Rácsatlakoznak a gázhálózatra

A tervrajz elkészült. Már csak be kell vezetni a gázt

Van igény a gázhálózat megépítésére a felcsíki településeken. Ez derül ki a polgármesteri hivatalok felméréséből, amelyet a gázhálózat megépítését célzó pályázat támogatási szerződésének aláírása előtt készítettek el.

Amint arról már korábban beszámoltunk kedvező elbírálásban részesült az elmúlt időszakban több csíkszéki fejlesztési társulás gázhálózat megépítését célzó projektje. A támogatási feltételek között az is szerepelt, hogy a társulások vállalják, hogy a lakosság rá fog csatlakozni a hálózatra. A Csíkrákos, Madéfalva és Csíkcsicsó települések alkotta Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás 2063 rácsatlakozást vállalt. A támogatási szerződés megkötéséhez a lakosság szándéknyilatkozatai is szükségesek, ezért a hónap első felében felmérték a lakossági igényeket. Az említett településeken a lakosság mintegy 99 százaléka szeretné a gázhálózat megépítését – tudtuk meg Szentes Csabától, Madéfalva polgármesterétől.

– Elküldtük az iratcsomót a szerződés előkészítésére, ez alapján kell az illetékes minisztérium előkészítse a finanszírozási szerződést. Ebben a fázisban van jelenleg a gázhálózatos projektünk – mondta Szentes Csaba.

A Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkkarcfalva, Csíkdánfalva és Csíkmadaras alkotta fejlesztési társulás is felmérte a lakosság gázhálózati igényét. Mivel ezekben a községekben csak online lehetett kitölteni a szándéknyilatkozatokat, így kevesebb kevesebbnek tűnik az igény, ám az eredmény nem reális – mondta Bőjte Csongor-Ernő.

– Ami a létjogosultságot megadta a szerződés megkötésére az megvan, mert minimálisan 1001 kellett legyen és összegyűlt körülbelül 1500, de teljes pályázatban, 5000 rácsatlakozást vállaltunk. Mindenképp személyesen is felkeressük a lakosokat, mert községeinkben a középkorosztályhoz tartozók és az idősebbek vannak többen, és sokan vannak, akik nem internetfelhasználók. Ezért őket a nyár folyamán fel fogjuk keresni – részletezte Csíkdánfalva elöljárója. Megjegyezte, a gázhálózatot minden portáig ingyenesen vezetik, még a mérőműszert is biztosítják.

Biró István