Rekordrészvétel a Verselő Kárpát-medence online szavalóversenyen

A magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által működtetett Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai Verselő Kárpát-medence címmel online szavalóversenyt hirdettek, amelynek jelentkezési időszaka április 11-én, a magyar költészet napján lezárult. Az eredményhirdetést április 25-re halasztották a szervezők.

A Verselő Kárpát-medence című kezdeményezés keretében számos ország és régió lakóit sikerült elérni, lefedve a teljes Kárpát-medencét, sőt, a diaszpóra területeiről is voltak jelentkezők. Összesen 464 pályázat érkezett, amelyek közül 447 felelt meg a feltételeknek. A pályamunkák elbírálását szakmai zsűri végzi, amelynek tagjai az anyaországban és külföldön egyaránt elismert művészek.

A benevezők földrajzi eloszlása

 

A pályázat utolsó napjaiban, közvetlenül a határidő előtt nagymértékben megnőtt a jelentkezők száma. A pályázatok több mint 50%-a az utolsó két napban futott be, így a videók feldolgozásának munkafolyamata igencsak elhúzódott. A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy a zsűrinek is elég ideje legyen megtekinteni és értékelni a pályaműveket. Ezért – tekintettel a zsűritagok érdemi munkájára – az eredetileg meghirdetett, április 18-i eredményhirdetést elhalasztották április 25-ére.

A kezdeményezés célja az volt, hogy összhangban a nemzeti összetartozás éve és a 2020 az erős magyar közösségek célkitűzéseivel, a jelenlegi járványhelyzetben is lehetőséget teremtsünk a határon túli magyarság számára az identitás- és kapcsolaterősítésre, a magyarság megélésére és az egymás közötti szálak szorosabbra fűzésére.

A versenyről szóló részletes leírás a Külhoni Magyarok oldalon olvasható: http://www.kulhonimagyarok.hu/kulhoni-magyarok-hirek/rekordszamu-reszveteli-arany-a-verselo-karpat-medence-online-szavaloversenyen/

: an accessible web community