Pálfi Kinga az alpolgármester

Második alakuló ülését tartotta tegnap a város önkormányzati testülete, ugyanis három képviselőjelölt csak most tehette le az esküt. Ezzel teljessé vált a csapat, és lebonyolíthatta az alpolgármester megválasztását. Megalakultak a szakbizottságok is.

Aszékelyudvarhelyi bíróság érvényesítette Berde Zoltán (RMDSZ), Bindea Dániel (MPP) és Major Sándor (POL) mandátumát, miután érvénytelenítette a választási listán előttük lévő személyekét, akik nem kívántak részt venni az önkormányzat munkájában. Ünnepélyesen letették ők is az esküt, ezzel teljes létszámban megalakulhatott a városi tanács.

A tegnap délelőtti ülés legfontosabb napirendi pontja az alpolgármester megválasztása volt. Egyetlen javaslat érkezett a polgármester helyettesének tisztségére: Gálfi Árpád városvezető Pálfi Kingát javasolta. A testület egyhangúlag bizalmat szavazott a Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben megválasztott képviselőnek, így Székelyudvarhelyen első ízben tölti be nő ezt a pozíciót. A pszichológus végzettségű családanya a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház projektmenedzsereként tevékenykedik. Rövid beszédében a sztereotípiák leépítésének fontosságáról beszélt.

– Új idők következnek, és ez természetes. Nőként nem fogok férfiasan fellépni, mert hiszem, hogy a sokszínűség vezet az eredményességhez és fejlődéshez. Hiszem, hogy mindenkinek küldetése van – mondta Pálfi Kinga. 

A Szent István teremben tartott eseményen megalakították a döntéseket előkészítő szakbizottságokat is. Négy ilyen testület felállítására szólt a javaslat, három közülük (a jogi-emberi jogi, a városrendészeti és a szociális-kulturális-családjogi) hét-hét tagot számlál, míg a gazdasági és vagyoni kérdésekkel foglalkozó bizottság kilencet. A frakcióvezetők nevesítették a tagokat, mindegyikben a POL van többségben. Mint korábban már beszámoltunk róla, a székelyudvarhelyi önkormányzati testületben 11 tagú a POL frakció, hat tagja van az RMDSZ frakciónak és egyetlen képviselője a Magyar Polgári Pártnak.

Az ülés végén még elhangzott, hogy a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) fogja kezelni azt a civil szervezetek számára létrehozandó támogatási alapot, amely a POL tagjai tanácsosi illetményének kétharmadából gyűl össze. A felajánláshoz (amit még a választási kampányban tettek meg a POL jelöltjei) öt napon belül a többi önkormányzati képviselő is csatlakozhat.