2021. június 18, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1
Kezdőlap Blog

Érvénytelenítették a közszolgálati média ideiglenes vezetőinek kinevezését

Érvénytelenítette az alkotmánybíróság csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt óvást.

A bukaresti jobbközép kormánykoalíció május 11-én váltotta le a közszolgálati rádió és televízió vezetését, de nem választott új igazgatótanácsokat, mert előbb külön akarja választani a két intézményben az elnöki és a vezérigazgatói tisztségeket.

A kormánytöbbség ideiglenes elnök-vezérigazgatókat nevezett ki, amíg módosítja a közszolgálati médiatörvényt. Az alkotmánybíróság azonban megállapította, a hatályos törvény ezt nem teszi lehetővé, ezért a törvények betartásáról szóló alkotmányos előírásra hivatkozva érvénytelenítette a kifogásolt parlamenti határozatokat.

A közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvény szerint a parlament abban az esetben nevezhet ki legfeljebb fél évre ideiglenes vezetőket, ha az – államfő, a kormány, a parlamenti frakciók és az intézmény dolgozói által jelölt – új igazgatótanácsi tagok kinevezési procedúrája nem fejeződik be a következő általános választásokig és így megváltozik a parlament politikai összetétele. Az alkotmánybíróság szerint azonban a jelen helyzetre ez az előírás nem alkalmazható.

A közmédia vezetőinek lecserélése egyébként közvetve a választásokkal áll összefüggésben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a tavaly decemberi választások nyomán lépett koalícióra, az általuk alakított kormánytöbbség pedig már hónapok óta tervezi a korábbi baloldali parlamenti többség által kinevezett médiavezetők leváltását, de nem tudott megegyezni a tisztségeinek elosztásáról.

A bukaresti sajtó szerint azért akarják megduplázni a vezető tisztségek számát, hogy minden koalíciós párt képviselethez jusson a közmédia vezetésében, de a régi vezetők menesztésével már nem akartak addig várni, amíg sikerül hatályba léptetniük a tervezett törvénymódosítást.

A televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a PNL által jelölt Ramona Saseanut, a rádió élére pedig az USR-PLUS által javasolt Liviu Popescut nevezte ki hat hónapra a parlament: ezek a határozatok bizonyultak alkotmánysértőnek.

„Vége a bulinak, menjetek haza! Az alkotmánybíróság egyhangúlag a PSD-nek adott igazat. Nem állunk meg, továbbra is harcolni fogunk ez ellen az önkényes hatalom ellen, amely a demokráciát megsértve próbálja uralma alá hajtani az összes állami intézményt” – reagált a PSD elnöke az alkotmánybíróság döntésére.

Marcel Ciolacu megerősítette: a PSD csütörtökön az ombudsman leváltásáról szóló parlamenti határozat ellen is alkotmányossági óvást emel.

HN-információ

Kétezernél több embert oltottak be a háziorvosok

Illusztráció: MTI/Komka Péter

Több mint kétezer személyt oltottak be Hargita megye háziorvosi rendelőiben, amióta megnyílt erre a lehetőség – írja közleményében a prefektusi hivatal.

A Johnson&Johnson egydózisú vakcinájával mindezidáig 2190 Hargita megyei személyt immunizáltak 41 orvosi rendelőben. Az elmúlt egy héten 330 személy vette fel az oltást.

A január 4-én kezdődött oltás kampányban 128 384 adag vakcinát adtak be megyeszerte, ezekből 68 133 az első, míg 60 251 a második dózis volt. Az elmúlt fél évben összesen 23 alkalommal érkezett jelentés a vakcinára adott ellenreakcióról, egyetlen esetben súlyos tüneteket produkált a beteg.

A Hargita megyei oltásközpontoknak összesen 131 400 dózis oltóanyagot szállítottak le, 112 515 Pfizer-BioNTech, 7690 Moderna, 7780 AstraZeneca és 3415 Johnson&Johnson terméket.

Az elmúlt 24 órában egyetlen új koronavírusos fertőzést jegyeztek a megyében, három személyt pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Mindössze két embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel kórházban. A megyei fertőzési ráta 0,08 ezrelék.

HN-információ

Új családtámogatási rendszert javasol az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) új családtámogatási rendszert dolgoz ki és terjeszt legkésőbb az év végéig a kormánykoalíció elé. Ennek az új támogatási rendszernek a középpontjában a családok állnak, a cél az, hogy növelje a gyermekvállalási kedvet – jelentette ki csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia miniszterelnök-helyettese.

A közösségi oldalon közzétett videóban a kormányfőhelyettes kifejtette, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer elavult, és nem ösztönzi a családokat arra, hogy több gyereket vállaljanak. Felidézte, hogy 1990-ben Romániában még 315 ezer gyerek született, 30 évvel később, 2020-ban már csak 178 ezer. A politikus elmondta: ha Románia nem változtat a családtámogatási rendszerén, 2040-re 15-16 millióra csökken az ország lakossága.

Közölte, hogy a kiskorú gyermek után járó családi pótlék (gyereknevelési támogatás) január 1-jétől 20 százalékkal fog nőni, erről a kormány várhatóan a következő héten fogad el jogszabályt.

