Őriznék a népdalkincset

A vonós hangszerek ismeretének, használatának visszahozása a célja a Gyergyói-medencében induló népi hangszeres oktatásnak. Az alakulóban lévő Gyergyói Hagyományok Háza Egyesület Gyergyóremetén, Gyergyószárhegyen és Gyergyócsomafalván indítja képzéseit idén ősszel: a foglalkozásokra kortól függetlenül várják mindazokat, akik a tájegység népdalkincsével ismerkednének, vonós hangszereket megszólaltatva.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 1 perc
Őriznék a népdalkincset
Gyergyóremetén már működik, hamarosan más településeken is elindul a vonóshangszer oktatatás | Fotó: Rigmányi Lajos Fotó: Rigmányi Lajos

Elsősorban a hegedű, a brácsa, a nagybőgő és az ütőgardon hangjai fognak felcsendülni a hamarosan induló hangszeres oktatáson a Gyergyói-medence falvaiban.
– Bár a legtöbb településen működik néptáncegyüttes, de a hangszeres oktatás hiányos a gyergyói térségben: ezt szeretnénk pótolni kezdeményezésünkkel, amely révén hét szakember segítségével tanítjuk a népi hangszerek használatát és szorgalmazzuk a gyergyói népdalkincs megismerését – mondta el lapunk érdeklődésére Rigmányi Lajos ötletgazda, a Gyergyói Hagyományok Háza Egyesület elindítója.
Hozzátette: a Gyergyói-medencében ezen hangszerek használata, ismerete az elmúlt évtizedekben megfakult, az egyesület fő célkitűzése lesz, hogy visszatanítsák azt az érdeklődőknek.

Fotó: Rigmányi Lajos

Gyergyóremetén négy évvel ezelőtt a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány közreműködésével citeraoktatás indult, amely minden nyáron citeratáborral egészül ki, így több generáció számára adódik lehetőség a népi dallamok elsajátítására. Az alakuló egyesület révén ez a tudásátadás kibővül, lehetőséget adva az érdeklődőknek, hogy a Gyergyói-medence több településén hangszeres oktatásban részesüljenek.
– Szándékunk az utánpótlás kinevelése, hogy a heti rendszeres gyakorlás által majd a településeken közös mulatságokat tudjunk szervezni, minél szélesebb körben megismertetve vidékünk népzenei dallamait – foglalta össze az egyesület célkitűzéseit Rigmányi Lajos néptánc- és népzeneoktató.
Az oktatást az érdeklődés függvényében később más gyergyói-medencei településre is kiterjesztik, illetve további hangszerekkel – népi pásztorfurulyával, harmonikával – bővülhet a jelenlegi lista. A tanulandó anyag gerincét vidékünk népzenei dallamai – elsősorban helyi gyűjtések – képezik, amelyet helyi népzenész szakemberek állítanak össze egységesen – áll az oktatást népszerűsítő felhívásban. A szep-
tember végén, illetve októberben kezdődő képzésekre korhatártól függetlenül lehet jelentkezni, Gyergyóremetén Rigmányi Lajosnál (0741–300469), Gyer­gyó­csomafalván Csata Leventénél (0720–528018), Gyer­gyó­szár­hegyen pedig Kozma Zsombornál (0748–314610).