Régi és új művekkel éled újjá a vegyes kar

A Vox Montana. Egykori karvezetőjükkel, Herczeg Mihállyal Forrás: a Vox Montana archívumából

Egy helyi fiatal zenepedagógus a szentegyházi vegyes kar korábbi nevét tovább éltetve, de felfrissült változatban indítja újra a Vox Montana kórust. A kórustagok jelentkezését hónap végéig várja, majd szeptemberben elkezdődnek az énekpróbák, ahol az énekesek kellő elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek.

Nemsokára felpezsdül a szentegyházi kulturális élet, ugyanis a Gyer­mek­filharmónia, a fúvószenekar, a néptánccsoport és a két egyházi kórus mellett újabb formációval gazdagodik a település zenei kínálata. A korábbi vegyes kar eredeti formáját és célkitűzését megtartva, ismét elindul a szentegyházi Vox Montana nevű énekkar, amely jórészt amatőr kórustagokból állhat. A helyi zenepedagógus, Tókos Roland régi álma új életre kelteni a kórust, hiszen kellemes gyermekkori emlékek fűzik a próbákhoz és fellépésekhez, noha ő maga nem, de az édesanyja tagja volt a korábbi kórusnak. Mint mondta, nagyon régen működött a településen egy olyan együttes, amely kizárólag énekhangokból állt, hangszeresek és táncosok nélkül, ráadásul az egyházi élettől függetlenül működhetett. Az énekesek augusztus végéig jelezhetik csatlakozási szándékukat, s a zenetanár szerint szep­temberben már elkezdődhetnek a próbák. Az első fellépést karácsonyra tervezi.

Az együtt töltött évek

A szentegyházi vegyes kar 1925-ben alakult, a Vox Montana nevet azonban csak 2000-ben vette fel. Az akkori zenetanár és karmester, Herczeg Mihály igencsak a szívén viselte a kórus sorsát – a névadás is az ő ötlete volt. A világi vegyes kar többször fellépett a település testvérvárosaiban, különböző szentegyházi rendezvényeken, illetve részt vett egyházi találkozókon. Miután a zenetanár 2010-ben elhunyt, a vegyes kar is megszűnt.
– Habár néhány alapvető összetevőt megtartok, gyakorlatilag teljes újraszerveződésről van szó. A vegyes kar formája ugyanaz marad, a nevet is továbbörökítem, sőt egyes régi műveket is szeretnék megtartani a korábbi karmester tiszteletére. Mielőtt szervezkedni kezdtem volna, megkérdeztem Herczeg Mihály családját, hogy mit szólnának ahhoz, ha tovább élne a Vox Montana név. Nagyon örültek neki, és teljes mértékben támogatták az ötletet. A régi dolgok ellenére azonban, a saját koromra és ízlésemre alakítanám a kórust – például a modernebb zeneművek előadásával – osztotta meg lapunkkal Tókos Roland az újraindulás előzményeit.
A kórusba régi és új tagokat egyaránt szívesen fogad. Jelenleg a kar négy szólamába összesen húsz jelentkező van, ami a zenetanár szerint már biztosíthatja a gördülékeny munkát. Mint mondta, legtöbb negyven énekessel tudna megfelelően együttműködni. A szentegyháziak már tizenhét éves kortól jelentkezhetnek énekhangnak, felső korhatár nincs.
A fiatal zenetanár kész nagyon sok türelemmel szembenézni az előtte álló feladatokkal. Kidolgozott egy módszert azon jelentkezők számára, akik nem tudnak kottát olvasni, illetve nem rendelkeznek zenei előképzettséggel. Legkevesebb heti egy próbával a jelentkezők a feladatoknak és a közös éneklésnek köszönhetően gyorsan felzárkózhatnak, s teljes értékű csapattagokká válhatnak. A próbák alatt nagyobb hangsúlyt fektet majd a gyakorlati oktatásra, kevesebb lesz az elméleti ismeretszerzés. Tervei szerint, amint a kórus ismertté válik Szentegyházán, nemzetközi színtéren is közönség elé lépnének. Az új kórus továbbra is énekelne egyházi műveket és kortárs darabokat, de emellett filmzenékkel, az 1980-as évek slágereivel és népzenei feldolgozásokkal bővülne a repertoár. A vegyes kar elindulásához elengedhetetlen a Gábor Áron Líceum támogatása, amely a próbatermet biztosítja.

Rajongóból lett karmester

A zenetanárt elsősorban az a közösségi élmény nyűgözte le, amelyet a vegyes kar adhat egy kis létszámú együttesnek. A friss diplomás pedagógus már gyermekkorában elköteleződött a zene mellett – először furulyán játszott, majd klarinéton és zongorán kamatoztatta tehetségét. Tanulmányait az udvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában végezte, később a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem zenepedagógia szakán bővítette ismereteit.
– Számomra a zene mindig az első helyen szerepelt. Sok nehézséggel szembenéztem már, de ezek csak még jobban megerősítettek abban, hogy haladjak a cél felé. A Vox Montana újraindítása végig ott motoszkált a fejemben az egyetemi éveim alatt, s nem tántorított el semmi a kitűzött tervemtől, miszerint minél előbb újraindítom a vegyes kart. A környezetemből nem tapasztaltam arra igényt, hogy szükség lenne a vegyes kar újjáélesztésére. Azonban az a sok támogatás és lelkesedés, amellyel a helyiek az ötletet fogadták, megerősített abban, hogy jó irányba indultam el – mondta a leendő karvezető.
A Vox Montana vegyes kar olyan közösség szeretne lenni, amelyhez öröm csatlakozni. A tagoknak felszabadult hangulatot ígér, hisz nem vasszigorral, hanem következetes fegyelemmel vezeti majd a kórust. A későbbiekben zongoristával, esetleg más hangszeres kísérettel is bővülne a vegyes kar. A kórus felszereléseit egyelőre önerőből biztosítja. A zongorán kívül szükség lesz kórusmappákra és a fellépésekhez pólókra, amelyek beszerzése már külső támogatást feltételez.

Miklós Dalma

: an accessible web community