Példás összefogás a tűzeset után Gyergyószárhegyen

Másfél hónap alatt építették újra a házat. Továbbra is kell a segítség BARABÁS-PÁL HAJNALKA

Másfél hónap alatt újjáépítették egy tűzkárosult szárhegyi család a házát, január végén vált a tűz martalékává otthonuk. Nagyon sokan álltak a bajbajutottak mellé, példás összefogás alakult ki a térségben.

Példás összefogásról tett bizonyságot Szárhegy és az egész Gyergyószék a szárhegyi január 28-i tűzeset után. A lakóház, mellette egy kazánház és műhely vált a lángok martalékává, két kisgyereket nevelő család maradt otthon nélkül.
A segítő szándék hamar megmutatkozott, egyik falubeli lakást ajánlott számukra az újraépítés idejére, mások kétkezi munkát, pénzt ajánlottak fel. Pár nap alatt eltakarította a közösség a romokat, és kezdődhetett az újjáépítés. Jól halad a munka, ismét áll a ház, lehet feltenni a cserepeket.
– Sikertörténet ez olyan szempontból, ahogyan összetartást tanúsított a közösség, példaaértékű és jó tanulság, ahogy összefogott nemcsak Szárhegy, de az egész Gyergyói-medence – mondta a község polgármestere, Danguly Ervin.
Már a tűzeset másnapján elkezdték a gyűjtést a községben a károk helyreállítására, ezt az önkormányzat szervezte meg önkéntesek bevonásával, akik házról házra járták a települést adományokért.
A Gyergyói-medence más településein is zajlott gyűjtés, így Szárhegyről közel húszezer, a községen kívülről tízezer eurónyi összeg gyűlt össze. Nagyon sok vállalkozó ajánlott fel építkezési anyagot a károsult családnak, és rengetegen segítettek kétkezi munkával, volt olyan nap is amikor 40-50 személy kalákázott a portán.
A helyi önkormányzat is támogatta őket, faanyaggal és az önkéntesek szervezésével tudott segíteni. Tennivaló még van bőven, továbbra is számítanak a segítő kezekre, hogy mihamarabb visszaköltözhessen a család az otthonába. Ez akár már a nyár elején megtörténhet, ha az eddig tapasztalt ütemben tudják folytatni a munkát a továbbiakban is.

Barabás-Pál Hajnalka