Nyitásra készülnek a Hargita megyei strandok

Már tisztítják a medencét. Hamarosan feltöltik vízzel és kezdődik a strandidény

Várják a jó időt és a vendégeket a Hargita megyei strandok. A fürdők többsége június elsején nyitja meg kapuit, ám van, ahol már korábban megmártózhattak a víz szerelmesei. A járványügyi szabályozásokat továbbra is kötelező betartani, ám az enyhítéseknek köszönhetően a legtöbb helyszínen nincs akadálya a nyitásnak.

Valószínűleg a megyében elsőként a székelyudvarhelyi Septimia Szabadidőközpont strandja nyitott ki. Kihasználva a hét eleji nyárias időjárást, kedden délután már a kinti, feszített víztükrű medencékben is lehetett fürödni, amelyek vize 24,5 fokos. Verzár Lóránt tulajdonos először is arra hívta fel a figyelmet, hogy 30 százalékos lefedettséggel nyithattak ki, ez azt jelenti, hogy legtöbb 300 embert tudnak fogadni a szabadtéri strandon.
A belépés előzetes regisztrációhoz kötött, az időpontfoglalást Facebook messengeren is meg lehet ejteni. Ez a létszám így nyár elején elég, de összességében a túlélésre épít a létesítmény – mondta Verzár. A program a szokásos, hétköznapokon 7-kor, hétvégenként 9 órakor nyitnak, 22 óráig lehet strandolni, kora reggel és este úszójegyet is lehet váltani. Egyébként hétvégén borsosabbak az árak, ilyenkor például 45 lejbe kerül egy felnőttbelépő, de hétköznap a nagyok 30 lejért, a kisebbek 20 lejért fürdőzhetnek.
A székelyudvarhelyi városi strandon június közepére tervezik a nyitást. Zörgő Noémi, a fenntartó, a polgármesteri hivatal szóvivője közölte, hogy jelenleg is dolgoznak a Nagy-Küküllő-parti létesítménynél a karbantartással, állagmegőrzéssel, nagyobb beruházás nem történt. A vízelvezetési munkával már elkészültek, következik a korlátok, a csúszda festése, a fűnyírás és egyéb tereprendezési teendő. Idén pótolják a napernyőkészletet, illetve a strand területén lévő játszótéren is kicserélnek több játékelemet. Ha az időjárás is úgy akarja, június 15-étől a gyermekek és nyugdíjasok 10 lejért, a felnőttek 15 lejért hűsölhetnek a három medence valamelyikében, de ennél kevesebbért lehet csak délutáni jegyet is váltani, sőt családi jegy is lesz (ez 40 lejbe kerül két felnőtt és legkevesebb két, legtöbb öt kiskorú gyermek számára). A városi strand rendszerint reggel 9-kor nyit és este 9-kor zár.

Bíznak a jó szezonban Parajdon
2014-ben nyitotta meg kapuit az újjáépített Parajdi Sós Strand, az ország egyik legmodernebb szabadtéri sós fürdője, feszített víztükörrel és vízforgató szűrőrendszerrel ellátva. A szabadtéri medencét kizárólag a sóbányából kiszivattyúzott tiszta sós vízzel táplálják, amelynek számos gyógyhatása is van, éppen ezért igencsak nagy népszerűségnek örvend. Amint azt Seprődi Zoltán, a Parajdi Sóbánya igazgatója megkeresésünkre elmondta, a járványügyi szabályok enyhülését követően készülnek a szezonnyitásra, amelyet június 1-jére terveznek. Bíznak a jó időben és a jó szezonban. A strand területén létszámbeli korlátozás lesz érvényben, vagyis a strand befogadó képességéhez mérten, ami kb. 800 főre tehető, 70 százalékos kapacitással működnek majd. Más járványügyi szabály nem lesz a strand területén. Az igazgató elmondta, különösebb újdonsággal nem készülnek, a tavalyi jegyárak lesznek érvényesek idén is, illetve hétvégén és hét közben ugyanazért a belépőért lehet strandolni. Felnőtteknek 30, gyerekeknek 20 lejt kell fizetni az egész napos belépőért A fürdőzőket 10–20 óra között várják.

