Pogány-havas Kistérségi Társulás: Konzultáció a védett területek kezeléséről

Miklós Réka és Süket Zsombor. Térképen is mutatták a részleteket Fotó: Péter Ágnes

Lakossági konzultációt tartott a Pogány-havas Kistérség Társulás tegnap délelőtt Csíkszentmártonban a Natura 2000 területek tulajdonosainak bevonásával. A konzultáción a Csíki-havasokhoz és a Csíki-medencéhez tartozó Natura 2000 területek kezelési tervéről volt szó, különös figyelemmel a községet érintő Natura 2000 területekre és az ott élő fajokra és élőhelyekre vonatkozó intézkedésekről.

APogány-havas Kistérség Társulás munkatársai, Miklós Réka és Süket Zsombor elöljáróban ismertették a Natura 2000 területekről a legfontosabb tudnivalókat, majd bemutatták, mit tartalmaz a kezelési terv. Ezt követően a csíkszentmártoni sajátos intézkedésekről esett szó, a Pogány-havas Kistérség Társulás munkatársai térképen is megmutatták, konkrétan mely területekre vonatkoznak az intézkedések.

Kultúrtáj

Süket Zsombor elmondta: a Natura 2000 területek az Európai Unió tagállamainak természetvédelmi szempontból legértékesebb területei. Az a terület, amelynek a kezelési tervét mutatták be, madárvédelmi terület. Kiemelte: kultúrtájakról van szó, tehát itt a kaszálás, a legeltetés és az erdőkitermelés gyakori tevékenység, amelynek folytatása továbbra is javasolt annak érdekében, hogy a jelenlegi természeti állapot megmaradjon, viszont emiatt nagyon fontos bizonyos szabályok betartása. A szabályok többnyire a védett növény- és állatfajokra vonatkoznak.
Mint mondta, a Natura 2000 területeken a Természetvédelmi Területek Igazgatósága (ANANP) végzi a monitorizálást, viszont a kezelési terv megírása a Pogány-havas Kistérség Társulás feladata. További feladatuk a védett állat- és növényfajok, illetve azok élőhelyének azonosítása, felmérése. A felmérésben közel hetven biológus dolgozott, ezt követően pedig elkészítették a területek kezelési tervét. A konzultáción ennek a kezelési tervnek a részleteit mutatták be a Pogány-havas Kistérség Társulás munkatársai.
Süket Zsombor hangsúlyozta, minden olyan helységben tartanak majd konzultációt, amelynek területei Natura 2000 besorolásúak. A helyi konzultációk arra adnak lehetőséget, hogy az érintett gazdák, földtulajdonosok jelezzék, ha kérdéseik és észrevételeik vannak a kezelési tervvel kapcsolatosan. Hozzáfűzte, a konzultációkat követően elkezdődik a kezelési terv engedélyeztetési folyamata, amelyet ha jóváhagynak, akkor törvény értékű dokumentum lesz.Miklós Réka ismertette a kezelési terv szerkezetét: több mint ezer oldalas dokumentumról van szó, amelyben megtalálható a védett terület jelenlegi helyzetének bemutatása. Ez magában foglalja az összes védett növény- és állatfaj, illetve ezek élőhelytípusainak leírását. Mint Miklós Réka mondta: 16 védett élethelytípus található a község Natura 2000 területein, emellett 24 védett madárfaj, és 12 egyéb védett állatfaj. A dokumentumban továbbá megtalálhatók a kezelési célok és intézkedések, emellett különböző tevékenységek: a megengedettek és a tiltottak egyaránt. Miklós Réka hangsúlyozta: a közösség számára legfontosabb fejezet az intézkedések összefoglalása. Az intézkedések irányt szabnak ahhoz, hogyan kell megvédeni a növényeket, állatokat, élőhelyeket.

Helyi sajátosságok

Csíkszentmárton község területén madárvédelmi terület található, közel 400 hektárról van szó. A 24 madárfajból a fehér gólya, a darázsölyv, a barna réti héja, a haris és a tövisszúró gébics él ezen a környéken. Mivel ezeknek a madárfajoknak kedvező a mozaikos táj ‒ erdő, mező, kaszáló egyaránt elérhető ‒, ezért az intézkedések között szerepel a mozaikos táj megőrzése, továbbá a fészekrakás figyelembevétele kitermeléskor. Emellett a madarak szaporodási időszakában a zajos tevékenységek csökkentése és a magasfeszültségű villanyoszlopok leszigetelése is az intézkedések között szerepel. Mint Miklós Réka mondta, olyan szabályokat is megfogalmaztak, amelyeket nemcsak védett területen kellene betartani, hanem máshol is: ilyen az illegális szemétlerakás tiltása, közutakon kívül a motoros járművek használatának tiltása, és a tűzrakás tiltása a nem erre kijelölt helyeken.
A Pogány-havas Kistérség Társulás munkatársai visszajelzést várnak az önkormányzat és a közbirtokosságok részéről, amennyiben az intézkedések között ellentmondást találnak. Érdeklődésünkre a társulás munkatársai elmondták: minden érintett helységben tartanak majd hasonló konzultációkat, és remélik, hogy az érintettek felelősségtudatosan időben visszajeleznek, ha ellentmondást találnak a kezelési tervben.

Péter Ágnes