2021. június 19, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Prioritás a helyi kézilabdacsapat támogatása

Egynapos látogatáson vett részt Novák Károly Eduárd Székelyudvarhelyen, az ifjúsági és sportminiszter a városvezetőkön kívül sportegyesületek vezetőivel és vállalkozókkal találkozott pénteken. A székelyudvarhelyi kézilabdacsapat finanszírozási lehetőségeire próbálnak megoldást találni, de ez leghamarabb jövőre sikerülhet.

A város- és sportegyesületek vezetőivel találkozott pénteken Székelyudvarhelyen Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter. A pénteki hivatalos miniszteri látogatás során Gálfi Árpád polgármester néhány szóban kitért a Székelyudvarhely számára fontos prioritásokra, egy uszoda építésére, amely kiemelt elsőbbséget élvez és a labdarúgó-, illetve a körülötte lévő atlétikapályának a felújítására.
Novák Károly Eduárd örömét fejezte ki, hogy Székelyudvarhelyen az elmúlt időszakban néhány hagyományos sportágat fenn tudtak tartani, mint a birkózás, asztalitenisz, kézilabda.
– A nagyhatalmakhoz képest kicsi ország vagyunk, ezért nagyon fontos kiválasztanunk néhány olyan sportágat, amelyekkel nemzetközi szintre tudunk eljutni és visszahozni azokat az eredményeket, amelyeket az 1990-es évek előtt értek el a romániai sportolók – mondta a miniszter, aki három fontos célkitűzést emelt ki: 2032-re Románia kerüljön vissza a legjobb tíz ország közé az olimpián, harminc százalékra nőjön a lakosság sportolási lehetősége, és a gyerekek mindennap sportoljanak az iskolában. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy helyi szinten is kell legyen stratégia, ahol Kovászna, Hargita és Maros megye összefog és egy komoly irányelvet dolgoz ki. A miniszter szerint a sportot nem lehet véletlenszerűen felépíteni, komoly tervre van szükség.
Novák Károly Eduárd ugyanakkor bejelentette, a székelyudvarhelyi kézilabdacsapat megmentésére az Ifjúsági és Sportminisztérium létrehoz egy külön klubot és átveszi a csapatot, ami csak jövőre esedékes. ű
– Ha ehhez hozzátesszük a vállalkozók hozzájárulását, akkor van esély arra, hogy a székelyudvarhelyi kézilabdát nemcsak megmenteni, hanem arra a szintre tudjuk emelni, ahol egykor volt. Szeretnénk, hogy nyolc-tizenkét sportágnak nyugati szintű költségvetése legyen – mondta a miniszter.
Antal Lóránt szenátor felhívta a figyelmet, hogy Európa átáll a zöld egyezmény értelmében új technológiákra, és az Országos Beruházási Vállalat (CNI) – amely finanszírozza a sportlétesítmények, uszodák és stadionok építését – egy teljes európai uniós direktíva átírásán dolgozik, ami az energiahatékony építkezést illeti.
– Az elmúlt harminc évben sajnos Székelyudvarhely sok mindenről lemaradt, óriási igény van arra, hogy lépjen a város. A városvezetés mindent megtesz, hogy kézzelfogható terveket tegyenek le. Odafigyeléssel készítsük el ezeket a projekteket, hisz minimum az elkövetkezendő húsz évre kell ezeket a beruházásokat megvalósítani, és fontos, hogy az új előírásokat figyelembe vegyük, hisz a lemaradásunkat ezekkel az újszerű beruházásokkal tudjuk unikummá tenni – mondta a szenátor.
Ladányi László Zsolt parlamenti képviselő – akinek közbenjárásával valósult meg a miniszteri látogatás – ismét hangsúlyozta a székelyföldi sportstratégia rendkívüli fontosságát.
– Örülök, hogy sikerül megoldást találni a kézilabda helyzetére. A városnak lehetősége szerint minden sportágat kell támogatnia, de kiemelten a kézilabdát, teremfocit, asztaliteniszt, birkózást és a nagypályás futballt – mondta.
Bíró Barna Botond fontos pillanatnak ítélte meg a helyzetet, hisz az elmúlt harminc év legerősebb kormányzati pozícióját tudják kihasználni az erdélyi magyarok érdekérvényesítésére.
– Nemcsak a sportklubok és sportágak támogatása, hanem a sportrendezvények megszervezése is ugyanolyan fontos – jelentette ki megyei önkormányzat alelnöke.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

Megnyitották a Csíki Székely Múzeum legújabb kiállítását

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében – ezzel a címmel nyílt meg péntek este a Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszöntőjében...

Áramkiesés több településen

Villanyáram nélkül maradt 45 fogyasztó a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszéken. Az áramkiesést egy fa okozta, amely az erős szél és esőzés következtében rádőlt a...

Csökkent a foglalkoztatottak aránya az első negyedévben

Az idei első negyedévben 60,8 százalékra csökkent a munkaképes korú, azaz a 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási aránya az előző negyedévben jegyzett...

Legfrissebb