Panka kávékapszula-ékszerei

Az elhasznált kávékapszulák rendszerint a kukában landolnak, hacsak nem hasznosítjuk újra őket, egészen más funkciót adva ezzel nekik. Borbély Panka is hasonlóan gondolkozott, amikor megalkotta a Pankapszot. Azóta mindenféle formában és színben használja ezeket a kis fémdarabokat.

Ami egyeseknek szemét, az másnak érték – így van ezzel Borbély Panka is, aki az elhasznált, kukába szánt kávékapszulákból alkot ötletes, különleges ékszereket. A kézműveskedés nem áll messze tőle, hisz óvónői szakmája megköveteli a leleményességet.
– Négy évvel ezelőtt egy szülő hozott be az óvodába ezekből a kapszulákból, akkor mozdult meg a fantáziám – tudtuk meg Borbély Pankától, akinek a munkáit több száz darab közül is felismernénk. – Eleinte az óvodában, a gyerekeknek készítettem mindenféle játékot, szemléltetőeszközt belőlük. Nagyon jól mutatnak, színük és formaviláguk is egyedi, így gondoltam, jól mutatna ékszerként is. Azt tudni kell rólam, hogy fülbevaló-mániás vagyok, így kézenfekvő volt, hogy ékszer is készül ezekből – emlékezett vissza a Pankapsz ékszerek megalkotója.

Színes és bohókás
A Pankapsz színei és bohósága tökéletesen kifejezik Panka kreatív egyéniségét, aki kezdetben díszvirágokat és brossokat készített.
– Az interneten utánanéztem mindenféle technikának, és az alapok elsajátítása után hagytam szárnyalni a fantáziámat. Most is, ahogy a kezdetekkor, leginkább ajándékba készítem ezeket. Sokszor az a baj, hogy úgy megtetszenek a kész darabok, hogy nem tudom kiadni a kezemből – mondta mosolyogva.
Hozzátette: a kézműveskedés nem új keletű a családjában. Édesanyja varrónő, így Pankának már kiskorától lehetősége volt ellesni mindenféle kreatív tevékenységet. A kapszulák előtt gyöngyfűzéssel foglalkozott, ám tapasztalatai szerint a gyöngyből készült ékszereket a nagyobb súlyuk miatt sokan egyáltalán, vagy csak rövid időre tudják viselni – a kapszulásoknál azonban ez nem áll fenn.

– Az alkotás iránti vágyat és tehetséget édesanyámtól, a példaképemtől örököltem. Ő varr igazán kreatív és ötletes darabokat. Még a székely ruhámat is ő varrta – mondta lelkesen.
Panka saját menyasszonyi, fehér gyöngy ékszerét is saját kezűleg gyártotta, ezzel is garantálva annak egyediségét. Miután kipróbálta a gyöngyözést, a quillinget, a horgolást és a varrást, úgy érezte, a kapszulából készült darabok által tud leginkább kibontakozni. Otthonában az alkotósarkát is megmutatta: ép vagy már megmunkált kapszulák a legkülönbözőbb színekben, szerszámok és mindenféle segédeszközök várták, hogy megszülessen a legújabb alkotás.
– Akkor szép, egyenletes, ha kilapítom, aztán visszanyomogatom kézzel, amiért sokszor nem túl hálásak az ujjbegyeim. Sokfajta technikával dolgozom: van, amikor a kilapított, félkész darabokat feltekerem ceruzahegyre vagy hurkapálcára. Kilapítom, összevágom, betűröm, lyukasztom, ragasztom, kiegyenesítem, amit csak el lehet képzelni. Ha nekifogok, nem tudom abbahagyni, csak éppen tudjak nekifogni. Ha elkap az alkothatnék, képes vagyok estig mellette ülni – jegyezte meg nevetve.

Az újrahasznosított szép
Panka kifogyhatatlan készleteit egy helyi vállalkozásnak köszönheti, ahol az irodai kávégépekbe az ékszerkészítésre alkalmas kávékapszulákat használnak. Minden elhasznált csomag egyenesen Pankához kerül, aki aztán életet lehel az amúgy kukába szánt csomagolásba. Neki is nagyon tetszett az elképzelés, hogy egy használati, akár eldobandó tárgyat egyedi dekorációs darabbá alakíthat.
– Kimosom, kitisztítom, színek szerint szétválogatom és tárolom. Mostanra az ékszereken kívül csinálok gyertyatartót, otthoni dekordarabokat, karácsonyi ajándékokat, vázát és poharat díszítek vele – sorolta, miközben mutatta az épp félkészen fekvő pálinkásüveget, amely szintén ajándékba készül.
Panka kiemelte: annyira közel áll a szívéhez ez az elfoglaltság, hogy nem szívesen árulja a termékeit. Inkább magának és családja, barátai örömére készíti a sokszor többnapos munkát is igénylő tárgyakat.
– A visszajelzések mindig megmelengetik a szívem. Az ismerősök sokszor említik, hogy kár, hogy nem készítek eladásra is. A legnagyobb örömöm, amikor itthon a házban megpillantok egyet-egyet, annyira jól mutatnak – nézett szét mosolyogva.
Az óvónő mindemellett úgy érzi, ha rendelésre kellene alkotnia, személyre szabottan és napi rendszerességgel, már nem tudna ugyanilyen lelkesedéssel hozzáállni.
– Most nemrégiben jelentek meg a termékeim a szépvízi Szuvenír Kuckóban. Úgy érzem, velük tudok azonosulni, de semmiképp nem szeretném vásárokon vagy az interneten árulni ezeket – fogalmazott.
Továbbá arról is szó esett, hogy mennyi munkát és időt vesz igénybe a kézműveskedés, aminek valódi árát legtöbbször szégyelli megkérni az alkotó.
– Én a saját dolgaimon kívül is imádom a helyi kézműves termékeket, minden ruhámhoz van valami kis ékszerem, kitűzőm. Annak ellenére, hogy csak Szépvízen értékesítem a Pankapszokat, szívesen adok és áldozok a kézműves termékekre – jegyezte meg.

Adorján Zsófia

 

 

 

 

 

: an accessible web community