenyből mennyit tartanak majd meg. – Tavaly is komoly versenynaptár-tervezet készült, aztán a koronavírus-járvány ezt komolyan átírta. Először nyolc, majd hét viadallal terveztek, aztán hat lett belőle – mondta Cseh. Hozzátette, nem látja annak lehetőségét, hogy a jelenlegi mezőnyből bárki is be tudná vállalni mind a tizenegy versenyt.  – Óriási költségvetés kellene ahhoz, hogy minden ralin a rajthoz állj. Kétlem, hogy az idei mezőny résztvevői közül lenne olyan, aki minden viadalon elindulna még akkor is, ha lenne rá pénze – nyilatkozta lapunknak Cseh Vajk Imre. Hozzátette, a pilóták és a navigátorok közül kevesen vannak, akik a raliból élnek. 

– Mindenkinek van civil foglalkozása, a naptár is eléggé sűrű, március 19. és június 26. között, tehát tizennégy hét alatt hat verseny lesz, ez pedig kemény tempót jelent – mondta a navigátor. – Olyan lesz a román rali, mint a tenisz: választani kell, hogy melyik versenyen indulsz – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta szerint komoly stratégiát kell felépítenie minden versenyzőnek, aki komolyan akarja venni a jövő évi bajnokságot. – Az év elején úgy kell a számításokat elvégezni, hogy a kötelező hét futamon el kell indulni. Ám amennyiben rosszul szerepelsz egy versenyen vagy éppen kiesel, abban a pillanatban jöhet egy újratervezés és el kell indulj egy olyan viadalon is, amelyiken nagyobb esélyed van a pontszerzésre, javíthatsz bajnoki esélyeden. Tehát nem elég hét versenyre tervezni – mondta Teslovan. Hozzátette, ők eleve nyolc viadallal terveznek. – Az, hogy végül nyolc vagy több ralin leszünk jelen, az a megszerzett pontok arányától, valamint a költségvetésünktől függ – tette hozzá a csíki pilóta.

A Teslovan–Cseh páros egyébként a Máramaros Ralit várja a legjobban. – Természetesen a Hargita Rali a kedvencünk, de a nagybányai futamot nagyon várjuk – mondták egybehangzóan. Teslovan megjegyezte, tizenhét éve, 2003-ban szerepelt utoljára az akkor Siromex névre hallgató nagybányai versenyen. Utoljára egyébként 2007-ben tartottak országos rali bajnoki futamot Máramaros megyében.

Lehet válogatni

Ez egy tökéletes versenynaptár – így vélekedett Csató Roland, amikor hétfőn este megkapta a FRAS tervezetét. Akárcsak a Teslovan–Cseh páros, úgy a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős is az összetett, valamint az aszfaltbajnokságba is részt akar venni. – Remek ötletnek tartom, hogy külön pontvadászatot szerveznek azoknak, akik csak az aszfalt borítású utakon zajló viadalokon akarnak indulni – mondta Csató. Hozzátette, úgy tervezik, hogy nyolc futamon állnak rajthoz, de ez a szám akár növekedhet is.

A fiatal csíki pilóta navigátora viszont úgy gondolja, noha hét verseny kötelező, legalább kilencen kellene elinduljanak. – Minden a költségvetéstől függ, ám ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk azt a tényt sem, hogy a járvány az idén is beleszólt a sportba, és jövőben is bármi megtörténhet – mondta Csikós Sándor. Szerinte az aszfalt borítású viadalokon elindulnak, a murvásokból viszont a Szeben Ralit kihagyná. – Az idén egy csalódás volt számomra a nagyszebeni verseny, ami után kijelentettem, versenyzőként ott soha többé nem akarok indulni. Nemcsak a szelektívek, hanem az összekötőszakaszok is borzasztó állapotban vannak, amit ott átéltem, azt nem szeretném még egyszer megtapasztalni – nyilatkozta lapunknak Csikós Sándor. Hozzátette, az aradi viadal kiesését sajnálja, viszont a nagybányait – akárcsak pilótája – nagyon várja. – Jó ötletnek tartom, hogy végre csoportosította a FRAS az aszfalt- és a murvaversenyeket, bár a Máramaros Ralit tehették volna korábbra – mondta Csikós Sándor.

Zűrzavar van

Nem igazán nyerte el Ferencz Csaba tetszését a FRAS jövő évi versenynaptár-tervezete. A székelyudvarhelyi MAXX Racing vezetője szerint nagy a zűrzavar a szövetségnél. – Az egyik végletből a másikba esett át a szövetség vezetősége. Idén nyolc futamot terveztek, lett belőle hat, erre jövőre kihoznak egy tizenegy versenyes naptárt, de nem lehet tudni, hogy végül mennyit tartanak meg belőle. Mi több, a Munténia Rali olyannyira kakukktojás, hogy még a szervező neve és a viadal helyszíne is ismeretlen – nyilatkozta lapunknak a Hargita Rali főszervezője. Hozzátette, a szövetség a szervezők kéréseit nem minden esetben hallgatja meg. 

– Tavaly is és idén is kértük, hogy a Hargita Ralit illesszék nyárra a versenynaptárba. Az idén ugyan nyárra került a versenyünk, ám ha nincs járvány, akkor május elsején lett volna a Hargita Rali. Jövőre egy héttel odébb tolták, így május 7-én és 8-án lesz a viadal. Az érdekesség az, hogy egyes szervezők kérései meghallgatásra találtak a FRAS vezetőségénél, a miénk viszont nem. A jövő évi Hargita Rali dátumát a szövetségi vezetés döntötte el, nem mi – mondta Ferencz Csaba.