Emellett az RMDSZ több javaslatot fogalmaz meg koalíciós partnereinek, amelyekkel elsősorban a lakásépítést akarják elősegíteni. A javaslatoknak két fő összetevőjük lesz. Az egyik a vissza nem térítendő támogatás, amely a gyerekek számától függ, a másik a kamatmentes kölcsön. Ez utóbbiról Kelemen Hunor elmondta, hogy egy gyerek esetében kamatmentes kölcsönt javasolnak, két gyerek esetében a kölcsönt csak 70 százalékban kell visszafizetnie a családnak, míg három vagy több gyermek esetében 50 százalékát. Az RMDSZ azt szeretné, hogy minimum öt éven át lehessen igényelni ezt a kölcsönt, de amennyiben a költségvetés lehetővé teszi, lehessen meghosszabbítani tíz évre.

A családtámogatási politika másik fontos eleme a bölcsődeépítési program, amelyet a román kormány már elindított. Kelemen Hunor elmondta: a cél az, hogy falun és kisvárosokban is legyenek bölcsődék, ezek működési költségének jelentős részét pedig le kell venni az önkormányzatok válláról. Emellett javasolják, hogy a családok kapjanak üdülési utalványokat, a nagyszülők pedig megkaphassák a gyermekgondozási díjat, amikor a szülők visszatérnek dolgozni. Emellett javasolják, hogy első lépésben negyedik osztályig minden gyerek kapjon az iskolában meleg ebédet, amit ha beválik, kiterjesztenének nyolcadik osztályig.

Az RMDSZ javasolja még, hogy a személyi jövedelemadót csökkentsék a gyereklétszám függvényében, így a jelenlegi 10 százalékos személyi jövedelemadó helyett 8 százalékot fizessenek az egy gyereket nevelő szülők, 4 százalékot a kétgyerekes szülők, a három vagy több gyereket nevelő szülők pedig nem fizetnének egyáltalán személyi jövedelemadót. A politikus közölte, hogy ez a kedvezmény csökkentené az önkormányzatok jövedelmét, de a kormány kompenzálhatja az így kieső bevételeiket. „Ha 2023-tól sikerül életbe léptetni ezt az új rendszert, akkor a gyereknevelési kedv nőni fog, tíz év alatt már látni lehet az eredményeit” – mondta Kelemen Hunor.

HN-információ

Napi Para

– És a harmadik nap diéta után összevesztem a kutyámmal egy gumicsonton…

Büszkeség

A büszkeség egy befelé irányuló érzelem, amely pozitív és negatív jelentéssel egyaránt bír – olvashatjuk a meghatározást, ha rákeresünk a szó jelentésére. Ha azt halljuk, hogy valaki büszke, akkor általában az önteltség és a beképzeltség is párosul hozzá gondolatainkban az adott személy jellemzéséhez. Egyik legkedvesebb könyvem, ami persze klasszikus romantika és amelyet tiniként olvastam előszőr, de azóta is imádok, a Büszkeség és balítélet című regény Jane Austentól, amelyben a főhős gőgös, lenéző büszkesége miatt majdnem elvesztette élete szerelmét. Képes volt azonban a változásra, és így negatív figurából szerethető, pozitív szereplővé szelídült. A büszkeség, pozitív értelmezésben megelégedést, örömet jelent. Gondoljuk csak arra, milyen jó érzés, amikor büszkék lehetünk magunkra, mert elvégeztünk, helytálltunk, elnyertünk, teljesítettünk, s jutalmul jól vállon veregetnénk magunkat, hogy ,,igen, ez bizony szép volt, büszke vagyok magamra!” Talán ennél is jobb érzés, mikor egy másik, szívünkhöz, lelkünkhöz közel álló személyre lehetünk büszkék. Aki szülő, az tudja, hogy milyen érzéssel tölt el gyermekünk puszta léte is, hát még ha ő gyűjt be dicséretet, elismerést.
Gyermeknap alkalmából egy horgászversenyen vettünk részt. Kisfiam, aki valamivel több mint 7 éves, imádja a horgászást, mióta csak először fogott pecabotot a kezében. Így mikor megláttam a versenyfelhívást, rögtön tudtam, nem is lehetne jobb ajándék számára, minthogy benevezzük a vetélkedőre. Oda volt s vissza az izgatottságtól, mindennap megkérdezte, hogy még mennyit kell aludni, amíg kezdődik. Aztán eljött a nagy nap, és elkezdődött a verseny. Csodálattal néztem, ahogy koncentrál, és még a többször eleredő eső ellenére is milyen elszántsággal fogja a bot végét és egymás után a halacskákat. Bár tudta, és mondogatta is magának, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem, titkon bízott benne, hogy felkerül a dobogóra. Próbáltuk visszafogni, hogy ne élje bele magát túlságosan, aztán eredményhirdetéskor kiderült, övé a harmadik hely. Annyira boldog volt, mint talán még soha, mi pedig olyan büszkék rá, hogy szavakban nem is lehet elmondani! Büszkék voltunk rá, mert helytállt, mert kitartott, mert nem adta fel, mert elérte a kitűzött célját és valóra váltotta az álmát.

