Októbertől használhatják a csatornahálózatot

A csatornahálózat kihasználásának feltétele, hogy bővítsék a szennyvíztisztítót

Csíkszentkirályon befejezték a kincseszegi falurészben tavaly elkezdett kanalizálási munkálatokat. Az itt lakók rácsatlakoztak a csatornahálózatra, most a szennyvíztisztító állomás bővítésére várnak – tudtuk meg Székely Ernőtől, Csíkszentkirály polgármesterétől.

A csatornahálózat kihasználásának feltétele, hogy bővítsék a szennyvíztisztítót
A csatornahálózat kihasználásának feltétele, hogy bővítsék a szennyvíztisztítót

[dropcap]T[/dropcap]öbb évet kellett várniuk a Csíkszentkirály Kin­cse­szeg nevű falurészén lakóknak a csatornarendszer kialakítására. Bár a községben már 2006-ban elkezdték a csatornahálózat kiépítését, pénzhiány miatt az európai út mentén húzódó falurészt kihagyták a kormány által négymillió lejjel támogatott csatornázási projektből.
– Tavaly a fejlesztési alaptól, illetve a megyei önkormányzattól kapott támogatásból sikerült elkezdenünk, és mára teljesen kiépítettük a falu szennyvízhálózatát. A kincseszegi falurész csatornázása mintegy 1,8 millió lejbe került – közölte Székely Ernő. A település polgármestere szerint júliusban és augusztusban több mint kétszáz család csatlakozott a vezetékrendszerre, jelenleg pedig a tisztítóállomás kibővítésére várnak.
– Tavaly még úgy festett, hogy a tisztítóállomás bővítésére nem kapunk pénzt. Akkor úgy döntöttünk, a hálózat e nélkül is működni tud, ezért elkezdtük a csatornázási munkálatokat. Idén a fejlesztési alap támogatásával azonban kibővülhet az állomás is – részletezte a polgármester.
Székely Ernő szerint a tisztítóállomás bővítéséhez szükséges eszközöket már megrendelte az önkormányzat, így szeptember második felében elkezdődhet a beruházás, októberben pedig már használhatják a csatornahálózatot a kincseszegiek is.

Pál Bíborka

: an accessible web community