Hirdetés

Összefogással építenék tovább a 127-es megyei utat

A 127-es megyei út mentén, Hágótő településen találkozott a lakossággal és a megye északi térségének elöljáróival Hargita Megye Tanácsa csapata. A csütörtöki késő délutáni pikniket azzal a céllal szervezte a megyei önkormányzat, hogy az útépítés folyamatáról tájékoztassa az érintetteket, és közös megoldást találjanak a befejezéshez szükséges anyagi alapok előteremtésére.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Összefogással építenék tovább a 127-es megyei utat
Régóta várt beruházás. Félig már megvalósult Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A Gyergyóditrót Gyergyótölgyessel összekötő 127-es megyei út mentén szervezett találkozót Hargita Megye Tanácsa az érintett települések polgármestereivel, megyei tanácsosokkal és helyi lakókkal, hogy az útépítés részleteit ismertesse, és további megoldásokat keressen a munkálatok finanszírozására. A találkozó kezdetén Marcel Vancu, Gyergyótölgyes polgármestere elmondta: két évvel ezelőtt a lakók többsége kételkedett ennek a beruházásnak a megvalósulásában, de „az álom megvalósulni látszik, és ez örömmel tölt el mindenkit”.

Boncina-Székely Szidónia
Az útépítés előzményeiről és pénzügyi hátteréről Chiorean Adrian Hargita Megye Tanácsa műszaki igazgatóságának képviseletében beszélt. Elmondta:

az útszakasz fontossága abban rejlik, hogy három települést szel át – Gyergyótölgyest, Récefalvát és Hágótőt –, összeköttetést teremt az E578-as európai úttal, valamint keresztezi a 153C megyei utat, Gyergyóremete felé.

A jelenlegi, a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozott projekt négy részből áll: az első, Gyergyótölgyestől Récefalváig terjedő útszakaszt már aszfaltburkolattal látták el, és két betonhidat is építettek, a harmadik, Récefalvától Hágótőig terjedő szakaszon jelenleg is dolgozik a kivitelező vállalat, július végére készülhet el.

– Az utat hatméteresre szélesítettük, hidakkal és betonsáncok építésével tesszük biztonságossá: a harmadik szakasz építésével nagyjából befejeződik a lakott területen végzett munka, ezt az útszakaszt a kivitelező tervei szerint júliusig leaszfaltozzák – mondta el a jelenlévőknek Chiorean Adrian. 

Boncina-Székely Szidónia

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszámolt arról, hogy

a projekt folytatásához szükséges anyagi alapok előteremtéséhez egyik kormányprogramtól sem tudtak támogatást igényelni,

ezért a kormányon lévő politikai pártok helyi képviselőinek összefogását szorgalmazta.

– Az ötletünk az, hogy

az Országos Beruházási Társasághoz forduljunk, hogy átvegye a szerződést, és befejeződhessen a megye számára fontos beruházás.

A politikai pártok közös erőfeszítésével, úgy gondolom, megvalósítható az, hogy hallassuk a hangunkat, és elérjük a célunkat – fogalmazott a megyeelnök.

A találkozón jelen volt Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Gyergyóditró polgármestere, valamint a megyei tanács több képviselője, mindannyian támogatásukról biztosították a megyei önkormányzat törekvését, hangsúlyozva: a politikai, illetve pártérdekeken túlmutat a cél. Ugyanakkor néhány tölgyesi és hágótői lakos is elégedettségének adott hangot, az eddig megépült útszakaszok kapcsán elmondták: minőségi változást hozott, megszabadultak a portól.

Chiorean Adrian azt a kérte a helyi lakosságtól, hogy vigyázzon az épülő útra: tisztítsák ki a patakot, hogy az tudja elnyelni a vizet nagy esőzések idején; ne engedjék, hogy nagy súlyú autók parkoljanak a kialakított kapubejáróknál, illetve az útviszonyok javulása ellenére se lépjék át a megengedett sebességhatárt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!