Hadnagy Éva

Meglepő német vereség: Elmaradt a második finn bravúr

Mirancsuk (15) lövése három pontot jelentett az oroszoknak

Érvényes találatot csak a német játékos ért el, mégis a franciák arattak egygólos győzelmet kedden késő este Münchenben. A labdarúgó-Európa-bajnokság ötödik napjának utolsó meccsén két francia gólt is érvénytelenítettek videózás után, ahogyan a finnektől is visszavonták a találatot tegnap Szentpéterváron. Pedig csodálatos volt Pohjanpalo gólja, de a VAR ezúttal nem finn volt.

Szentpéterváron pályaválasztóként léptek pályára tegnap a finnek az oroszok ellen a labdarúgó-Európa-bajnokság ötödik játéknapján, ez a találkozó volt a csoportkör második fordulójának első meccse. Kora este a Törökország – Wales meccset játszották, Bakiban a pályaválasztó törököknek rengetegen szurkoltak. Kedd este Hummels hiába lőtt gólt, a németek mégis az ő góljával kaptak ki.

Német öngól és vereség

Kapufa, két les miatt érvénytelenített gól, nem túl jó kezdés, de mégis siker – valahogy így írható le a francia válogatott teljesítménye Németország ellen. A kedd este Münchenben játszott meccsen érvényes gólt csak a németek szereztek, mégis kikaptak. A találkozó elején a németek léptek fel erőteljesebben, de hamar belelendültek a franciák is a játékba, mi több, az első negyedóra végén már helyzeteik is voltak. A 20. percben Pogba jobb oldalról ívelte át a labdát a bal oldalra, Hernández pedig a kapu elé akarta beadni, de azt a hárítani próbáló Hummels elég látványosan lőtte Neuer kapujába. A vezető gól után a franciák visszavonulót fújtak, és inkább a védelemmel voltak elfoglalva, a támadást nem is erőltették.
A szünet után aktívabbak lettek a franciák támadásban is, az 52. percben Rabiot hét méterről leadott lövése után a kapufa mentette meg a németeket az újabb góltól, negyedórával később Mbappé, majd a 85. percben Benzema is lesről szerzett gólt, amit jogosan nem adtak meg. A második félidőben a németek nem nagyon veszélyeztették a francia kaput, így annak ellenére, hogy érvényes gólt francia focis nem ért el, mégis megnyerték a meccset.

Orosz siker

A dánokat meglepő újonc Finnország és a belgáktól egy hármast kapó Oroszország találkozott Szentpéterváron tegnap kora délután. A meccs első perceitől az oroszok nekiestek ellenfelüknek, mégis a negyedik percben ők kapták a gólt, szerencséjükre Raitala passzának pillanatában Pohjanpalo feje búbja két centivel előrébb volt, mint a hazai védők, így les miatt érvénytelenítették a finn találatot. Innentől helyreállt a rend, a finnek – akárcsak a dánok ellen – védekezésre rendezkedtek be és bíztak az ellentámadások sikereiben, míg az oroszok rohamozták a sokáig bevehetetlennek tűnő finn kaput. A 30. percben Fernandes megsérült és Karavaev jött a helyére, ám az orosz csere miatt várható volt, hogy sokat hosszabbít majd a játékvezető az első félidőben. Amikor már mindenki a szünetre készülődött, a hosszabbítás második percében az oroszok egy támadás végén addig passzolgattak, amíg Mirancsukhoz került a labda, aki két védő között a tizenhatoson belülről talált a finnek kapujába.
A második félidő elején folytatódott az orosz fölény, de végig veszélyesek voltak a finnek, amennyiben ellentámadásból eljutottak a hazaiak kapujáig, majd fokozatosan a ritmust felvéve átvették az irányítást és meg is fordult a játék képe: immár a házigazdák védekeztek és lendültek olykor ellentámadásba. Volt orosz és finn helyzet is, a ráadásban az oroszok újra közel álltak a gólszerzéshez, de végül az első félidő hosszabbításában szerzett gól döntötte el a meccset.

Bale két gólpassza

Tegnap kora este Bakuban Wales jól kezdett, az első félórában mégis a törökök álltak közelebb a gólszerzéshez, de Morell a gólvonalról menteni tudta az Ayhan által fejelt labdát. A 42. percben Bale indította Ramseyt, aki hat méterről vette be a török kaput. A szünetet követően bátrabban játszottak a törökök, Wales pedig ellentámadásokkal próbálkozott, egy ilyen után Bale ellen szabálytalankodtak a 60. percben, de a sértett a tizenegyest a török kapu fölé lőtte. Innentől viszont a törökök keményen letámadták ellenfelüket, a gól azonban nem jött össze nekik. Az utolsó percben néhány pofon is elcsattant a pályán, a ráadás utolsó percében kisszögletet végeztek el a walesiek, Bale szenzációsan cselezte be magát a török büntetőterületre, majd Robertshez passzolt, aki megszerezte a meccs második találatát.

