Papagájbetegségek

Sok család választja manapság házi kedvencként a hullámos papagájt. Bár kis testűek, és nem igényelnek különösebb odafigyelést, mégis számos betegség és vírus leselkedhet rájuk. Biró Richárd állatorvos számolt be a gyakoribb betegségekről, illetve azok tüneteiről.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 2 perc
Papagájbetegségek
freepik.com Fotó: freepik.com

Sok esetben a legelhivatottabb állatbarátok sem engedhetik meg maguknak, hogy kutyát vagy macskát tartsanak otthonukban, így gyakran esik választásuk a hullámos papagájokra. Ám akárcsak a négylábúakat, a papagájokat sem kímélik a vírusok és különböző betegségek, amelyekre ajánlott odafigyelnünk, hogy szárnyas kedvencünk társaságát minél több ideig élvezhessük.
Amint azt az állatorvostól megtudtuk, a hullámos papagájok betegségei nehezebben azonosíthatók, viszont vannak olyan tünetek, amelyek egyértelműen utalnak a szárnyas egészségi problémáira. Ilyen például az atka jelenléte is, amely pikkelyszerű elváltozást okoz a papagáj fején és lábán, apró lyukakat a csőrén, és ha az állapota javulása érdekében nem teszünk semmit, akkor idővel a csőr eldeformálódhat.
Az úgynevezett papagájkór is veszélyt jelenthet nemcsak kedvencünkre, hanem a vele együtt élőkre is. A betegséget a Chlamydia psittaci nevű baktérium okozza, és mivel könnyen átterjedhet az emberre, fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, figyelmeztetett Biró Richárd.

freepik.com

Ha a madár felborzolja a tollait, sokat alszik, nem eszik és bágyadt, valószínűleg általános fertőzésről van szó, és mindenképp állatorvoshoz kell vinni. Reszelős légzési hangok, légszomj vagy a farok billegése esetén tüdőgyulladásról vagy gomba okozta megbetegedésről lehet szó. Pontos diagnózist az állatorvos tud felállítani röntgenvizsgálattal, ilyenkor a gyógyuláshoz általában antibiotikumos kezelés szükséges.
Az átlátszó ürülék és erős folyadékvesztés vesemegbetegedést jelenthet, melyet a nem megfelelő táplálék vagy az erős keménységű víz okozhat. Ilyen esetben az étrend megváltoztatása, valamint az állatorvos által felírt gyógyszerek használata ajánlott.
– Nehéz látni, ha egy papagáj beteg, hisz egészen addig fenntartják az egészség látszatát, amíg csak bírják. Ez amiatt is történik, mert a szabadban általában a beteg, legyengült egyedeket vadásszák le az állatok, és ha felfedezik őket, könnyen prédává válhatnak. Onnan tudhatjuk, hogy beteg a madarunk, hogy hirtelen csendessé válik, és teljesen megváltozik a viselkedése. Ilyenkor a kalitka sarkába húzódik, és ott ücsörög, a tollazat borzossá válik, a legtöbb beteg madár pedig nem is eszik – részletezte az állatorvos.
Ha beteg a papagájunk, fontos nyugalmas környezetet biztosítani számára: ha egyedül él a kalitkában, akkor egy részét le kell takarni, ha meg többen vannak, akkor mindenképp el kell különíteni a társaitól. Természetesen ugyanilyen fontos a higiénia is: rendszeresen kell takarítani a kalitkát, hogy megfelelőképpen megállíthassuk a fertőzés terjedését.

Tudtad, hogy…?

Ismertek olyan arák, amelyek még fogságban is több mint ötven évig éltek. Megfelelő táplálással és rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel mi is elérhetjük, hogy madarunk megérje a harminc-ötven éves kort. A kisebb, „mini” arák átlagéletkora inkább a harminchoz van közelebb. Úgy tartják, hogy a kakaduk fogságban is negyven évnél többet élnek. Megfelelő táplálással és madárgyógyászi felügyelettel biztosan elélnek harminc-negyven évig. A törpepapagájok átlagéletkora tíz év körül mozog. Időnként találkozhatunk tizenöt vagy akár húszéves egyeddel is. Ezek hajlamosak az elhízásra és az ezzel együtt járó betegségekre.

Forrás: haziallat.hu