Pénzre van szükségük

Ha eljön az ősz, akkor – mint az elmúlt években minden alkalommal – szinte menetrendszerű pontossággal kezdődnek a pénzügyi gondok is a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál. Ez idén sincs másként – tudtuk meg Elekes Zoltán igazgatótól.

Az igazgató elmondta: fo­lya­ma­to­san kérik a támogatást a megyei önkor­mány­zat­tól és a kormánytól is. Mint részletezte, a legutolsó költségvetés-kiegészítést a megyei önkormányzat adta az általa vezetett intézménynek, ebből ki tudták fizetni a nettó béreket. 

– Most újabb költségvetés-kiegészítésre van szükségünk, mert a bérek utáni járulékokat nem fizettük ki. Ilyenkor már csak a megyei önkormányzat tud segíteni. Elég nagy bajban vagyunk. Most azonnal kell a pénz, mert hétfőn legkésőbb ki kell fizetnünk a bérek utáni járulékokat – közölte Elekes Zoltán.

Kérdésünkre elmondta: a jelenlegi járványhelyzet ellenére nem érzékel semmilyen különbséget a hatóságok hozzáállásában, az „se nem rosszabb, se nem jobb”. 

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság nem mellesleg a megye legnagyobb közintézménye. Legalábbis ami az alkalmazottak és az ellátott emberek számát illeti. A Hargita Népe kérdésére az igazgató elmondta: közel ezerháromszáz gyerek él a gyermekvédelmi igazgatóság intézményeiben, hivatásos nevelőszülőknél és családi elhelyezésben, valamint különböző alapítványok gyermekotthonaiban, és több mint ezer fogyatékkal élő gyermek él még rajtuk kívül a megyében, akiknek az állami támogatását az igazgatóság folyósítja. Szintén ők bírálják el, hogy ki és milyen mértékben jogosult támogatásra. Ami a felnőtt rászorulókat illeti: közel kétszáz fogyatékkal élő felnőtt él ápoló- és gondozó-otthonokban, valamint védett otthonokban. Több mint tízezer fogyatékkal élő felnőtt állami támogatását is az igazgatóság folyósítja. Jelenleg mintegy nyolcszáz alkalmazottal dolgozik a szociális és gyermekvédelemi igazgatóság, miközben elvileg kilencszáz állással rendelkeznek. A fennmaradt állások betöltéséhez nagyobb költségvetésre, több finanszírozásra lenne szükségük.