Eb-statisztikák a csoportkör első fordulója után

Az Európai Labdarúgó Szövetség elkészítette a csoportkör első fordulójának statisztikáját. A tegnap estig lejátszott 12 meccsen 28 gól született összesen, ez 2,34-es gólt jelent átlagban meccsenként. Az első negyedórában egy, a 16 és 30. perc között négy, míg a 31. perctől a szünetig két gól született. A pihenőt követő első negyedórában nyolc, a 61 és 75. perc között négy, a rendes játékidő utolsó negyedórájában nyolc, míg a hosszabbításban egy gól született.
Öt csapat – Hollandia, Ausztria, Olaszország, Belgium és Portugália – lőtt három gólt, labdabirtoklásban a spanyolok állnak az élen (75%), megelőzve a portugálokat (65%) és a dánokat (64%), a hollandok és belgák passzai voltak a legpontosabbak, hiszen átadásaik 90%-ban célba értek, igaz, a német, a spanyol és a portugál játékosok sem sokkal maradtak el a két listavezetőtől (89%). A legtöbb passzt a spanyolok adták egymásnak (954 – ez percenként átlagban 10,5 átadást jelent), a második helyen a németek állnak (725 passz).
A legtöbb kapu irányába leadott lövés az olaszoké (24), a kapu területére tartó lövésben is ők jeleskedtek (8), három mutatóban viszont elsők lettek a magyarok: az ellenfél szerelésében (22), az ellenfél passzainak elkapásában (58), valamint holtversenyben az osztrákokkal a legtöbb szabadrúgást (16) is a piros-fehér-zöldek végezhettek el.
A legtöbb támadást a spanyolok (80) indítottak az olaszokat (73) és a dánokat (70) megelőzve, a török, a finn és a cseh kapus védte a legtöbb lövést (6), három öngól született a csoportkörben (török, lengyel, német focis talált saját kapujába), a finn hálóőr az egyetlen, aki tizenegyest védett ki.
A legtöbb szabálytalanságot (16) az Észak-Macedónia válogatottjának játékosai követték el, természetesen az osztrák csapat volt a szenvedő fél, így ezt a listát ők vezetik. A horvátok sárgultak be a legtöbbször (3), és csak egy játékos került a kiállítás sorsára.
A cseh Schick, a belga Lukaku és a magyarok ellen duplázó Cristiano Ronaldo vezeti két találattal a góllövőlistát, érdekesség, hogy a belga és a portugál klasszis mindkét lábával betalált az ellenfél kapujába, a portugál Rafa Silva két gólpasszal áll a kiszolgálók listájának élén. Fejjel hat, jobb lábbal tíz, bal lábbal pedig kilenc gól született. A gólok közül huszonhármat lőttek a tizenhatoson belülről. A kapu irányába a cseh Schick, a svájci Embolo és az olasz Immobile lőtt a legtöbbet, viszont Schick próbálkozásai közül öt a kapu területére ment, mi több, kettőből gól is született.
Az olasz Leonardo Spinazzola érte el a legnagyobb sebességet szaladásban (33,8 km/óra) a walesi Daniel James (33,5 km/óra) és az angol Raheem Sterling (33,1 km/óra) előtt. A legtöbbet – 12,5 kilométert – az orosz Alekszander Golovin szaladt a pályán, ebben a mutatóban a magyar Nagy Ádám 12 kilométerrel a második. A legtöbb kapuralövése Schicknek volt (6), a legpontosabb passzoló a spanyolok kapusa, Unai Simón volt, akinek mind a 24 átadása célba ért. Két spanyol, Laporte és Pau Torres indította a legtöbb passzt (119), ám előbbi átadásai közül 118 célba is ért.
A legtöbb szerelést a holland de Vrij neve mellett jegyeztek (13), a kapusok közül a török Cakir, a cseh Vaclik és a finnek hálóőre, Hradecky védte a legtöbb lövést (6). A legtöbb szabálytalanságot a szlovák Kucka követte el (5), a legtöbb szabálytalanságot (6) Szalai Ádám ellen követték el, a lengyel Krychowiak kapta a legtöbb sárgalapot (2) és jelenleg ő az egyetlen kiállított focis is az Európa-bajnokságon.
A kedd esti Magyarország – Portugália mérkőzésen azzal, hogy pályára lépett Cristiano Ronaldo, ő lett az első labdarúgó, aki öt Európa-bajnokságon szerepelt. A portugál játékos ugyanakkor csúcsot döntött azzal, hogy 22. Eb-mérkőzésén lépett pályára, ezt bizonyosan tovább növeli majd az idei kontinenstornán. És az Eb-n elért gólok tekintetében is csúcstartóvá vált Ronaldo a magyarok elleni két találatával, hiszen addig Michel Platinivel holtversenyben 9 góllal tartották a csúcsot, de kedd estétől a portugál már egyedül áll az élen tizenegy góllal. És ezek számát is növelheti még az idei tornán.

Eredmények, állás, műsor

F csoport: Magyarország – Portugália 0–3 (0–0) /Guerreiro (84.), Ronaldo (87., 82.)/; Franciaország – Németország 1–0 (1–0) /Hummels (20., öngól)/.