Még váratnak magukra a turisták
Seprődi Zoltán, a Parajdi Sóbánya igazgatója ugyanakkor azt is elmondta, kezdenek visszatérni a turisták, de még közel sem ugyanabban a tempóban nő a látogatóik száma, mint 2019-ben. Napi 1500 látogató volt a legtöbb idén. A keleti, illetve a nyugati húsvéti ünnepek alatt sem nőtt jelentősen a turisták száma. Nemrégiben megnyitották az éttermet is a bányában, illetve a jegyárak is módosulnak június 1-jétől. A sóbánya esetében is eltörölik a hétköznapi és hétvégi belépők közötti különbséget, egységesítik az árakat. Felnőttek 35, míg gyerekek 25 lejt kell fizessenek a sóbánya látogatásáért.
Kulturált, szép szabadtéri strandot Homoródfürdőn is találunk, bár a nyitásról még sok konkrétumot nem árultak el nekünk a Lobogó Resort-nál. Ha az időjárás engedi, június 15-én startolna a szezon, de legkésőbb július elsejére mindenképp szeretnék megnyitni a szabadtéri strandot – mondta Kiss Veronika, a létesítmény munkatársa. A medence vizét mindig is melegítették, azonkívül játszótér, sportpályák, tágas füves terület és több büfé teszi lehetővé a kellemes időtöltést a 13A országút mellett található strandon. Árakról, nyitásrendről még semmi biztosat nem tudtak mondani.

Kellemesebb időre várnak Borszéken
Éves karbantartási munkálatokat végeznek, személyzetet alkalmaznak, és várják a kellemes időt a gyergyószéki strandok működtetői. A tavalyi szigorú intézkedések egy része érvényben marad, de ez nem lehet akadálya a többféle szolgáltatást is nyújtó fürdőhelyek megnyitásának.
A borszéki Ó-Sáros fürdő beltéri medencéi korlátozott létszámmal, csoportoknak most is használhatók. Az ásványvizes gyógyfürdőben a mozgásszervi panaszokra, ízületi és izomfájdalmakra, a vérkeringés javítására szolgál a fürdőzés, a melegített kültéri medencét egyelőre a hűvös idő miatt nem nyitják meg. Június elsejétől viszont az Ó-Sáros fürdő beltéri medencéi hétköznap is igénybe vehetők csoportok számára, előzetes bejelentkezéssel. A kültéri medencék használatával várunk még a kellemesebb időre – mondta el érdeklődésünkre Cristina Cotrigășanu, a borszéki turisztikai iroda munkatársa.
Hozzátette: az Ó-Sáros fürdő beltéri medencéinek, valamint a csomagárhoz tartozó szauna és sókamra használata 350 lejbe kerül csoportonként, két órára; a háromórás csomagár 500 lej.

Készülnek a nyitásra Maroshévízen
Június negyedikén, pénteken készülnek megnyitni az idényt a maroshévízi Urmánczy-fürdőben, addigra befejezik az éves karbantartási munkálatokat – tájékoztatott Szabó Tekla Katalin társtulajdonos.
Az idelátogatók 26–27 Celsius-fokos gyógyhatású termálvízben fürödhetnek: a strand területén egy olimpiai méretű úszómedence van felnőtteknek, két kisebben pedig a gyermekek fürödhetnek. Emellett több játszótéri elem várja a legkisebbeket, a felnőtteknek pedig teniszpálya és sörterasz biztosítja a kellemes időtöltést. Idéntől a fürdő parkolójában álló épületben asztaliteniszezni és biliárdozni is lehet.
A strandot látogatók testhőmérséklet-méréssel és saját felelősségre kitöltött nyilatkozattal léphetnek be a kapun; a napozóágyak közötti távolságra és ezek fertőtlenítésére kiemelten figyelnek a strand munkatársai.
A jegyárak júniusban változatlanok maradnak: ezeket az urmanczy.ro oldalon lehet tanulmányozni.
Ugyancsak Maroshévízen a Bánffy-strandon is megmártózhatunk: legkésőbb június közepén kinyitja kapuit a termálvizes fürdő, ahol idén bővített teraszokkal, zöldövezettel, étteremmel, a közelben szálláslehetőségekkel várják a vendégeket. A Bánffy-fürdőbe nyolcéves korig ingyenes a belépés, 12 éves korig pedig féláras jegyet válthatnak az ideérkezők. A felnőttek belépője hétköznapokon tíz lejbe, hétvégén pedig 15 lejbe kerül – tudtuk meg Dan Marcutól, a központ működtetőjétől.
A maroshévízi termálfürdők vize szív- és érrendszeri betegségek, krónikus sárgaság, cukorbetegség és reumatikus bántalmak kezelésére is alkalmas.

