Öltözködési útmutató

Fotó: Keszthelyi Ramóna archívumából

A szín- és stílustanácsadás olyan személyre szóló szolgáltatás, ahol nemcsak azt tudod meg, hogy mi áll igazán jól, hanem megtalálod önmagad – vallja Keszthelyi Ramóna. Mint tudjuk, az öltözködésünk minket képvisel, a megjelenésünk nagyban meghatározza a rólunk alkotott képet, benyomást.

A legtöbb nő örül, ha sikerül valamit magára dobnia reggelente, a hosszú munkanap előtt. Pedig egyre többünket foglalkoztat az, hogy miként hozhatnánk ki külsőnkből a legtöbbet. Keszthelyi Ramóna szín- és stílustanácsadó vallja: a megjelenésünk meghatároz és üzenetet közvetít a környezetünknek. A fiatal nő Csíkszeredában született, nemrég kezdte itt kamatoztatni tudását, eddig Budapesten élt, ott végezte tanulmányait.
– Ízléses öltözködéssel valóban jó benyomást kelthetünk, már távolról. A mai világban minden azt sugallja, hogy sikereink záloga a jó megjelenés. A felmérések azt hangoztatják, hogy a jó megjelenésű munkavállaló előnyt élvez a többiekkel szemben, a kellemes külsejű emberek könnyebben találnak párt maguknak, sőt még a sarki vegyesboltban is hamarabb kiszolgálják őket – mondta a szakértő.
Hozzátette: a jó megjelenés nem föltétlen jelenti azt, hogy órákat és milliókat költünk a külsőnkre, elég egy jól megválogatott gardrób vagy a hozzánk leginkább találó színvilág meghatározása.

Mi is a stílustanácsadás?
Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan képzelhetünk el egy ilyen szolgáltatást, mire számíthat az, aki úgy érzi, többet is kihozhatna külsejéből.
– Bizonyos színektől beszürkül vagy besárgul az arc, más színektől viszont ragyog, oly módon, hogy még smink sem szükséges. Már ezzel is rövidíthetjük a reggeli készülődést. Színanalízis segítségével állapítjuk meg, mely színek és árnyalatok állnak jól a vendégnek. Egy rövid elméleti bevezető után először több mint száz különböző árnyalatú színkendő segítségével megnézzük, hogy melyik évszaktípushoz tartozik, vagyis melyek azok az árnyalatok, amelyek kiemelik természetes szépségét, és viselésükkel fiatalabbnak, egészségesebbnek mutatnak. Ezek után hajszín-, illetve sminkszínválasztással, az ezekkel kapcsolatos tanácsokkal folytatjuk – vezetett be a tudnivalókba Ramóna.
Mint mondta, a megjelenés alapja a megfelelő színű ruha viselése az archoz közeli testrészeken. Az embereket négy alapszíntípusba lehet besorolni, amelyeket a négy évszak színeivel jellemezhetünk: alapvetően meleg színvilágú a tavasz és az ősz típus, a hideg pedig a nyár és a tél típusok. A színanalízis során fény derül arra is, hogy milyen hajszín a legelőnyösebb viselőjének, és milyen sminket válasszon. Van lehetőség különböző színű és fazonú parókapróbára is. Kiemelte: a legideálisabb az, ha smink nélkül érkezik a vendég, kipihenten és nyitottan.

Vendégre szabva
Miután megtörtént a megfelelő színek kiválasztása, a tanácsadáson arra is választ kaphatunk, hogy milyen fazonú ruhadarabokban mutatunk a legelőnyösebben.
– Együtt felfedezzük, melyek azok a fazonok, amelyek legjobban kiemelik a vendég alakját, és melyek azok, amiket jobb, ha kerül. Megmutatom, hogyan emelje ki az előnyős testrészeit, és milyen apró trükkök léteznek, melyek ismeretében jobban fogja tudni helyesen hangsúlyozni alakját. Részletesen kitérünk majd a szoknya és a nadrág hosszára, derékvonalra, ujjhosszra, kivágásokra. Megmutatom, mit helyezzen fókuszba az öltözködés során – részletezte a fiatal nő.
A tanácsadó kiemelte, mindenekelőtt számításba veszik a vendég preferenciáit és elképzeléseit, valamint azt a közeget, ahol a legtöbbet mozog, mivel ezek is fontos szerepet játszanak a tanácsadáson. Igyekeznek úgy segítséget nyújtani, hogy az ne térjen el a vendég személyiségétől, hanem kiemelje azt.

Gardróbmustrát is tartalmaz
Ramóna elmondta: ha már megtörtént a színek és fazonok kiválasztása, jöhet a stílusteszt.
– Megismerkedünk a különböző stílusokkal. Egy stílusteszt segítségével közelebb kerülhet a vendég önmagához, és kézhez kapja a saját „jelentését”, segítek a saját stílus kialakításában. Különböző stílusötleteket hallhat majd, melyeket megtanulhat alkalmazni az öltözködésében. Kap színkártyát, melynek segítségével később azt üzletekben magabiztosan tud vásárolni – emelte ki.
A stílustanácsadó azt is kifejtette, mit jelent a kapszulagardrób kifejezés, és hogyan szerezzük be a szükséges darabokat.
– Tulajdonképpen egy olyan ruhatárról van szó, amiben minden mindennel kombinálható. Azokkal a színekkel és olyan fazonú alapdarabokkal van tele, amiket együtt válogattunk ki, mert az alapdarabok a ruhatár fontos részei. Ezekre a darabokra tudsz építkezni, az öltözködés is sokkal egyszerűbbé válik, ha tartalmazza ezeket. Arra vonatkozóan is személyes tanácsokat kapnak a vendégek, hogy milyen szempontokat tartsanak szem előtt az alapdarabok beszerzésénél. Ezenkívül megmutatom, hogyan tudják megtervezni a ruhatárukat, milyen szempontokra kell figyelni.

Hosszú távon is hasznos
Ramóna kérdésünkre elmondta, hogy az előítéletek ellenére meglehetősen sok előnnyel járhat egy ilyen tanácsadás. Tisztában van vele, hogy sokan úgy vélik, felesleges pénzköltés, vagy épp csak annak jár, aki jó dolgában már nem tudja, mit kezdjen magával.
– Hosszú távon pénzspórolási lehetőség is, hisz ezután garantáltan költséghatékony lesz a vásárlás. Nem fog minden fölösleges holmi a kosárba kerülni, amit talán egyszer viselne az illető, egyszerűbbé válik reggelente a készülődés. A jól összeállított szettekben a vendég magabiztosabbá válik, növekedni fog az önbizalma. Tudni fogja, milyen legyen a nadrág fazonja, hová helyezze az övet, meddig érjen a szoknya, és még sorolhatnám – összegezte.
Keszthelyi Ramóna elmondta: nála a stílustanácsadás nem arról szól, hogy mássá varázsolja a vendéget, hanem azt szeretné elérni, hogy a kliens önmaga legyen, de mindenképpen vonzóbb „csomagolásban”.

Adorján Zsófia

 

 

: an accessible web community