Összművészeti fesztivál Gyergyóban

Jelentős kulturális rendezvénysorozat helyszíne lesz a Gyergyói-medence július végén. Amint azt szerdán bejelentették, minden gyergyói település részt vesz az első Egyfeszt szervezésében. A szervezők célja: a térség is kerüljön fel a kulturális-turisztikai térképre. Barabás-Pál Hajnalka tudósítása.

avalyra tervezték, de elmaradt a világjárvány miatt az Egyfeszt, az első gyergyói összművészeti, kulturális és zenei fesztivál. Idén viszont megszervezik július 29. és augusztus 10. között.
– Az volt az indíttatás, hogy megkeressük a Gyergyói-medence helyét a Kárpát-medencei kulturális-turisztikai térképen. Megpróbáljuk meghatározni a medence ikonikus pontjait, próbáljuk felhívni a figyelmet arra, amink van, amire büszkék vagyunk – ismertette Kassay Péter, a rendezvény főszervezője sajtótájékoztatón.
A szervezéshez minden gyergyószéki település csatlakozott, valamint a Figura Stúdió Színház, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, a Magyarság Háza, illetve egy sor civil szervezet is partnerséget vállalt.
A tervezett programok helyszínei kiterjednek a teljes Gyergyói-medencére, különösen figyelve minden település jellegzetességeire. Ilyen módon helyszínné alakítják a gyergyószentmiklósi örmény templomot, a Főteret, a sétálóutcát, a Salamon Ernő Gimnáziumot, az újfalvi kőbányát, a szárhegyi Lázár-kastélyt, a ditrói nagytemplomot, a Gyilkos-tó környékét, a csomafalvi sípályát, az alfalvi István pap parkot, a remetei Svájci Házat. Mindezek mellett, kissé a kapolcsi Művészetek Völgyéhez hasonlóan tematikus udvarokat működtetnek majd, így lesz Színház- és Könyv-udvar, Folk-udvar, Jazz-udvar, Retro-udvar, Alter-udvar, Örmény-udvar, Csend-udvar, Mozi, ahol egész napos tevékenység folyik, workshopok, beszélgetések, élménybeszámolók, táncházak, borkóstolók, gyerektáncház, különböző foglalkozások.
Néhány érdekességet is ígértek a szervezők, mint a komolyzenei koncertek a Súgó-barlangban, egy rendkívüli zenei performansz a Gyilkos-tó felszínén, továbbá az újfalvi kőbányában is egyedi programmal készülnek.
Esténként nagykoncerteket tartanak, várhatóan Deák Bill Gyula, az Ome­ga, a Kiscsillag zenekar is fellép majd. Gyergyószentmiklós sétálóutcáját gasztrosétánnyá alakítják. Csak azok a települések nem kapcsolódnak be a fesztivál szervezésébe, amelyekben a hagyományos falunap időpontja egybeesne az Egyfeszt időpontjával, vagy közel lenne ahhoz, a Gyilkostói Sokadalom azonban a fesztivál része lesz.