Azt, hogy 1-es szorzójú a Hargita Rali, a viadal főszervezője nem bánja. – Addig nincs baj, amíg a versenynaptárban van Hargita Rali, még akkor sem, ha 1-es a szorzója. Ha nem tudunk nagyot dobbantani, ez így is marad még egy darabig, sajnos. Mi évek óta azon dolgozunk, hogy újra nemzetközi viadallá tegyük a Hargita Ralit, de ehhez gazdaságilag is előre kellene lépjünk, ami a jelen helyzetben nem egyszerű – mondta Ferencz Csaba. Hozzátette, a versenyzőknek nagyon nehéz lesz megtervezni a jövő évi bajnokságon az indulást.

Nem lesz könnyű

– Ultrakompakt versenyek lesznek, az idén is ezt tapasztaltuk – nyilatkozta lapunknak László Róbert. A Hargita Megyei Autósport Bírók Kollégiumának vezetője szerint érdekes, de ugyanakkor nehéz lesz a szezon a sportbírók szemszögéből. – Már idén is arra törekedtek a szervezők, hogy inkább legyen kevesebb szelektív, de azon többször menjen végig a mezőny. Ez költséghatékony ugyan, de bármilyen apró incidens is fejre tud állítani egy versenyt, ahogy az történt az idén a Transzilvánia Ralin. Mi több, szintén spórolásból eredő döntés volt, hogy a verseny helyszínéhez legközelebb eső kollégiumból kértek sportbírókat anélkül, hogy a minőségre törekedtek volna. Emiatt is szerepelt le a kolozsvári és a iași-i viadal – mondta László Róbert.

A sportbíró ugyanakkor meglepetésnek tartja a kolozsvári szervezőcserét. – Ez olyan, mint amikor Piroska kibékül a farkassal. A jövő évi Kolozs Rali szervezője az elmúlt években nem tett egyebet, mint úton-útfélen szidta a FRAS vezetőségét, most meg egymás nyakába borultak. A Napoca Rally Academy szervezésében sem volt minden a legjobb, de legalább nemzetközi viadalt tudtak tartani éveken át akár száz indulóval is. Kíváncsi leszek, hogy ezek után mire lesz képes a Savu Racing SK – mondta László Róbert. Szerinte a rali logisztikailag is egy drága sportág, egyre több csúcsmodell raliautó jelenik meg az országos viadalokon, nagyobbak az igények, a követelmények, a sűrű versenynaptár meg nem túl jó a bíróknak. 

– Szerintem nagy lesz a bírók lemorzsolódása, és sajnos, ezt a sportág is megsínyli majd. Mi több, egyre kevesebb az utánpótlás a sportbírók terén – mondta László Róbert.

 

A 2021-es versenynaptár-tervezet

Verseny    Időpont    Helyszín    Útborítás    Szorzó

  1. Hó Rali Kovászna    február 5–6.    Kovászna/Kommandó    murva    0.6

  2. Brassó Rali    március 19–20.    Brassó    aszfalt    1

  3. Bukovina Rali    április 16–17.    Suceava    aszfalt    0.6

  4. Hargita Rali    május 7–8.    Székelyudvarhely    aszfalt    1

  5. Kolozs Rali    május 28-29    Kolozsvár    aszfalt    1.2

  6. Argeș Rali    június 11–12.    Piteºti    aszfalt    1.2

  7. Bákó Rali    június 25–26.    Bákó/Mojnyest    murva    1

  8. Szeben Rali    július 30–31.    Nagyszeben    murva    1

  9. Iași Rali    szeptember 3–4.    Iaºi    murva    1.2

10. Munténia Rali    szeptember 24–25.    ismeretlen    murva    1

11. Máramaros Rali    október 15–16.    Nagybánya    aszfalt    0.6

Megjegyzések

Rali ob

Az országos összetett bajnokságban hét verseny pontszámait veszik figyelembe a következőképpen:

– mindhárom 1.2-es szorzójú viadal;

– egy aszfaltverseny az 1-es szorzójúak közül (Hargita vagy Brassó); 

– két murvaverseny az 1-es szorzójúak közül (Bákó, Szeben, Munténia);

– egy verseny a 0.6-os szorzójúak közül (Kovászna, Bukovina, Máramaros).

Az országos aszfaltbajnokságban mind a hat aszfaltutakon zajló viadal pontszámait figyelembe veszik a meghatározott szorzók szerint.

Rali-2

A bajnokságba a Hó Rali nem számít, a murva borítású utakon zajló versenyek 0.8, az aszfaltralik pedig 1.2-es szorzóval szerepelnek. Hét futam eredményeit veszik számításba: ötöt az 1.2-es és 2-t a 0.8-as szorzójú viadalok közül.Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Desszert magokból: müzliszelet

Hozzávalók: 2 csésze zabpehely 1 csésze vegyes apróra vágott magkeverék - én diót, kesudiót, törökmogyorót, mandulát használtam 1 közepes banán 2 evőkanál lenmag -...

Több mint 40 birkát pusztított el a medve Nyikómalomfalván

Újabb medvetámadás történt Farkaslaka községben, ezúttal Nyikómalomfalva határában. A közbirtokosság juhaira támadt egy anyamedve két bocsával a vasárnapról hétfőre virradó éjszaka, és több mint...

Csapadékos marad az idő, de melegszik a levegő

Változékony, hőmérsékleti szempontból ingadozó, csapadékos időre számíthatunk a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) április 19-e és május 2-a...

Legfrissebb