Ötletek a húsfeldolgozó elindításához

A csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói – összesen négy csapat – a Csíkjenőfalvi Tercs Közbirtokosság Vágóhíd és Húsfeldolgozó beruházásához készítettek piacorientált esettanulmányokat. A munkákat tegnap mutatták be, a legjobbak Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének köszönhetően pénzjutalmat kaptak.

Piacorientált esettanulmányokat készítettek a csíkszeredai a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói a tervezett Csíkjenőfalvi Tercs Közbirtokosság Vágóhíd és Húsfeldolgozó beruházásához. Az esettanulmányokat tegnap mutatták be a diákok a csíkszeredai megyeházán.
– Nagyon nagy erőfeszítést és munkát igényel egy ilyen feldolgozó felépítése, elindítása. Minden tényező mellett fontosnak tartottuk, hogy a Sapientia egyetem hallgatóinak munkája által újabb ötleteket, elképzeléseket építsünk bele ebbe a projektbe. Örülök és hálás vagyok azoknak, akik részt vettek ebben, munkát fektettek az esettanulmány elkészítésébe és nagyon jó ötletekkel látták el a közbirtokosság tagjait – mondta el László Csongor, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója.
A bemutatókban a csapatok kitértek a feldolgozó célcsoportjára, a termékek megfelelő értékesítési formáira, valamint arra, hogyan látják a feldolgozó kapacitását, illetve a költségek és nyereségek szempontjából milyen eredményeket jósolnak az első évekre. Számos ötlet elhangzott, hogy milyen módon lehet növelni az értékesítést: a hallgatók nyereményjátékokat is indítanának, amelyen a vásárlók havonta nyernének egy ingyenes gyárlátogatást, valamint a csomagolásokon elhelyezett QR-kódok segítségével rövid videókon keresztül ismertetnék a gazdaságot, ahonnan a hús származik.
– Fontosnak tartottuk, hogy kikérjük a hallgatók véleményét is a beruházás véglegesítése előtt. A számítások nagyon pozitívak, ha a valóságban is eszerint tudjuk működtetni a húsfeldolgozót, akkor a közbirtokossági tagok részéről nem lesz panasz. A négy esettanulmányt összevonva nagyon jó ötleteket és stratégiákat tudunk kidolgozni, amiért külön hálásak vagyunk – vélekedett Jéré Elemér, a Csíkjenőfalvi Tercs Közbirtokosság elnöke. A második helyezett a Birodalom csapat lett, az első pedig az Enigma csapata, amelynek tagjai Lőrincz Annamária, Sánta Kinga, Bálint Botond és Ladó Norbert. Az első két díjazott csapat a vidékfejlesztési egyesület jóvoltából pénzjutalmat kapott.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community