Őket ismerték el idén Udvarhelyszék Kultúrájáért díjjal

Rendhagyó módon, a díj történetében először már az ünnepi rendezvénysorozat első napján nyilvánossá tették, hogy kik kapják idén az Udvarhelyszék Kultúrájáért elismeréseket. Népi örökség megmentője, néptáncos-koreográfus és ruhakészítő is van a díjazottak között.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Őket ismerték el idén Udvarhelyszék Kultúrájáért díjjal
Archív Fotó: Asztalos Ágnes

Az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület közel két évtizede, 2004 óta a mindenkori Magyar kultúra napja rendezvénysorozaton Udvarhelyszék Kultúrájáért díjjal ismeri el a vidék közművelődésében meghatározó szerepet betöltő személyek és közösségek munkáját. A mostani az első alkalom, hogy nem a záró gálaesten fedik fel a rangos díjban részesülőket, hanem hétfőn kora délután a Városi Könyvtár Facebook-oldalán közzétették a neveket.

Eszerint Udvarhelyszék Kultúrájáért életműdíjat vehet majd át vasárnap László Árpád és Ildikó, a Homoródszentmárton melletti kis Bükkfalva lokálpatrióta házaspárja, akik a bő kétszáz éves Múlt Idők Házát hozták létre, és jelentős népiörökség-mentő tevékenységet folytatnak. Értékmentő díjjal ismerik el Antal Józsefnek, az Udvarhely Néptáncműhely táncosának, koreográfusának, egyik alapító tagjának a tevékenységét. Értékteremtés kategóriában nyújtják át vasárnap az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat Bíró Erzsébet ruhakészítőnek, aki munkáiban a hagyományos népi formakincset, díszítőelemeket ötvözi a modern viseletekkel.

Ezzel el is kezdődött a hétnapos rendezvénysorozat Székelyudvarhelyen: vasárnapig több tárlatmegnyitó, filmvetítés, koncert, színház, történelmi előadás is szerepel a programban.

  • Hétfőn délelőtt rendhagyó irodalomórával kezdődött a program a Művelődési Ház koncerttermében Bonczidai Évával, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztőjével. Délután szabadtéri fotókiállítás nyílt Bögöz községi hétköznapok címmel, az Orbán Balázs nyomdokán dokumentációs fotótábor anyagából válogatott képek a Haáz Rezső Múzeum kerítésén tekinthetők meg. 
  • Kedden 17 órától a Művelődési Házban Fábián Andor Hangszerhúrok, sorsfonalak című filmjét mutatják be, amely a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont támogatásával jött létre. Szerdán délután ugyanitt kerekasztal-beszélgetést tartanak az idénre meghirdetett Játék éve kapcsán, tervekről, elképzelésekről lesz szó.
  • Csütörtökön 17 órakor nyílik meg egy újabb székelyudvarhelyi alkotó életművét bemutató képzőművészeti tárlat a Városi Képtárban, a száz évvel ezelőtt született Sepsi Lajos festményeivel, grafikáival ismerkedhet a közönség.
  • Pénteken 17 órától a Madách Imre műve alapján készült Az ember tragédiája című filmet lehet megtekinteni a könyvtárban, aznap egy, a Cimbora Tanulók Házába járó gyermekek munkáiból összeállított tárlat is nyílik a Művelődési Házban. Ugyancsak pénteken az UNESCO Bolyai-emlékév nyitányaként 17 órakor A Bolyaiak és Székelyudvarhely címmel Oláh Gál-Róbert egyetemi adjunktus előadását követhetik a Képtárban, az eseményen bemutatják Sándor József nyugalmazott egyetemi docens és Oláh-Gál Róbert egyetemi adjunktus Szemelvények a Bolyaiak matematikai kézirataiból című könyvét is. A Városháza Szent István termében 18 órától népdallá vált Petőfi-versek csendülnek fel Tímár Sára és zenekara előadásában, 19 órától pedig a Tomcsa Sándor színház Operett című új produkcióját tekintheti meg a nagyérdemű a Művelődési Házban.
  • Szombaton délután ismét a Képtárba várják az érdeklődőket, ahol a történelmünk egyik legtragikusabb eseményének számító Don-kanyari offenzíva 80. évfordulója alkalmából történelmi ismertetőt tartanak, könyvbemutatóval, katonadalokkal. Este pedig a Művelődési Házba Cári Tibor és Szabó J. Attila elektroakusztikus koncertjére várják a közönséget.

A rendezvénysorozat zárónapján, vasárnap délután a Művelődési Házban Tárgyi anyanyelvünk címmel az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének kiállítása nyílik meg, azt követően 19 órakor kezdődik a gálaest, amely az idei Udvarhelyszék Kultúrájáért díjak ünnepélyes átadásának ad teret, az eseményt a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar ünnepi koncertje zárja.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!