Postán keresztül érkezik a pénz

Postai úton küldi a 2020-as évi mezőgazdasági életjáradékot a programban részt vevő idős gazdálkodók számára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A pénzre azok számíthatnak, akik a határidő lejárta előtt, március–május között láttamoztatták életjáradék-könyvecskéiket. A határidő egyébként augusztus végén jár le.

Országos szinten több mint 17 ezer – egészen pontosan 17 742 – életjáradékra jogosult idős gazda vagy hozzátartozója számára kézbesíti a napokban postai úton a tavalyra járó mezőgazdasági életjáradék összegét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) – számolt be tegnap közleményében az ügynökség.
Leszögezik: a napokban azok a személyek számíthatnak a postás érkezésére, akik a 2021. március 1. és május 31. közötti időszakban láttamoztatták életjáradék-könyvecskéiket, az életjáradék kézbesítését pedig banki átutalás helyett postai szolgáltatással kérték. Számukra a kedden indult kifizetés révén 22 millió 455 ezer lejt postáz az APIA.
A 2020-as esztendőre járó mezőgazdasági életjáradékot amúgy májusban és júniusban is folyósította az ügynökség, de csak azok számára, akik a kifizetést banki átutalással kérték. Közülük is leghamarabb azok a jogosultak kerültek sorra, akik láttamozási kötelezettségeiknek március eleje és április vége között tettek eleget, a második körben pedig azok, akik május folyamán láttamoztatták mezőgazdasági életjáradék-könyvecskéiket. Ily módon májusban 7756 kedvezményezett bankszámlájára 11 millió 347 ezer lejt, míg a június 25-i kifizetés keretében 1212 idős, gazdálkodásról lemondott személy számára közel 1,6 millió lejt folyósított életjáradék címén az ügynökség.
A 2020-as évi mezőgazdasági életjáradékok kifizetése még nem járt le: a támogatásról azok sem maradnak le, akik a következő egy hónapban elektronikus úton, postán vagy telefonon keresztül láttamoztatják életjáradék-könyvecskéiket. A határidő ugyanis augusztus 31. Esetükben a kifizetés október folyamán, legkésőbb november végén esedékes.
A 2009-ben befagyasztott program keretében az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg. Hargita megyéből az APIA öt-hat évvel ezelőtt még 268,6 hektárnyi eladott, illetve 761,28 hektárnyi bérbe adott terület után mintegy 288 ezer lejt folyósított közel kétszázötven életjáradékra jogosult személynek. A kedvezményezettek elhalálozása miatt a program Hargita megyei érintettjeinek száma azonban évről évre csökken.

Domján Levente