Örökzöld darab

Sajtótájékoztató a színház előcsarnokában

Váratlan találkozások, számtalan félreértés és egy férje hűtlenségére gyanakvó asszony – pár szóban így lehetne összefoglalni Georges Feydeau egyik legsikeresebb, Bolha a fülbe című darabjának cselekményét. A szerző kitűnően megrajzolt komikus karaktereit a Csíki Játékszín társulatának előadásában jövő héten szerdán láthatja a közönség. Az előadást Pál Bíborka ajánlja.

Váratlan és bizarr jelenetek sorozata, óraműpontossággal felépített cselekményszerkezet, kiválóan megrajzolt karakterek – talán ezek teszik Feydeau-t kora egyik legremekebb bohózatírójának. Darabjait folyamatosan nagy sikerrel játsszák a színházak, ezért is van igaza Zakariás Zalán rendezőnek, amikor örökzöld darabként jellemzi a Csíki Játékszín nagyszínpadán hamarosan bemutatásra kerülő új előadást.
– A történet egy mindannyiunk számára jól ismert életérzés, a féltékenység, hűtlenség, gyanú problémája köré épül. Feydeau szövege, szereplői briliáns módon megteremtik a nézőben az „Aha! Én is ismerem ezt a szituációt” életérzését, miközben önfeledten kacagunk a cselekmény abszurd szituációin, saját életünk hasonló vagy ismerős történeteit éljük át újra – mondta az előadás sajtótájékoztatóján Zakariás Zalán rendező.
A rendező szerint a koronavírus-járvány idején különösen nagy kihívás bohózatot színpadra vinni, hiszen az emberek hétköznapjait a félelem, az aggódás, a szorongás határozza meg, ebből pedig nehéz kilépni.
– Feladatunk ugyanakkor, hogy derűt, igazi kikapcsolódási lehetőséget teremtsünk a nézőknek – fejtette ki Zakariás Zalán.
A főszerepet játszó Kozma Attila szerint Feydeau darabjában olyan hihetetlen pontossággal és bámulatos tudással járja körül a férfi-női viszonyt, hogy akár pszichológiai tanulmányként is tekinthetnénk a szövegre.
– Rendkívül jó emberismeretről árulkodnak Feydeau szereplői, a történetben megjelenő élethelyzetek pedig a mindennapjaink ironikus tükörképét tartják elénk, megmutatva banális helyzeteink valóságát – osztotta meg a darab kapcsán felmerülő gondolatait Kozma Attila színművész.
A Csíki Játékszín nagyszínpadi produkciója nem szerepel a színház bérletrendszerében, jegyek a színház jegypénztárában válthatók munkanapokon 12–15 óra között, valamint előadás ok előtt egy órával.
Mivel a jelenlegi járványügyi intézkedések és a megyeszékhelyen mért fertőzöttségi adatok szerint Csíkszereda jelenleg sárga besorolású, a színház 30%-os lefedettséggel használhatja a nézőterét. A kulturális intézmény vezetőségének a tájékoztatása szerint a bemutató előadásra már elfogytak a jegyek.