Rákszűrésre gyűjtöttek

A prosztatarák megelőzésére hívja fel a figyelmet a Gyergyói Hoki Klub, csatlakozva a Movember mozgalomhoz. A vasárnapi, Brassói Corona elleni mérkőzésen tombolahúzást hirdettek, az akció bevételét szűrőprogramra ajánlották fel. A begyűjtött összeget tegnap adták át a helyi kórháznak.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
Rákszűrésre gyűjtöttek
Prosztatarákszűrési program a GYHK-nak köszönhetően Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Bajuszt növesztettek és több felületen is lila színt használtak a GYHK játékosai – ezek mind a Movember mozgalom jelképei, melyekkel a prosztatarák megelőzésére hívják fel a figyelmet világszerte. A Brassói Corona elleni vasárnapi mérkőzés is ezt a fontos jótékonysági célt szolgálta. Tombolajegyeket adott el a GYHK, kisorsoltak három csapatképet a GYHK játékosainak aláírásával, Sébastien Sylvestre hokibotját, valamint egy GYHK-mezt a csapat mindegyik játékosának aláírásával.

Hétezer lej gyűlt össze, ezt a gyergyószentmiklósi kórháznak adták, hogy a szűrőprogramra fordítsa. Ez az összeg mintegy 75 férfi szűrésére elegendő, a vizsgálatokat december 5-től kezdik.

– Már vannak is előjegyzettek – közölte az intézmény menedzsere, Fülöp Enikő.

Dr. Lukács Zoltán, a kórház urológus főorvosa rámutatott, hogy az 50 év fölötti férfiak számára fontos minden évben elvégeztetni ezt a szűrést, hiszen ha időben észlelik, jól kezelhető a betegség. Mégis egyre több olyan esettel találkoznak, amikor már áttétek is jelentkeznek, ilyenkor már nehezebb segíteni – mutatott rá a főorvos.