1. Portugália 1 1 0 0 3–0 3
2. Franciaország 1 1 0 0 1–0 3
3. Németország 1 0 0 1 0–1 0
4. Magyarország 1 0 0 1 0–3 0

B csoport: Finnország – Oroszország 0–1 (0–1) / Mirancsuk (45.)/.
A csoport: Törökország – Wales 0–2 (0–1) /Ramsey (42.), Roberts (95.)/. Az Olaszország – Svájc találkozó lapzárta után ért véget.
A mai műsor: B csoport: Dánia – Belgium (19). C csoport: Ukrajna – Észak-Macedónia (16), Hollandia – Ausztria (22)

Kopacz Gyula

Sakksuli (484.)

Mamedyarov győzött

A romániai sakkozás eddigi legjobban díjazott versenyét, a Bukarestben tartott tízfős Superbet Chess Classic tornát a 36 éves azerbajdzsáni Shakhriyar Mamedyarov (2770) „lóhosszal”, teljes pontelőnnyel, 6 ponttal nyerte az 5 pontos Wesley So (2770), Levon Aronjan (2781) és Alexander Griscsuk (2776) előtt. A győztesen kívül még So és Radzsabov maradt veretlen. A sakkcápák között jól harcolt az idei újdonsült román bajnok, a 19 éves Bogdan-Daniel Deac 4 pontot ért el. A 325 ezer dollár összdíjazású Superbet torna nyitólépését a Bukarestben tartózkodó Kaszparov tette meg, aki többször is szimultánt adott, és jelenléte a romániai sakkozás népszerűsítését is szolgálta. A fővárosi torna a Garri Kaszparov exvilágbajnok alapítványa által kezdeményezett Grand Chess Tour első állomása volt, egyetlen tábla melletti klasszikus verseny, hiszen ezután rapid és villámversenyei következnek. A győztes 90 ezer dollárt tehetett zsebre, a 2–4. helyezettek személyenként 45 ezer dollárt kaptak, de az utolsó két helyezett, Vachier-Lagrave és Lupulescu is személyenként 11 250 dollárt tett zsebre.

Mamedyarov első sakkedzője az apja volt, aki szintén egykori ökölvívó volt, és egy ideig Shakhriyarnak is oktatta az ökölvívást. Kétszeres ifjúsági világbajnok (2003, 2005) és a 2013-as villámsakk világbajnok Mamedyarov kilencszer játszott Azarbajdzsán színeiben a Sakkolimpián, ahol 2012-ben a 3. tábla aranyérmese lett. Országa válogatottjával háromszor nyerte meg a csapat Európa-bajnokságot (2009, 2013, 2017), 2018-ban pedig a Biel Sakkfesztivált is megnyerte, ahol legyőzte Magnus Carlsen regnáló világbajnokot. Az idei Superbet torna 2751 Élő-pont-átlaggal 21-es erősségű volt és a nálunk rendezett legerősebb versenyként hirdették. Azonban a 2011 június 11–13. között Medgyesen lezajlott 21-es erősségű Királyok Tornája 2760 Élő-pont-átlaggal megelőzi a Superbet-et. Akkor Carlsen győzött Karjakin és Nakamura előtt.

ACO-vb Krétán

A német ACO szervezet rendezésében június 11. és 20. között a görögországi Kréta szigeten tartják a tavalyról elmaradt ACO világbajnokságot. A kilenc éve alakult félprofi szervezet a 2400 Élő-pont alatti sakkozók számára nyújt versenyzési és világbajnoki éremszerzési lehetőséget, a tornán nagymesterek és nemzetközi mesterek is indulhatnak (a FIDE amatőr világbajnokságon csak 2200 alattiak játszhatnak, GM, IM részvétele viszont kizárt). Az E csoport 2. fordulójában a 10 éves német Simon Max Skembris (1421) látványos áldozatokkal győzte le honfitársát, a 44 éves Thomas Fernandezt (1506). Bettina Trabert német nagymesternő és Spyridon Skembris görög nagymester fia ígéretes sakktehetség.

Skembris – Fernandez: Kettős huszárjáték

1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Hf6 4.Hg5 d5 (4…Fc5!? a híres Traxler csel) 5.ed5 Hd5?! (5…Ha5 a főváltozat, de 5…Hd4 vagy 5…b5 lépésnek is vannak hívei) 6.Hf7! Kf7 7.Vf3+ Ke6 8.Hc3 Hce7? (csak 8…Hcb4 jöhet számításba, de arra 9.0–0! erős. Shirov lett nagymester a 9.a3!? Hc2+ 10.Kd1 Ha1 11.Hd5 változatot is kipróbálta a 2014-es Sakkolimpián Sulskis ellen és 28 lépésben nyert) 9.0–0 (még erősebb lenne 9.d4!! ed4?? 10.Ff4!! dc3 11.0–0–0 és a sötét király frakkját elkapják) c6 10.Be1 (10.d4!! erősebb) Vc7?? (10…Hg6! kellett) 11.d4 Kd7 12.Hd5! (12.Fd5!! cd5 13.Be5 is meggyőző előny) cd5 13.Fb5+ Kd8 14.Be5 Fd7 15.Fd7 Vd7 16.Fg5! Bc8 17.Bd5 és sötét feladta (1–0).

