Pályázhatnak az önkormányzatok a közvilágítás korszerűsítésére

Fotó: László F. Csaba

Tavalyhoz hasonlóan idén is 500 millió lejjel támogatják a Környezetvédelmi Alapon keresztül a települések közvilágításának energiahatékonyabbá tételét – tájékoztat közleményében az RMDSZ.

A közvilágítás korszerűsítését tervező önkormányzatok hétfőtől hozhatnak létre felhasználói fiókot a Környezetvédelmi Alap internetes felületén. Ez a feltétele annak, hogy péntektől benyújthassák pályázataikat a szaktárca által biztosított vissza nem térítendő támogatásra.

„Ugyanakkor megteremtettük annak a lehetőségét, hogy 50 százalékkal nagyobb összegre, azaz 750 millió lejre kössünk finanszírozási szerződéseket, így biztosítva, hogy minden rendelkezésre álló támogatást felhasználnak” – mondta Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A program célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. „A környezetkímélő közvilágítással egyúttal az energiaszámlák csökkentését is támogatjuk. A pályázó önkormányzatok a meglévő infrastruktúra energiahatékonyságának javítására és a közvilágítási hálózat korszerű bővítésére is finanszírozást kapnak. A beruházásnak az energiafogyasztás minimum 25 százalékos csökkentéséhez kell hozzájárulnia” – emelte ki a tárcavezető.

Az ötezer lakosnál kisebb községek maximum 1 millió lejes, az ennél nagyobb községek 2 millió lejes, a kisvárosok legfeljebb 3 millió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg 5 millió lej, az első rangú megyei jogú városok esetében pedig 6 millió lej. Azok az önkormányzatok is benyújthatják finanszírozási igényeiket, amelyek még nem készítették el a közvilágítás korszerűsítésére vonatkozó teljes műszaki tervet. Ezeket a pályázati kérés jóváhagyása után is lehetőség lesz pótolni a második elbírálási szakaszban.

A pályázati dokumentációt augusztus 19-én, reggel 10 órától tölthetik fel az önkormányzatok a Környezetvédelmi Alap internetes felületére. Akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal, nem kell újat létrehozzanak. Részletes információk ITT.

HN-információ

: an accessible web community