Rehabilitációs központba szállították a kis medvét

Illusztráció

Újabb medve bukkant fel Székelyudvarhelyen – ez idáig hét nagyvadat szállítottak el a városból, de további tizennégyet figyelnek. Mărmureanu-Bíró Leonárdtól, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatójától megtudtuk, a szerdán elcsípett és csütörtökön a balánbányai Medve-visszavadító Központba szállított bocs még egyéves és tízkilós sincs, mégis nagyobb fejtörést okoz a vadászoknak, mint bármelyik idősebb társa.

Egy napig látogathatták a városlakók a székelyudvarhelyi Templom utcába tévedt fiatal medvét: szerdán fogták el, de csak csütörtökön reggel szállították el a helyszínről. Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója fontosnak látta, hogy minden udvarhelyi lakó számára egyértelmű legyen: a medveproblémát nem lehet szőnyeg alá söpörni. A székely anyavárosban már ez a hetedik medve, amit a településen belül fogtak el, viszont az igazgató elmondása szerint még biztosan tudnak legalább tizennégy példányról.

– Nagyon aranyos kismackó volt, ez egyértelmű, viszont a medve gyorsan nő és veszélyes: ami ma még egy kedves állatnak tűnik, holnap veszélyt jelent az emberi életre – fogalmazott a szakértő. Hozzátette, a szóban forgó medvebocs feltételezésük szerint még egyéves sem lehet, viszont bicskaéles körmei vannak; szerdán a helyszínen hagyták ketrecbe zárva, hogy amíg a felelős szakemberek a terepre érnek, a városlakóknak is legyen lehetőségük látni és megérteni, hogy az állat már most rendelkezik olyan fizikai adottságokkal, amelyekkel kárt tehet az emberben.

– Vadászként hivatásom védeni az állatot, viszont belátom, hogy mindig az emberi élet az első. Úgy gondoljuk, hogy egy idén született állattal volt dolgunk, a súlya is tíz kiló alatt van. Viszont néhány hónap leforgása alatt ez gyorsan megsokszorozódik. Egy olyan medve, amelyik magában sétál a városban már ilyen fiatalon, nagy veszélyt jelenthet a későbbiekben – mutatott rá az igazgató, hogy miért találkoztak meglepő jelenséggel a magában kóborgó kis medve elfogásakor. Hogy mi lehet az oka, Mărmureanu-Bíró Leonárd szerint egyértelmű: először azt feltételezték, hogy a bocsot az anyamedve valamilyen hiányossága miatt kergette el – elmondása szerint a vadvilágban gyakran lehet találkozni azzal, hogy a sérült kisállatot nem neveli fel a nőstény. A szigorú állattörvények viszont nem igazolják a mostani helyzetet, hiszen tüzetes vizsgálat után sem találtak semmilyen sérülést a fiatal példányon.

– A ma reggeli szállításkor a kollégákat is arra kértük, hogy vizsgálják meg és jelezzék nekünk is, ha találnak valami arra utaló jelet, hogy az anyamedve kergethette el a bocsot – számolt be az igazgató.

A kis medve nem először tévedt be a városba, az utóbbi időszakban többször riasztották az udvarhelyieket a Ro-Alerten keresztül, mert a mostani esethez hasonlóan a Templom utcában sétálgatott. A  Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója szerint aggasztó, de azzal is számolni kell, hogy a medve opportunista állat, alkalmazkodik a környezetéhez, tehát ahhoz idomul, ami intenzíven befolyásolja az életkörülményeit. Elmondása szerint egy ideje már foglalkoztatja a vadásztársaságot, hogy azok a fiatal medvék, amelyek beleszületnek a helyzetbe, hogy a túlszaporulat és az erdőirtások miatt kiszorultak a saját lakóhelyükről, megszokásból már automatikusan bejárnak a lakott területekre. Korábban az egyesület elnöke, Jakab Attila is hasonló véleményen volt, lapunknak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a településre bejáró medve bocsa teljesen más életkörülményekbe születik bele: nem az erdőben keresi az élelmet, hanem a kukában, a településeken.

Mărmureanu-Bíró Leonárd elmondta, csütörtök reggel a kis medvét Balánbányára szállították a Medve-visszavadító Központba. Az intézmény célja a fiatal, árván maradt bocsok felpártolása és a kilövés helyett egy barátságosabb megoldást találni a helyzetükre.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community