Országos bajnok a székely nyúl

Lencse – az első bajnok székely nyúl. Elismerés a kialakuló fajtának Fotó: Balázs Árpád

Rákossy Zsigmond állatorvos öt éve kezdett saját nyúlfajta tenyésztésébe. Az eddig végzett munka meghozta eredményét: a Lugosban tartott kisállattenyésztők országos kiállításán első alkalommal a csíkpálfalvi tenyésztő Lencse névre hallgató székely nyulának ítélték oda bajnoki serleget.

Lencse – az első bajnok székely nyúl. Elismerés a kialakuló fajtának Fotó: Balázs Árpád
Lencse – az első bajnok székely nyúl. Elismerés a kialakuló fajtának Fotó: Balázs Árpád

Öt esztendővel ezelőtt, az államvizsga-dolgozat megírásaként kezdett az új nyúlfajta létrehozásába és tenyésztésébe a csíkpálfalvi dr. Rákossy Zsigmond. Mára az új fajtából legalább hatvan tenyésztőnél közel 150-200 székely nyulat találhatunk. A fajta elismertetésében a lugosi kiállításon elért eredmény jelentős előrelépésnek számít. Kiállításon először másfél évvel ezelőtt mutatták be a fajtát, a csíkszeredai közönség a februárban megrendezett székelyföldi kisállattenyésztők kiállításán találkozhatott első alkalommal székely nyúllal.
– A nyúl elsődleges jellemzője a sallander szín, ami hamuszürkét jelent tulajdonképpen. A has és a végtagok sötétebb színűek, míg a hát fele fokozatosan világosodik. Fontos jellemző a 10-13 cm álló fülek, a jó húsformák. A fej ne legyen túl durva, mert az a vágási kihozatalt rossz irányba mozdítja – sorolja a fajta leírását lapunknak az állatorvos.
A lugosi megmérettetésre az első – országos bajnoknak választott – székely nyulat hat fajtársával együtt állították ki. A zsűri a lehetséges 100 pontból 96,5 pontra értékelt két nyulat is, közülük végül a Lencse nevű kapta az országos bajnoki címet. A bajnok nyúl 5,8 kg nyomott, az ideális testsúly amúgy 5-6 kg között van – hangsúlyozta a tenyésztő. Az állatorvos elégedett az elért eredménnyel: a nyúl nemcsak színét és formáját, de ellenálló képességét tekintve is bizonyított.
– Amíg a nyugati fajták kifejezetten érzékenyek a betegségekkel szemben, addig igyekeztem egy ellenálló, rusztikus nyúlfajtát létrehozni, ami az egyszerű ember kezében is működik. Oltani sajnos kötelező, mert a vírusos megbetegedés, az úgynevezett RHD a székely nyúlnak sem kegyelmez, ez ellen nincs amit tennünk. Ez az egy betegség, ami ellen oltunk – magyarázta dr. Rákossy Zsigmond.
A nemesítési folyamat tovább folytatódik. A fiatal állatorvos a fajta húsformáin szeretne javítani. Meglátása szerint a rokontenyésztés következtében egy kicsit csontosak az állatok. Vérfrissítéssel, húsnyulakkal való keresztezéssel javíthatók lesznek ezek a mutatók.
Kérdésünkre, hogy miért fontos a székely nyúl, a tenyésztő tömören válaszol. – Székelyföldnek nincs egyetlen saját állatfajtája sem, bár mindig is voltak itt állattenyésztők, minőségi állatok. Amíg Franciaországban kis túlzással minden második faluban van saját állatfajta, addig nekünk nincs sajátunk. Ezért is gondoltam azt, hogy ha már megvan ez a különleges szín, akkor adok egy fajtát a székely emberek kezébe – fogalmazott Rákossy Zsigmond.
A székely nyúl fajtaként való elismertetése mindenképpen hosszas, akár 10-15 évig is elhúzódó folyamat lehet. Addig is fontos, hogy minél több kiállításon lássák a nyulat, minél több bíró pontozza az egyedeket. A székely nyúl következő megmérettetése jövő év elején, a Székelyudvarhelyen szervezett székelyföldi kisállat-kiállításon lesz: erre a csíkpálfalvi tenyésztő legalább tíz egyedet kíván a bíráknak és a nagyközönségnek bemutatni.

Daczó Dénes