Nyitnak a szentegyházi strandok
A járványügyi korlátozások enyhülésével a beltéri medencében már meg lehetett mártózni a Szentegyháza Gyöngye termálstrandon. Ezen a héten pedig már állandó nyitvatartással várták a vendégeket reggel 9 és este 8 óra között. A beltéri medence 32-34 Celsius-fok hőmérsékletű vízzel áll a fürdőzni vágyók rendelkezésére. Jelenleg az egyik, nagyobb kültéri medencében lehet megmártózni, ami 23-25 Celsius-fokos. A melegített vizű kinti medencét két héten belül fogják üzembe helyezni. Kedvezményes belépőt 12 éves korig lehet váltani, ami 10 lejbe kerül, a felnőtteknek 20 lejt kell fizetni a napijegyért. Június 15-ig 30 lejbe kerül a belépő felnőtteknek és 15 lej gyermekeknek, június 15. után 20 lej felnőtteknek és 10 lej a gyermekeknek – tájékoztatott Gáll Loránd ügyvezető. Étkezésre a strand vendéglőjében van lehetőség.
Június elsején nyitja meg a kapuit a szentegyházi Nosztalgia Termál Strand. Mint az üzemeltető, tulajdonos Bartos Albin elmondta: folyamatosan igyekeznek bővíteni a szolgáltatásokat a fürdő területén, ennek érdekében folytak munkák a központi épületben. Ugyanakkor a szálláshelyek száma és a jegyárak továbbra is változatlanok. A strand területén 11 faház és négy többágyas szoba várja a látogatókat, de lehetőség van lakókocsi elhelyezésére és sátrazásra is. A strandolók rendelkezésére áll egy gyerekmedence, egy meleg vizű pihenő medence és a nagy úszómedence. A jegyárak nem változtak az előző idényhez képest, felnőtteknek 25, nyugdíjasoknak 20, gyerekeknek 10 lejt kell fizetni. A gyerekkedvezményt 3-tól 12 éves korig lehet igénybe venni. A strand délelőtt 10 órától este 9 óráig fogadja a vendégeket.
Kedvező időjárás esetén a Napsugár Panzió és Strand szintén június 1-jére tervezi a nyitást, a korábbi üzemeltetést az esős, hűvös idő eddig megakadályozta – tájékoztatott Hato Katalin üzletvezető. A fürdőhely változatlan jegyárakkal és a megszokott szolgáltatásokkal várja a vendégeket. A felnőtteknek 25 lejbe kerül a belépőjegy, 3 és 12 éves gyerekeknek 15 lejt kell fizetni. A strand reggel 9-től este 9-ig lesz nyitva. A fürdőzők a melegített vizű medencék mellett a panziót és az éttermet is igénybe vehetik.

Rendezvényeket is terveznek a zsögödfürdői strandon
Készül a gyereknapi nyitásra Csíkszereda egyetlen működő strandja, a zsögödfürdői is. Böjte István, az üzemeltető vállalkozás képviselője a Hargita Népe érdeklődésére elmondta: 15 lejért léphetnek be a vendégek ebben a szezonban, a nyugdíjasok és a 18 év alattiak pedig 10 lejért válthatnak belépőt. A zsögödfürdői strand 8.30-tól, az első busz érkezésétől fogadja a fürdőzőket és „sötétedésig” nyitva tart. A fürdő üzemeltetői ebben az évben újdonságként szeretnének rendezvényekkel is kedveskedni a vendégeknek. A szezon első heteiben például egy négy zenekaros jazznapot fognak tartani a csíkszerdai önkormányzattal közös szervezésben, tudtuk meg.
Nem fogadja a fürdőzőket a Csíkdánfalván található Dugásfürdő szabadtéri strandja. Böjte Csongor Ernő polgármester a Hargita Népének elmondta: a létesítmény felújításra, modernizálásra szorul. Ennek első lépéseit már meg is tették, előkészítés alatt vannak azok a projektek, amelyek segítségével nagyobb beruházások végezhetők el a népszerű, a helyi önkormányzat tulajdonában lévő létesítményben. Addig is a strand üzemképes és a nyáron a helyi és környékbeli gyermekek úszásoktatását fogja szolgálni – tájékoztatott az elöljáró.
Szintén zárva tart egyelőre a tusnádfürdői Wellness Tusnad Fürdő. Bár telefonon nem sikerült elérnünk a népszerű intézményt, a honlapjukon elhelyezett utolsó, januári bejegyzés szerint a létesítmény a koronavírus-járvány miatt zárva tart. A tusnádfürdői bel- és kültéri medencékkel is rendelkező fürdő utoljára 2020 márciusában fogadhatott vendégeket, legalábbis a közösségi oldalukon elhelyezett információk szerint.

HN-összeállítás