Óvoda a határon

Csángóföldi beruházás. Korszeru óvodát építenek FOTÓ: OLTEAN PÉTER

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének finanszírozásával építenek új óvodát Gyimesbükkön. A községben tejbegyűjtő központ létesítésével ösztönöznék az állattartást.

Az elmúlt hét végén elkezdődtek az új gyimesbükki óvoda épületének kivitelezési munkái – erről Oltean Péter, a község polgármestere számolt be. Az elöljáró kiemelte, hogy az építkezést teljesen a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége finanszírozza, a helyi önkormányzatnak nem kerül pénzbe az óvoda létesítése, csupán az építkezési telket biztosították. A napköziként, tehát délutáni programmal is működő új intézményt a Dani Gergely Általános Iskola fogja működtetni, tudtuk meg.
– Az óvoda épülete 500 négyzetméteres lesz, magában foglal konyhát, ebédlőt, termeket és mindent, ami egy korszerű óvodában elengedhetetlen – fogalmazott a beruházás kapcsán Oltean Péter. Hozzátette: a tervek szerint a gyimesbükki gyermekek másfél év múlva vehetik birtokukba az új intézményt.
A polgármester egy másik oktatási fejlesztési programról is beszámolt: az önkormányzat a községhez tartozó Tarhavason is új óvodát szeretne építeni. Az ottani munka még az engedélyek beszerzésénél tart, azonban az elöljáró szerint ez a következő 1-1,5 hónapban meg fog oldódni, és elkezdődhet az építkezés.
A gyimesbükki tanintézményekhez kapcsolódó hír, hogy sikerült rendbe tenni a Technológiai Líceum tetőszerkezetét és kitakarítani az esőcsatornát az épületen.
– Az iskola tetőszerkezetét a leszedett kultúrotthon cserepéből biztosítottuk. A jövőben teljes felújítást tervezünk erre az épülétre is. Köszönetet szeretnék mondani a Xilopal cégnek és alkalmazottainak a munkálatokért, amit ingyen végeztek el – emelte ki a polgármester.
Újdonság még Gyimesbükkön, hogy elkezdődött a volt állatorvosi rendelő épületének felújítása, ahol egy modern tejbegyűjtő központ létrehozását tervezik. Az önkormányzat ezzel a lépéssel a tej értékesítésének, összegyűjtésének problémáját szeretné megoldani, és abban bízik, hogy sikerül ösztönözni a község lakosságát a gazdálkodásra, állattartásra.

Farkas Endre