Pálinkakóstolási lehetőség mindenki számára

Több mint ezer mintát értékeltek. Ma kóstolható, holnap díjazzák Fotó: SZGE

Holnap este díjazzák a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny győzteseit egy gálaest keretében. A szervezők a nagyközönségről sem feledkeztek meg. Ma, vacsorával egybekötött pálinkakóstolóra várják az érdeklődőket, amelyre előzetes bejelentkezés szükséges.

Az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt idén még nagyobb érdeklődés övezte. A verseny második kiadására 285 nevező összesen 1261 mintát küldött be, ezek érzékszervi vizsgálata június közepén zajlott, melynek köszönhetően a termelők a díjazáskor pontos leírást kaphatnak az általuk készített nedűkről. A 32 minősítőből álló szakmai zsűri a benevezett párlatminták közül összesen 255 arany, 366 ezüst és 313 bronz minősítést szavazott meg, mindemellett pedig számos különdíjban is részesülnek a párlatkészítők. A díjakat, elismeréseket holnap, a Hunguest Hotel Fenyőben adják át a versenyzőknek egy gálaest keretében.
Az érzékszervi vizsgálatokkal nem ért véget az Ákovita, hisz június 20–26. között zajlott a gyümölcspárlat-készítő tanfolyam, amelyen a résztvevők elsajátíthatták a párlatkészítés elméleti és gyakorlati alapjait a szakma kiváló oktatóinak segítségével. A hat nap alatt összesen hat olyan szakember tartott képzéseket, aki a saját területén kiemelkedőnek és elismertnek számít. Így ahelyett, hogy egy előadó felületesen elmagyarázta volna a gyümölcspárlat-készítés egészét, rétegekre bontva, külön területenként hívták el a szakembereket, hogy azok, akik jelentkeztek, csakis a legjobb képzésben részesülhessenek.
– Az Ákovita második kiadásánál sikerült egy szinttel feljebb lépni. Már tavaly is elég magasra helyeztük a mércét, ha azt értük volna el idén is, meg lettünk volna elégedve, de ugyebár idén még annál is nagyobb érdeklődés volt, emiatt pedig a bírákhoz az volt a kérésünk, hogy objektívek legyenek, és szigorúak. Azt szeretnénk, hogy az itt szerzett okleveleknek, érmeknek, díjaknak értékük legyen, és valóban minőségi párlatokat mutassunk fel példaként – vélekedett Becze István.
A szervezők semmiképp nem szerették volna kihagyni a nagyközönséget sem az Ákovita világából, így ma este vacsorával egybekötött pálinkakóstolásra várják az érdeklődőket ma 19 órától a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő szállodába. A rendezvényen való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött, a részvételi szándékot a 0745–615384-es telefonszámon kell jelezni. A belépődíj a helyszínen fizethető, ára 100 lej/fő. A kóstoló házigazdája Béli Géza pálinkamester, szaktanácsadó lesz, a 2022-es Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny szakmai elnöke.
Az eseményen az idei Ákovita díjnyertes pálinkáiból kóstolhatnak a résztvevők, a felszolgált finom falatok különlegessége pedig, hogy néhány párlatot is alapanyagként használnak fel az elkészítésükhöz. Az eseményre külön összeállított menüből minden résztvevő egy főételt és egy desszertet választhat.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community