Petőfi-szobor Korondon

Dr. Tarjáni József és Hunyadi László szobrászművész Fotó: Hadnagy Éva

Petőfi-szobrot avattak Korondon, Hunyadi László alkotását a szabadság és a szerelem költőjének jubileumi éve alkalmából adományozta Petőfi szülővárosa, Kiskunfélegyháza önkormányzata a sóvidéki településnek. Hadnagy Éva beszámolója.

Újabb köztéri alkotással gyarapodott a kerámiaművészetétől híres sóvidéki nagyközség, Korond: a helyi szakközépiskola előtti téren avatták fel múlt hét végén Petőfi Sándor bronzból készült mellszobrát, amelyet Kiskunfélegyháza, Korond község testvértelepülése adományozott.
Katona Mihály polgármester köszöntötte a jelenlévőket, megköszönte a nagylelkű ajándékot, amelynek méltó helyet biztosítottak a község központjában, és amely által még szorosabbra fűződnek a testvérkapcsolati szálak.
– Kiskunfélegyházán született Petőfi Sándor, így külön megtiszteltetés számunkra, hogy közvetlen forrásból részesülhetünk egy ilyen mellszoborban. Most úgy érezhetjük, hogy nekünk is jutott egy kis porszem a nagy költőből, és mi is hozzájárulhatunk emlékének életben tartásához. Meggyőződésünk, hogy e szobor szervesen hozzájárul a korondi közösség identitásának a megerősítéséhez – fogalmazott az elöljáró.
Ónodi Izabella, Kiskunfélegyháza képviselője is köszöntötte a jelenlévőket, majd dr. Tarjáni József a kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság elnöke folytatta a köszöntők sorát. Elmondta, a város vezetői már nagyon régóta szeretnék megajándékozni Korondot egy bronzból készült Petőfi-mellszoborral, amelyet a Marosvásárhelyen élő Hunyadi László szobrászművész készített. A Magyar Örökség díjas és Kiskunfélegyháza Petőfi Emlékérmével kitüntetett szobrászművésznek is sok éves kapcsolata volt Koronddal, hiszen a marosvásárhelyi népművészeti iskola oktatójaként rendszeresen járta a Sóvidéket, közvetlen kapcsolatot alakított ki és ápolt a fazekascsaládokkal.
– Hunyadi László Petőfi Sándort ábrázoló szobrai, domborművei több helyen megtalálhatók Erdély-szerte, de hosszú lenne felsorolni az anyaországi települések közterein, és az egész nagyvilágszerte látható Petőfi alkotásait is – fogalmazott.
Elmondta ugyanakkor, a közeljövőben Koltón, a kastély falára és a mongóliai főváros, Ulanbator nemzeti könyvtárának falára is kerül egy-egy Petőfi-dombormű.
Dr. Tarjáni József kutatómunkája során feltérképezte világszerte a Petőfi-szobrokat, összesen 415 alkotást talált a világ különböző részein, a Korondon felavatott lett a 416.
Az ünnepségen jelen volt a ma már 89 éves Hunyadi László szobrászművész is, aki örömmel értesült róla, hogy Korondra került az általa készített Petőfi Sándor mellszobor egyik változata. A szoboravatási ünnepség koszorúzással és helyi lelkészek áldásával zárult.
Az avatóünnepséget fúvóstalálkozó követte. A jelenlévők átvonultak a Páll Lajos Művelődési Ház melletti térre, ahol ünnepélyesen megnyitották a XVI. Fúvóstalálkozót. Idén hat zenekar részvételével zajlott a találkozó, a házigazdák felnőtt- és gyermekzenekara is színpadra lépett. Rajtuk kívül jelen volt a környékről a parajdi és az alsósófalvi fúvószenekar, a nagygalambfalvi Ifjúsági Fúvószenekar, a tusnádi Pro Musica Fúvósegyesület és a rétyi Kovács András Fúvószenekar is. A helyi felnőttzenekar lépett elsőnek színpadra. A jelenlegi zenekar 30 éves múltra tekint vissza, viszont a feljegyzések szerint 1912-ben alapították meg a fúvószenekart Korondon. A gyermek-fúvószenekar 2021-ben jött létre 20 fővel, tagjaik a Vámszer Géza Művészeti Népiskola tanulói. A csapatok 4-5 darabot mutattak be repertoárjukból, igazi vidám hangulatot teremtve.

: an accessible web community