A kormány beperlésére készül Ludovic Orban

Fotó: fb/ludovicorbanpm

A közigazgatási bíróságon készül beperelni a kormányt Ludovic Orban, amiért elmulasztotta kiírni az időközi helyhatósági választásokat azon a több mint negyven településen, ahol megüresedett a polgármesteri tisztség vagy feloszlatták a helyi tanácsot.

Az ellenzéki Jobboldal Ereje (FD) elnöke pénteken a Facebook-oldalán emlékeztetett: az Állandó Választási Hatóság (AEP) már a múlt évben értesítette a kormányt arról, hogy vezető nélkül maradt több helyi önkormányzat. Ennek ellenére az akkori Cîțu-kabinet nem írta ki a törvényben előírt kilencven napon belül az időközi választásokat az érintett településeken. „A választások kiírásának elutasítása a legsúlyosabb csapás a demokráciára” – írta a politikus.

A pártelnök közölte: pénteken iktatott egy panaszt a kormánynál, ha pedig a Ciucă-kabinet továbbra sem fogadja el az időközi helyhatósági választások kiírásáról szóló határozatot, akkor a közigazgatási bírósághoz fordul ebben az ügyben. A bíróságtól kérni fogja azt is, nyilvánítsa semmisnek azokat az iratokat, amelyeket a kilencven nap eltelte után írtak alá az érintett önkormányzatok ideiglenes vezetői.

Agerpres

: an accessible web community