Október is az importbővülés hónapja volt

0
215

Októberben is külföldi farmokról származó tejjel pótolták a hazai gazdaságokból felvásárolt nyers tej jelentős hányadát a romániai tejfeldolgozók. A feldolgozott tejmennyiség 1,7 százalékkal csökkent, ugyanakkor a hazai gazdaságokból és tejcsarnokokból begyűjtött tejmennyiség ennél is nagyobb mértékben apadt – olvasható az Országos Statisztikai Intézet (INS) napokban közzétett tejfeldolgozási adataiból.

A hazai tejüzemek a tizedik hónapban 89 988 tonna nyers tejet dolgoztak fel, ami a szeptemberben begyűjtött tejmennyiséghez képest 1,7 százalékos, abszolút értékben több mint 1500 tonnás csökkenésnek felelt meg. A hazai tejtermelő gazdaságokból felvásárolt tejmennyiségen belül októberben – akárcsak az előző hónapban – ismét nőtt a külföldről behozott nyers tej súlya: az importált tej mennyisége októberben 11 112 tonnára rúgott, ami az előző havi szinthez képest 15,1 százalékos, 1455 tonnás bővülést takar. Szeptemberben augusztushoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt az import tej volumene, a nagyarányú, kétszámjegyű bővülési tendencia pedig októberben is folytatódott. Ennek eredményeként októberben a hazai tejüzemek alapanyag-szükségletük 12,3 százalékát az ország határain kívüli tejgazdaságokból biztosították, egy hónappal korábban ez az arány még 11,3 százalék volt.

Az év első tíz hónapja alatt a romániai tejfeldolgozók 965 ezer tonna tejet gyűjtöttek be a termelőktől, ami a tavalyi hasonló periódushoz viszonyítva 1 százalékos termelésnövekedésnek felelt meg. Az elmúlt egy esztendő alatt viszont a külföldről behozott nyers tej részaránya is növekedett, az éves termelési volumenen belül tavaly októberhez képest például több mint 24 ezer tonnával, azaz 28,2 százalékkal!

Az október folyamán begyűjtött tejmennyiség átlagosan 3,83-as zsír- és 3,30 százalékos fehérjetartalmú volt.

Az üzletekbe kerülő tejtermékek között továbbra is a friss termékek viszik a prímet: a palackozott, fogyasztási tej termelése 7,6 százalékkal, a tejfölé 7,1 százalékkal nőtt szeptemberhez képest. A leglátványosabb termelésbővülést a vaj esetében mérték: e termékféleségből 244 tonnával, azaz 31,2 százalékkal többet állítottak elő, mint a múlt hónapban. Sajtféleségekből ezzel szemben 4,9 százalékkal, joghurtokból és egyéb savanyított tejtermékekből havi szinten 0,8 százalékkal csökkent a termelés októberben.Domján Levente