Kaszparov sakkelvei

A Mély Kék (Deep Blue) számítógép elleni 1997-es veresége után Garri Kaszparov elkezdte vizsgálni, hogy miben másabb az emberi és a gépi intelligencia, tud-e, és ha igen, akkor hogyan, együttműködni a kettő. A sakk a döntések játéka, és egy sakkvilágbajnok jól tudja, hogyan lehet a döntéshozatali folyamatot fejleszteni. Kaszparov a Mély gondolkodás (Deep Thinking) című könyvében öt olyan gondolatot említ, amely a közgazdászok számára is tanulságos lehet. Ezek közül az ötödik: A folyamatok meghatározóbbak, mint az emberi vagy gépi tudás. 2005-ben rendeztek egy úgynevezett szabad stílusú (freestyle) bajnokságot, ahol a normál szabályokkal ellentétben engedélyezett volt sakkprogramok használata is. Az ötletet a mitológiai kentaurok ihlették, csak most ember és ló helyett ember és gépek „olvadtak egybe”. Az esemény főszervezője és finanszírozója az Egyesült Arab Emirátusok volt, ahol a versenyre elkészítették a világ legerősebb sakk-szuperszámítógépét, a Hydrát. A versenyen bárki elindulhatott, így a szuperszámítógépek mellett nemzetközi nagymesterek és amatőrök is részt vettek. A verseny meglepő eredménnyel zárult, mivel az első helyezett csapat két huszonéves fiatal (egy statisztikus és egy előkészítő iskolai fociedző, hobbi sakkjátékos) lett három hétköznapi Pentium géppel. Egy általuk kitalált folyamat alapján meghatároztak lehetséges lépéseket, amelyeket mélységében kiértékeltek. Az egyes gépeken eltérő sakkprogramokat (chess engine) futtattak, és ezek konszenzusa alapján döntöttek egy-egy lépés mellett. Kaszparov az eredmények alapján felírta az egyenletet, amit azóta már Kaszparov törvényeként említenek: gyenge humán tudás + gépi tudás + jobb folyamatok > erős humán tudás + gépi tudás + rosszabb folyamatok. A Hydra-projektet egyébként egy évvel ezután a verseny után leállították. Az intelligens alkalmazásoknak számos előnyük van, köszönhetően a machine learningnek és egyéb elemzési technikáknak, de sok esetben gyakorlati korlátai vannak a kizárólag adatalapú intelligenciának. Néhány ezres mintáról néhány milliárdosra bővített adatbázis nagy különbséget jelent ismeretekben. Azonban néhány milliárdról több milliárdra már nem akkora az ugrás. Ironikus fordulat, hogy a humán intelligencia algoritmusokkal való kiváltásának évtizedes trendje megfordult. Most sok vállalatnál az a cél, hogy visszahozzák a humán tudást az elemzési és döntési folyamatokba az adatok óceánjában való eligazodáshoz. A sakkprogramok esetén is ugyanez helyzet. A humán tudásra épülő programokat kiváltotta a nyers erő (brute force), majd most megint a tudás felé billent a mérleg egy kicsit. A kulcs megint a folyamat, hiszen ez az, amit csak az ember tud megtervezni.

Sakktanulmány
Sötét királya és bástyája le van szorítva a 8. sorra Henri Rinck 1949-ben alkotott miniatűr tanulmányában. Világos győzelmét a sötét bástya mozgásának korlátozása biztosítja : 1.Hg6! Kd8 2.Ba7! Be8 3.He5! Bf8+ (3…Be7 4.Hc6+ nyer) 4.Hf7+ Ke8 (4…Kc8 5.Ba8+ bástyát nyer.) 5.Ke6!! és világos nyer.

Biró Sándor

Hiába nyerték meg a másodosztályt: Nem vállalják az első ligát

A pályán kiharcolták, a tárgyalóasztalnál elvesztették a feljutást

Hiába nyerte meg a férfi kézilabda másodosztály küzdelmeit a Székelyudvarhelyi Szejke SK, anyagi források hiányában nem tudják vállalni az első ligás, azaz a Bölények Ligájában való indulást. A másodosztályba neveztek.

