„Példaértékű” felújítást ígérnek

A műemlék épületet kiürítették, kezdődhet a felújítás. „Újrázó” két évszázad

Augusztus folyamán elkezdődhet a gyergyószentmiklósi Benedek-kúria felújítása, a kétszáz éves épület belátható időn belül visszakapná valamikori impozáns megjelenését. Jelenleg a kivitelező kiválasztásán gondolkodnak, eddig két cég nyújtott be ajánlatot az önkormányzathoz.

A műemlék épületet kiürítették, kezdődhet a felújítás. „Újrázó” két évszázad
A műemlék épületet kiürítették, kezdődhet a felújítás. „Újrázó” két évszázad

[dropcap]A[/dropcap] Benedek-kúria felújítását célzó átfogó projekt szerint jövő áprilisra megújul a műemlék épület. Addig sort kerítenek az alap és a szerkezet megerősítésére, a tetőszerkezet rendbetételére, a homlokzat felújítására, a vakolat helyreállítására és a gipsz díszítőelemek restaurálására, mindez szakértők irányításával. Az elmúlt hónapokban az adminisztratív és szakmai előkészítés zajlott – közölte Madaras Szidónia, a gyergyószenmiklósi polgármesteri hivatal szóvivője. Kifejtette, elkészültek a tervek, amelyeket véglegesítettek és engedélyeztettek, azt követően árajánlatokat kértek, hogy kivitelezőt találjanak a munkálatokra.
– Két cég tett le szakmai dokumentációt az önkormányzatnál, az ajánlatok elemzése folyamatban van, majd szerződést kötünk a kivitelezővel – mondta a szóvivő. Megjegyezte, várhatóan augusztus folyamán elkezdődhet a munka.
– A ház kiürítve várja, hogy hozzálássanak a felújításához, örömmel vettük tudomásul, hogy az épület újra eredeti pompáját nyeri majd vissza – közölte Kisné Portik Irén, az alkotóház tevékenységeit irányító Etnographia Gyergyoiensis Alapítvány vezetője. A városvezetés szeretné, ha oktató jellegű lenne a felújítás, általa mutatnák be a városlakóknak, mit jelent az épített örökség szakszerű megőrzése.
– Szeretnénk megmutatni, hogy egy régi házat funkcionálisan meg lehet őrizni, ha megfelelően újítják fel – mondta a szóvivő. Éppen ezért a tanév kezdetétől iskoláscsoportokat fogadnak majd az alkotóháznál, hogy betekintést nyerjenek a munkafolyamatba, szemügyre vegyék a ház részleteit, érdekességeit. Nyílt napot is tartanak majd, amikor bárki meglátogathatja a műemléket.
Mint arról korábban beszámoltunk, a gyergyószentmiklósi önkormányzat, partnerségben az Etnographia Gyergyoiensis Alapítvánnyal, sikeresen pályázott a közel kétszáz éves, B kategóriás műemlék felújítására. Márciusban kötöttek szerződést a finanszírozóval, izlandi, liechtensteini és norvég alapokból újítják fel az épületet. A projekt értéke 362 ezer lej.

Lázár Hajnal

: an accessible web community