Országos szemétszedés

Az elektronikai hulladékok gyűjtésével indult a kétnapos településtakarítás | Fotó: Benedek László

A negyvenegyből huszonhat romániai megye csatlakozott a Let’s Do It Romania! (Hajrá, Románia!) projekthez. A Hargita megyei kápolnásfalusiak második éve szerveznek őszi takarítást és elektronikai hulladékgyűjtést az országos program keretében. Tegnap a használaton kívüli, felesleges háztartási gépeket gyűjtötték össze, ma nyugdíjasok, iskolások és önkormányzati vezetők szednek szemetet a patakok és településhez tartozó útszakaszok mellett.

Iskolások, nyugdíjasok, önkormányzati munkások szerveznek kétnapos őszi nagytakarítást Kápolnásfaluban. A helyi önkormányzat által meghirdetett rendezvénybe bárki becsatlakozhat. Benedek Lászlótól, Kápolnásfalu polgármesterétől megtudtuk, a rendezvénnyel a Let’s Do It, Romania! (Hajrá, Románia!) országos takarítási programhoz is csatlakoztak: összesen huszonhat romániai megye kapcsolódott be a több tucat európai és kontinensen túli országok sorába, ahol szintén környezetvédelmi és szemétszedési akciót hirdettek az évnek ebben a részében. Benedek László elmondta, a környezetvédelmi minisztériumtól kapott felhíváshoz már tavaly csatlakozott a település, az utóbbi években tavaszi és őszi településtakarítást is szerveznek a nemzetközi projekt révén
– Románia kilenc éve állandó résztvevője a megmozdulásnak. Az elöljáró nem tagadja, sok a szemét, a székelyföldi lakosságot legfőképpen nevelni kellene a környezetvédelemre, ezért az önkormányzat munkatársai ragaszkodnak, hogy gyermekeket is vonjanak be a programba. A polgármester kiemelte, a takarítási napot eredetileg szeptember 17-re tervezték, viszont az országos dátumtól eltérőn ők néhány nappal korábban valósítják meg, hiszen közösségi igényre szabaddá tették a hétvégét. A tegnap egy szakcég segítségével és a lakosok odaadásával sikeresen összegyűjtötték az elektronikai hulladékokat, hiszen a polgármesteri hivatal már korábban felhívta a lakosság figyelmét, hogy minden háztartás elől összegyűjtik a fölöslegessé vált eszközöket. Benedek beavatott: pénteken a Kriza János Általános Iskola diákjaival, az Őszirózsák nyugdíjascsoport tagjaival, a Kápolnásfalusi Ifjúsági Társasággal, az ÖN(kéntesek) csapattal, valamint az önkormányzati munkásokkal közösen járják be a települést, de bárki jelentkezhet még a helyiek közül.
– A kisebbekkel természetesen a könnyebben megközelíthető területeken fogunk takarítani, de szeretnénk, hogy őket már kicsi kortól beleneveljük a tudatos életbe – fogalmazott Benedek a projekt nevelő szándékát illetően. A pénteki csoportok a főút mentén és mellékutcák környékén is egybegyűjtik az átutazók által hátrahagyott szemetet. Az országút és más falvakba vezető utcák mellett a patakmedreket, borvízforrásokat is takarítják az önkéntesek.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community