Mondhatni simán nyerte meg alapszakaszbeli csoportját a Székelyudvarhelyi Szejke SK férfi kézilabdacsapata a másodosztályban, majd jöhetett a Sepsiszentgyörgyön megrendezett nyolccsapatos döntő torna. A Sipos Lóránt által dirigált udvarhelyi alakulat a negyeddöntőben a Medgidiát, az elődöntőben a Pitești-et, majd a fináléban Alexandriát fektette két vállra elhódítva a másodosztály bajnoki címét, továbbá jogot formálva az első osztályban való részvételre.
A pályán elért sikereket viszont nem követték az anyagi hozzájárulások, amelyek biztosíthatták volna a csapat megerősítését, illetve pénzügyi keretét a soron következő bajnoki idényre. A leginkább várt hozzájárulás, amely Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalától kellett volna érkezzen, nem volt olyan mértékű, amely elegendő lett volna bár a tisztes helytálláshoz. Ennek függvényében logikus és érthető döntést hozott a klub vezetősége, és nem vállalták a Bölények Ligájában való szereplést, a másodosztályba neveztek.
„A Szejke SK vezetősége a legfelsőbb osztályba való feljutás kivívása után azon dolgozott, hogy előteremtse annak az anyagi lehetőségét, hogy a csapat a 2021/2022-es idényt az első osztályban kezdhesse. Azonban az elmúlt időszakban folytatott tárgyalások és egyeztetések után nem sikerült olyan támogatói kört kialakítani, amely garantálta volna azt az anyagi hátteret, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a csapat elkezdhesse a keretbővítést, a felkészülést, illetve a Bölények Ligájában való szereplést” – áll a klub közleményében. Hozzáteszik, a csapatnak a székelyudvarhelyi vállalkozók nagymértékű és nagylelkű segítségével sikerült megmaradnia az elmúlt idényben is, akiknek köszönik a kitartást. „Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenlegi keretünkkel csupán a kiesés ellen harcolhatnánk a legfelsőbb szinten, a megfelelő anyagi háttér hiánya miatt azonban az sem biztos, hogy végig tudnánk játszani a bajnokságot. A csapat vezetősége úgy véli, hogy ilyen körülmények között a sportolók iránti felelőtlenség lenne nevezni a Bölények Ligájába.”

Darvas Attila

Termelésellenőrző egyesület vezetője a pályázatelbírálási gyakorlatról: Haller: belebonyolódunk az útmutatókba

Egyoldalú monológ a mezőgazdasági minisztériumnak az a magatartása, ahogyan a különböző, kiírás előtt álló farmfejlesztési intézkedések közvitára bocsátott pályázati útmutatóit kezeli – állítja Haller Zoltán, a szimentáli típusú romántarka-tenyésztők egyesületének vezetője. Elvileg 3,5 milliárd eurónak keresnek gazdát, ám a pályázók elvesznek, belebonyolódnak a megyénként eltérően értelmezett jogszabályokba.

Reálisan kell a mezőgazdasági termelőkkel konzultálni, úgy, hogy hozzájussanak az európai mezőgazdasági forrásokhoz – véli Haller Zoltán, a Hargita megyében is rendszeres termelés-ellenőrzést végző brassói székhelyű szimentáli típusú Román Tarka Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének vezetője. Haller az ExpoFerma 2021 – Digitális mezőgazdasági vásár első napján, az „európai forrásokhoz való hozzáférés a gazdák számára 2021-ben – lehetőségek és bizonytalanságok” című konferencián fejtette ki, hogy a küszöbön álló pályázati kiírások kapcsán az egyeztetések ismét az utolsó száz méterre maradnak.
– A mezőgazdasági minisztérium nagyon lemaradt. Nem hiszem, hogy minden intézkedés megkezdése, sikeres lezárása belefér az időkeretbe, és ez csalódást okoz a gazdáknak. Ezzel a csalódással természetesen találkoztam az évek során, amikor intézkedéseket, projekteket jelentettek be, egyesek támogathatók voltak, de finanszírozás nélkül. Talán ebben az esetben nem is kerül sor az értékelésre, mivel akadályoznak azok a pályázati útmutatók, amelyek véleményezés vagy véglegesítés alatt állnak – fűzte hozzá Haller az agrointel.ro beszámolójában.
A pirostarkák törzskönyvezését előkészítő egyesület vezetője szerint rossz látni, hogy Romániának idén és jövőre 3,5 milliárd eurós uniós agrár-fejlesztési forrás áll a rendelkezésére, de tapasztalata szerint mind a pályázók, mind a hatóságok belebotlanak a konzultációra, kidolgozásra vagy kiegészítésre bocsátott útmutatókba.
– Egyesületünk szintjén megpróbáltunk információkat eljuttatni gazdáinknak: mit jelent pályázni európai alapokra, milyen minimális dokumentumokat kell magaddal hoznod, hogy egy minimális elemzést lehessen elvégezni, amelyből kiderült, hogy a gazda jogosult vagy sem a támogatásra, hogy meg lesz-e a pontszám ahhoz, hogy a benyújtott projekt támogatható legyen, tehát mind fontos elemek. Természetesen visszatérve a lehetőségekre, ezekre a bejelentett intézkedésekre … sok a bizonytalanság, mert az indulási dátum a bizonytalanságok egyike, de további sok kérdés is felmerül még. Amikor elkezdünk a részletekbe bocsátkozni, sok kérdés felmerül, csak egy szempontot szeretnék megemlíteni: ez nem más, mint a törvények megyénkénti eltérő értelmezése – mondta Haller. Emiatt a gazdák által benyújtott projektek elemzésének módja sem egységes.
– Brassó megyében egyféleképpen, Suceavában másként, Giurgiuban megint másképp elemzik. Belefájdul az ember feje, amikor látja, hogy ugyanazon típusú projektet különböző módon értelmezik. Itt véleményünk szerint egységesen kellene eljárniuk a hatóságoknak, és nagyon egyértelmű rendelkezést kell hozni, így ha valakik az X intézkedéssel dolgoznak, akkor egységesen, a törvény értelmében tegyék, és ne mindenki a saját feje után – hangsúlyozta az egyesületvezető.

