Nyolcszázezer lejt kaptak a székely önkormányzatok medvegondra

Illusztráció

Több mint 1 millió 200 ezer lejt fizetett ki a környezetvédelmi minisztérium az önkormányzatoknak a tavaly életbe lépett sürgősségi rendelet alapján, amely szabályozta az azonnali beavatkozást a veszélyes medvékkel szemben. Az összeg jelentős része, mintegy 800 ezer lej a székelyföldi megyék – Hargita, Kovászna és Maros megye – önkormányzatainak kifizetési kérelmeit fedezi – idézte lapunkhoz szerdán eljutott közleményében Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert az RMDSZ.

Tánczos szerint így hatékonyabban tudnak fellépni az önkormányzatok.

– A tavaly életbe lépett rendelettel lehetővé tettük, hogy az önkormányzatok a vadásztársaságokkal szerződve hatékonyan tudjanak fellépni a települések lakóit veszélyeztető medvékkel szemben, most pedig megtérítettük az ezzel járó költségeket is – idézi a tárcavezetőt a közlemény.

Mint írták: a környezetvédelmi minisztérium több mint háromszáz kifizetési kérelmet hagyott jóvá a tavaly nyáron életbe lépett 2021/81-es sürgősségi kormányrendelet alapján. Az önkormányzatoknak a vadásztársaságokkal kötött szerződések alapján az állandó felügyelet és a beavatkozás költségeit is megtérítette a szaktárca. A rendelet előírja, hogy a települések területéről elkergetéssel, áthelyezéssel vagy akár kilövéssel lehet eltávolítani a lakosságot és javaikat veszélyeztető medvéket.

Tánczos Barna emlékeztetett, júniusban a parlament is jóváhagyta az általa kezdeményezett sürgősségi rendeletet, amelyet július 6-án kihirdetett az államfő. A törvényhozás által elfogadott jogszabály az RMDSZ javaslatára kiterjesztette az azonnali beavatkozás lehetőségét a települések határain kívülre is. Ugyanakkor a törvény pontosította, hogy a környezetvédelmi minisztérium az állandó felügyelettel járó költségeket is megtéríti az önkormányzatoknak.

– Olyan szabályozást hoztunk létre, amely a beavatkozást és a megelőzést is lehetővé teszi az önkormányzatok számára. Az azonnali beavatkozást előíró törvény mellett tavasszal kiadtuk azt a miniszteri rendeletet, amellyel 220 példányra megelőzési és beavatkozási kvótákat hagytunk jóvá. Felsőboldogfalván például, ahol kedden sajnálatos módon egy 19 éves fiatalembert támadott meg a medve, május folyamán már két veszélyes medvét lőttek ki. Egyet a rendeletben megállapított megelőzési kvóta alapján, egyet pedig a beavatkozási kvóta alapján hagyott jóvá a környezetvédelmi minisztérium – idézte a közleményTánczos Barnát.

A beavatkozással járó költségek mellett a környezetvédelmi tárca idén a vadkárok kifizetésére is minden eddiginél nagyon keretet különített el.

– Soha ennyi pénz, mint most, nem állt rendelkezésre a kártérítések kifizetésére. Jelenleg a regionális erdőőrség által jóváhagyott kártérítések kifizetésével napirenden vagyunk, nincsenek elmaradásaink, és vizsgálatot rendeltem el, hogy feltárjuk, hogyan tudjuk gyorsítani a dossziék elbírálását is – fejtette ki a környezetvédelmi miniszter a közlemény szerint.

HN-információ

: an accessible web community