Oktatási intézmények felújítását tervezi a székelykeresztúri önkormányzat

Teljes a testület. Továbbfejlesztenék a várost FOTÓ: SZÉKELYKERESZTÚR VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA

A székelykeresztúri bölcsőde, a fiatfalvi Ugri-Bugri Óvoda és a betfalvi Tompa László Általános Iskola teljes körű felújítására készül pályázatot benyújtani a keresztúri önkormányzat. Többek között erről döntött a várost vezető testület áprilisi rendes havi ülésén, amely egyébként gördülékenyen, fennakadások nélkül zajlott.

Ezúttal 16 napirendi pont szerepelt a tanácsülés meghívójában, amelyekről dönteniük kellett a városatyáknak. A csütörtöki ülés során letette a hivatali esküjét Bíró Mihály Attila RMDSZ-es tanácsos, aki Barabás Zoltánt váltotta az önkormányzati testületben, miután utóbbi lemondott mandátumáról. A városatyák valamennyi napirendi pontot megszavaztak, többek között területek és ingatlanok bérleti szerződéseiről döntöttek, támogatásukról biztosították az önkéntes tűzoltó-alakulatot, vagyontárgyakat írtak le a leltári jegyzékből és együttműködési szerződéseket hagytak jóvá a Hargita megyei önkormányzattal, amelyek a fogyatékkal élők és az állami gondozásban élők gondozására vonatkoztak.

APIA-s támogatás a város erdői után
Idén először olyan erdőterületek után is igényeltek területalapú támogatást Székelykeresztúron, amelyekre korábban nem. Amint azt Konc Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta: céljuk, hogy gyarapítsák a város kasszájában lévő összeget, hiszen ezáltal pluszjuttatásban részesülhet a város. Az összeg mértéke nem jelentéktelen, akár a 10 ezer eurót is elérheti – részletezte az elöljáró. A rendes havi ülésen ugyanakkor a város erdeiből származó, a gyérítéseket követően kitermelésre kerülő famennyiség sorsáról is határoztak. A tanácsosok döntése értelmében idén saját célokra használják fel a 150 köbméternyi faanyagot, így az alárendeltségükbe tartozó intézmények fűtésére használják fel, illetve a szociális segítségre szorulóknak is nyújtanak belőle támogatást. A polgármester elmondása szerint még sosem tartottak meg ekkora mennyiségben fát.

Oktatási intézmények felújítására pályáznának
A székelykeresztúri bölcsőde, a fiatfalvi Ugri-Bugri Óvoda és a betfalvi Tompa László Általános Iskola teljes körű felújítására készül pályázatot benyújtani a keresztúri önkormányzat. A Környezetvédelmi Minisztérium kiírásán vennének részt. A polgármester elmondta: nagy volumenű beruházásról lenne szó, hiszen a teljes körű felújítási munkálatok értéke áfával együtt meghaladja a 3 millió lejt. A város vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola felújítására is elkészítették a tanulmányokat, viszont akkora összeg jött ki a végén, hogy dönteniük kellett, vagy a városi iskolát, vagy pedig a csatolt települések és a bölcsőde rég felújításra váró épületeire kérik a támogatást. Az önkormányzati testület is jóváhagyta a döntést. Jelenleg a pályázati dokumentáció összeállításán dolgoznak, és bíznak a sikeres pályázatban. A leadási határidő május 5-e.

Hadnagy Éva