HN-összefoglaló

Alaposan nehezíti a hűvös, esős időjárás a méhészkedők dolgát: Méz helyett rajokkal kínlódnak a méhészek

Kirajzott méhcsalád a gyümölcsfán. Gyakori látványként fogadja a kedvezőtlen időjárás miatt a méhészeket fotó: Domján Levente

Mézzel teli keretek helyett tömegesen rajzó, vagy éhező, készletek nélkül maradt családokkal szembesülnek az esős, kedvezőtlen időjárás miatt a Hargita megyei állóméhészek. Az időjárás a vándorméhészeknek sem kedvezett:
a szezon felén túl esetükben is üresek a mézesedények.

Améhcsaládokat tizedelő és legyengítő kórokozók mellett a hűvös, esős, méztermelést ellehetetlenítő időjárás is alaposan megnehezíti a székelyföldi álló- és vándorméhészek dolgát – mondta el tegnap lapunk érdeklődésére Lázár Tibor, a Hargita Megyei Méhészegyesület elnöke. Bár az idei mézgyűjtő szezon javát a méhészek eddig eredménytelenül zárták, a szakember mégis bizakodó: a várt nyári meleg beköszöntével végre megindulhatna a természetes hordás, így augusztusig – a méhészeti új év kezdetéig – esély lehetne arra, hogy ne álljanak munka nélkül, kihasználatlanul a mézpergetők.

Elég volt a csapadékból

– Visszanéztem a feljegyzéseimet. Az 1970-es években voltak ilyen hűvös, esős nyarak. Tehát nem igaz, hogy ilyen szélsőséges időjárás csak most van. 1971-ben például június végén úgy indultunk el a napraforgóra a méhcsaládokkal, hogy a Hargitán havazott. Emlékszem, Predealon is havas volt az út. Ilyen furcsa időjárás tehát nemcsak most, hanem régebben is volt – tette hozzá a méhészegyesület elnöke. Ez viszont aligha vigasztalja azokat a méhészeket, akiknél az eső miatt beszorult, tétlenül ücsörgő kaptárlakóik vagy tömeges rajzásra, vagy az élelmiszerkészleteiket felemésztésével az éhenhalásra készülnek.
– Most az a kérdés, hogy melyik méhész hogyan állt a méhek mellé. Sajnos folyamatosan etetni kell: én hetente egy kiló cukrot etetek fel a családdal. Ez most létkérdés, illetve ennek köszönhetően az anyák sem állnak le a fiasítással. Rengetegen panaszkodnak a rajokra is, ami a hordástalanság és a hideg éjszakák következménye. Éjjel ugyanis a hideg miatt – ahhoz, hogy a fiasítás körül tartani tudják a meleget – jobban összehúzódnak a méhek, az anyák emiatt tömöttebbnek érzik a családot. Úgy érzem, a családok fejlődése, fejlettsége átlagosan nem rossz, kivételt képeznek azok a családok, amelyek betegek. Mert a méhek gyomrát, bélrendszerét támadó gombás betegség, a nosema ceranae sajnos jelen van és dolgozik a méhészetekben – hangsúlyozta lapunknak a szakember.
Robbanás előtt a természet

Lázár Tibor hozzátette: az elmúlt napok, hetek kiadós esőzései bár az érdemi nektárgyűjtést lehetetlenné tették, a csapadék nyomán dússá vált a természet. Viszont ahhoz, hogy a természet robbanásából a méhek – és rajtuk keresztül a méhészek – profitálni tudjanak, az évszaknak megfelelő melegre és sok-sok napsütésre is égetően szükség lenne.
– Az erdei szamóca több mint három hete virágzik, de csak sínylődik, nem képződött rajta termés. A hideg miatt nem tud a gyümölcs kifejlődni. Ugyanezt látom az erdei málna esetében is, ami a napsütés hiánya miatt szintén megállt a fejlődésben. Tegnap néztem, ha nem lesz hirtelen nagy meleg, még legalább egy hét kell ahhoz, hogy a málna virága kinyíljon. A kaszálók dúsak, amennyiben a családok ez idő alatt a méhésztől segítséget kaptak, nem állt le a fejlődés, amint helyreáll az idő, a hordás is megindul. Remény van még – biztatja a Hargita megyei állóméhészeket a szakmai egyesület vezetője.

Gyenge vándoreredmények

A vándorméhészek esetében viszont – a magas szállítási költségek miatt – minden nap kiesés fokozottan számít. Ráadásul a négy, nagyobb hordással kecsegtető mézelő növénykultúra közül kettő – a repce és az akác – esetében már lejárt a virágzás, ezzel együtt a méztermelési szezon fele is eltelt. Sajnos – a vándorméhészek beszámolói alapján – eredménytelenül.
– A repce éppen csak megmutatta magát, nem adott semmit. Az olténiai akác egyenlő volt a zéróval, az erdélyi akác pedig a családonkénti 10-15 kilós hordási eredményeivel gyenge közepesnek számít. A vándorméhészek szezonjának a fele ezzel el is ment: a sorrendben a hárs és a napraforgó maradt már csak hátra. Ha ezek jól teljesítenek, fél termésnél többet – a szezon első fele miatt – akkor sem lehet várni – mutatott rá Lázár Tibor.

Domján Levente