Patthelyzet Gyergyószárhegyen

Immár négy hónapja folyamatosan bojkottálja a tanácsüléseket Gyergyószárhegyen az EMNP–MPP-frakció. Emiatt nem tudnak dönteni olyan fontos beruházások ügyében sem, mint például a központ és a Bástya utca felújítási munkálatainak folytatása. A tanácsülés megtartását értelmetlen viták teszik lehetetlenné, egymásnak feszülő indulatok uralják az üléseket, amelyeket rendre bezárják mielőtt elkezdenék. Arra a kérdésre, hogy ez kinek jó, még Kolcsár András frakcióvezető sem tudott egyértelmű választ adni.

Nem sikerült megtartani a múlt hét csütörtökére összehívott soros tanácsülést sem Gyergyószárhegyen, mivel még a tulajdonképpeni ülés megkezdése előtt Kolcsár András, az EMNP–MPP-frakció vezetője napirend előtti felszólalásában kérte, nevezzék át soronkívülinek az ülést, mivel nem a tanácshatározatban foglalt időpontban hívták össze.

Mikor van a tanácsülés időpontja?
Amikor Vass Katalin jegyző jelezte, hogy az érvényben lévő törvények alapján nem lehet csak úgy ülés előtt átnevezni egy tanácsülést, ugyanis ezt megelőzően be kell tartani az erre vonatkozó törvényes procedúrát, elszabadult a pokol. Érvek és ellenérvek ütköztek, indulatos megjegyezések hangzottak el, és a kívülállónak úgy tűnt, az EMNP–MPP-frakció bármire képes, csakhogy valamiképp akadályozza a testület munkáját. Többek közt az is elhangzott, hogy a jelenlegi tanácsnak nincs érvényes működési szabályzata, illetve ami még mindig érvényben van, az a 2009-ben elfogadott, tanácshatározattal szentesített szabályzat. Ebben viszont nincs pontosítva a soros tanácsülések összehívásának rendje, mindössze annyit tartalmaz erre vonatkozóan, hogy a polgármester köteles összehívni minden hónapban, de semmilyen utalás nincs arra vonatkozóan, hogy az adott hónap melyik napján. Ennek ellenére Kolcsár András – aki 2009-ben jegyzőként írta alá a dokumentumot – állítja, hogy a soros tanácsülés pontos dátuma az adott hónap utolsó csütörtöke. Hiába érvelt Vass Katalin jegyző, hogy ez nem így van, Kolcsár azzal hárított: „Ejsze csak tudom, mit írtam 2009-ben!”

Négy hónapja tartó huzavona
– Ez így megy négy hónapja, mióta napirendre tűztük Polgár Csaba RMDSZ-es tanácsos mandátumának igazolását, és ki merem jelenteni, nem az EMNP–MPP-frakció bojkottálja az üléseket, hanem Kolcsár András – mondta Gábor László polgármester.
A gyergyószárhegyi tanács RMDSZ-frakciójából ugyanis távozott Petki Zoltán tanácsos, így hat-hatra alakult a két frakció létszáma. A régi – hét RMDSZ-es, hat EMNP–MPP-s tanácsos – felállást pedig úgy tűnik, nem akarják visszaállítani az EMNP–MPP-frakció tagjai. A polgármester azt is elmondta, emiatt nagyon fontos ügyekben nem sikerült dönteni, így többek közt a központban esedékes munkálatok folytatásáról. Ugyanis újabb határozatot kellett volna hozni arra vonatkozóan, hogy a villanyvezetékeket a föld alatt vezethessék el, erre vár több hónapja az áramszolgáltató cég. Kolcsár András kitérő választ adott kérdésünkre, miszerint valóban sorozatosan bojkottálja a tanácsüléseket, hangsúlyozva, tíz éve nem tudják kivitelezni, hogy a tanácsülések a hónap utolsó csütörtökén legyenek.

Jánossy Alíz