Programozás diákoknak

Fotó: Bajkó István Ernő

Digitális írásnyelv- és programozó kurzusokat indít a csíkszeredai Logiscool iskola Gyergyószéken is. Gyergyószentmiklóson és Ditróban tartanak ingyenes bemutatóórákat különböző korosztályok számára szeptember 19-től.

A csíkszeredai Logiscool idén februárban indult, ám a program ennél régebben, 2014-ben indult Budapesten. Jelenleg Románia több mint 50 településén zajlik ez az oktatási forma.
Bajkó István Ernő, a csíki Logiscool ötletgazdája elmondta, hogy céljuk, a székelyföldi gyerekek digitális írástudását fejlesszék, tanulják meg a tízujjas gépelést, sajátítsák el az algoritmikus gondolkodás alapjait, illetve a programozás alaplogikáját.
A program Csíkszeredában népszerű, nagyon sokan érdeklődtek és sokan el is végezték a képzéseiket. Mivel több iskolából részt vettek a kurzusokon, új közösségek és barátságok alakultak ki, illetve számos résztvevő volt a nyári táborokban is.
A sikeres csíkszeredai indulást követően most a gyergyói térségben terjeszkednek: Gyergyószentmiklóson és Ditróban is kurzusokat fognak tartani délutánonként azoknak a diákoknak, akik belekóstolnának a digitális univerzumba. A jelentkezés feltétele, hogy a gyerek tudjon olvasni, tehát már második osztálytól tartanak digitális alapozó órákat, ahol megismerkedhetnek a digitális írástudással, illetve megmutatják a programozás alapjait. 7–18 éveseknek korcsoportokra felosztva tanítanak programozást a saját fejlesztésű, egyedi oktatási platformjuk, a Scoolcode segítségével.
Bajkó István Ernő elmondta, hogy ilyen fiatal korban is fontosnak tartja a programozással való ismerkedést, egyrészt, mert nem szükséges hozzá magas szintű matematikai előképzettség. Ha már adott egy programozási környezet, nyelv- vagy akár vizuális felület, akkor ahhoz csak a kreativitás és kíváncsiság a két legfontosabb dolog, hogy valaki megtanuljon programozni. Úgy véli, szükséges, hogy a fiatalok megtanuljanak a gépek világában boldogulni, hiszen egyre több folyamat digitalizálódik, és a jövőben mindenképpen hasznukra válik.
A kurzusokra jelentkezőket lelkes és profi trénerek fogják tanítani, akik odafigyelnek arra, hogy mindenki a saját tempójában haladjon, illetve egy jó közösség fog kialakulni közöttük. Fontos hozadéka, hogy a gyerekek megértik a program által, hogy különböző internetes tartalmak hogyan készülnek, így tudatosabban fogják kezelni az internetes platformokat, nem fog olyan varázslatosnak tűnni, így talán kiküszöbölhető a függőség is, ami gyerekkorban nagyon hamar ki tud alakulni – tette hozzá a program ötletgazdája.

Fórika Dóra

: an accessible web community