Pénz a mezőgazdasági szakoktatásra

Országos szinten 56 mezőgazdasági szakközépiskola támogatásáról döntött a mezőgazdasági minisztérium. A célra szánt 10 millió lejből Hargita megyéből a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignác Szakközépiskola részesül.

Tízmillió lejjel támogatja a hazai mezőgazdasági szakközépiskolák tevékenységét, illetve a szakoktatáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, azzal a céllal, hogy fiatalítsa az ágazatot, illetve a hazai agráriumban dolgozók felkészültségét növelje – számol be közleményében a szaktárca. Az idénre elkülönített 10 millió lejes keretösszegből országos szinten 56 mezőgazdasági szakközépiskola részesült: a támogattak listáján Hargita megyéből sajnos csak egyetlen oktatási intézmény, a gyergyószentmiklósi Batthyányi Ignác Szakközépiskola szerepel.

A támogatott iskolák száma Székelyföld térségében sem bő: a gyergyószentmiklósi intézményen kívül Kézdivásárhelyen az Apor Péter, Szászrégenben a Ioan Bojor, valamint Marosvásárhelyen a Traian Săvulescu nevét viselő szakközépiskola részesül kormánytámogatásban. A pénzt a kedvezményezett tanintézmények – a megkötött finanszírozási szerződések alapján – olyan specifikus beruházásokra, eszközvásárlásra fordíthatják, amire előzetesen már a mezőgazdasági minisztérium is rábólintott – derül ki a szaktárca közleményéből.